Kamala Harris bør blive en rollemodel for alle indvandrere

En halvt sort, halvt indisk kvinde, som den første kvindelige vicepræsident i en hvid mands verden, vil have en stor betydning for alle med indvandrerbaggrund.
”Jeg er den første kvinde, der beklæder dette embede, men jeg bliver ikke den sidste. For alle små piger, som ser med i aften, vil vide, at USA er en nation med mange muligheder.” skrev Kamala Harris i et tweet, efter at det blev tydeligt for enhver, at valgresultatet i USA gav en sejr til Demokraterne.

Den første kvindelige vicepræsident i USA, Kamala Harris, bliver en rollemodel for millioner af piger med anden etnisk baggrund.

placeholder

En succeshistorie man kan spejle sig i

Det er mange, der undrer sig over hvorfor etnicitet, race og oprindelsesforhold skal have betydning, når man skal vælges til et af de mest magtfulde embeder i verden.

Det har en kæmpestor symbolsk værdi for millioner af immigrantbørn, ikke kun i USA, men også her i Europa.

Kriminalstatistikken har altid en overrepræsentation af indvandrere, og det er meget sjældent, at indvandrere figurerer i succeshistorier. Men når de gør, bør vi fremhæve det, fordi disse succeshistorier kan være en inspiration for andre og især for de yngre generationer.

Det kan give dem en ambition om at have et legitimt og validt mål i deres liv.

Ligner ingen af forgængerne

Lad os dvæle lidt ved, hvem Kamala Harris er, og hvorfor hendes baggrund og succes i kombination har en stor betydning for mange.

Harris er uddannet jurist og er nu meget snart den første kvindelige vicepræsident i USA med halvt sort, halvt indisk baggrund. Hun har en indisk mor og en jamaicansk far.

Det er vigtigt at påpege hendes baggrund, fordi alle de andre 45 præsidenter, med undtagelse af Barack Obama, og 48 vicepræsidenter i USA - indtil nu - har været hvide mænd.

Det er utroligt svært for hvide mennesker i Vesten at forstå den angst, utryghed og usikkerhed indvandrere oplever i forbindelse med at opdrage børn og holde dem på rette kurs, fordi man kæmper imod en folkestemning, som især i de sidste to årtier har været præget af hadtale, dæmonisering, terrorisme, stramning af indvandringslov og udvisninger.

USA har fået farve

I flere århundrede har indvandringen til USA primært været fra hvide europæiske lande, irere, italienere, tyskere og jøder fra Østeuropa . Det ændrede sig i midten af 60’erne, da man endelig tog en beslutning om at gøre op med en racistisk indvandringspolitik i USA.

Mellem 1965 og 2015 voksede USA's befolkning fra 193 millioner til 324 millioner. En nyere indvandring til USA har betydet, at 72 millioner nye indbyggere er kommet til landet. I dag er mange af disse immigranter statsborgere i USA.

Men især i de sidste årtier er der kommet mange indvandrere til USA fra Asien, Latinamerika og Afrika.

50 millioner immigranter

I 2017 var 44,5 millioner indbyggere i USA immigranter. Men de fleste er fra ikke-vestlige lande. Disse immigranter med lovligt ophold i landet, og især deres børn, har brug for nogle rollemodeller.

Der bor yderligere 40 millioner sorte, som har livet en marginaliseret tilværelse i alt for lang tid.

Så USA er i dag et land med indbyggere fra diverse kulturelle, etniske og sociale baggrunde. Men de fleste præsidenter og vicepræsidenter i landet har kun været hvide mænd. Den politiske ledelse afspejler overhovedet ikke befolkningssammensætningen.

Det var ikke uden grund, at CNN’s politiske kommentator Van Jones, der er sort, brød ud i gråd, da nyheden om Biden og Harris’ sejr kom:

“Det bliver nemmere at være forældre til børn i dag," sagde han.

placeholder

Entusiasme og iver

Det er historisk, at Kamala Harris er blevet den første sorte kvinde og den første kvinde med asiatisk baggrund, som skal betræde denne vigtige post i verdens stærkeste demokratiske land.

Men vi kan håbe, at det vil bringe entusiasme og iver til millioner af andre piger i verden. At de skal få lyst til at engagere sig i politik og gøre en forskel.

Allerede fra mandag har Biden og Harris besluttet, at de vil oprette en task force til bekæmpelse af corona-pandemien i USA, og den bliver ledet af læger med mange forskellige etniske baggrunde.

Kamala Harris’ sejr har bragt diversitet, tolerance og kvinders deltagelse i politik på dagsorden.

Freelanceskribent og samfundsdebattør. Født i Indien og har boet halvdelen af sit liv i Sverige og Danmark. Han har en bachelor i antropologi fra Københavns Universitet og en master i menneskerettigheder og demokratisering.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce