Kampdag i København: Over 20 anholdt efter uroligheder første maj

Arbejdernes Internationale Kampdag blev skæmmet af flere voldsepisoder fra personer med tilknytning til den yderste venstrefløj.
Flere voldelige episoder skæmmede Arbejdernes Internationale Kampdag i København.

Personer med tilknytning til den yderligtgående venstreorienterede organisation Antifascistisk Aktion kom i slagsmål med politiet, der måtte bruge knipler og tåregas.

En anden venstreorienteret gruppering, der forsøgte at forhindre Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen i at tale. kom i klammeri med unge socialdemokrater i Fælledparken.

Politiet melder om over 20 anholdte.

Urolighederne begyndte i forbindelse med, at Liberal Alliances Ungdom og Venstre Ungdom afholder en moddemonstration mod Antifascistisk Aktion (AFA), der i forbindelse med 1. maj holder en demonstration.

Begge demonstrationer var sat til at starte på Israels Plads for siden at bevæge sig mod Fælledparken.

Stemningen var særdeles heftig og hurtigt eskalerende, efter politiet foretog en anholdelse af en demonstrant. Dette lod til at opildne de demonstrerende, der modsatte sig politiets anvisninger og forsøgte at blokere det køretøj, den anholdte iført håndjern blev ført ind i, skriver TV2 Lorry.

Der blev desuden kastet flasker og lignende efter politiet.

”Det er nogle unge, berusede personer, der har kastet flasker efter os, så vi er i gang med at foretage anholdelser,” siger politikommissær Lars Krabbe fra Københavns Politi til Ritzau.

placeholder

Slagsmål stoppede Mette Frederiksen

Også inde i selve fælledparken var der optøjer, da Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skulle tale på den store scene. Mette Frederiksen måtte stoppe sin tale i flere minutter, fordi der opstod slagsmål foran scenen mellem unge socialdemokrater og unge fagligt aktive.

Jeg har lige siddet med tre unge piger fra Køge, som græd og havde det rigtigt dårligt.

Ifølge DSU-formand Frederik Vad Nielsen blev piger helt ned til 14 år blev presset op ad et hegn af store voksne mænd, og en del DSU'ere blev ofre for slag og knubs foran scenen, hvor Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, holdt hovedtalen.

”Det har været en meget dårlig oplevelse for mange af dem. Vi har medlemmer helt ned til 14 år, og for dem var det deres 1. maj. Jeg har lige siddet med tre unge piger fra Køge, som græd og havde det rigtigt dårligt. De er meget rystede,” siger han til BT og peger på, at det blandt andet var kommunister som stod bag:

”Nogle af dem, der uddelte slag og skubbede, var fagforeningsfolk fra Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening (BJMF) fra 3F's byggegruppe. Mange af dem er ræverøde kommunister. Derudover var der også antifascister og anarkister iblandt”.

Politiet mødte op og fjernede nogle af ballademagerne.

Fagforeningsformand: De andre begyndte

Formanden for BJMF, Claus Westergren, bekræfter i en pressemeddelelse, at fagforeningens ungdomsafdeling var involveret i episoden. Han mener dog, at det er de unge socialdemokrater som begyndte.

Ifølge ham var forløbet, at BJMF Ungdom i god tid stillede sig op foran hovedscenen med et stort banner. Derefter kom en flok DSUere og forsøgte at mase sig forbi de unge og skubbe dem væk.

”De unge fra BJMF Ungdom blev derefter omringet af DSUere, der forsøgte at dække banneret med skilte og faner. Der blev også spyttet på nogle af de unge fra BJMF Ungdom.

”Hele episoden medførte en del skubben og tumult fra begge sider, og det tager vi stærkt afstand fra”, siger Claus Westergren.

Rasmus Paludan blev ignoreret

Også Rasmus Paludan og Stram Kurs var – beskyttet af massivt politiopbud - til steder i Fælledparken i forbindelse med 1. maj.

Ekstra Bladet berettede om, at op mod 50 pansrede mandskabsvogne og et meget stort antal politifolk var på plads.

Det store politiopbud havde den ønskede effekt. Her var der ingen meldinger om at der skulle have være uroligheder.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce