Kampdag uden faner blafrende i vinden

På grund af forsamlingsforbuddet bliver Arbejdernes Internationale Kampdag i år markeret online.
Foto: Sophie Anthon Buhl
1. maj bliver i år uden faner, der blafrer i vinden og fadøl under åben himmel. Det har coronavirussen sat en effektiv stopper for.

Allerede i midten af marts stod det klart at fagbevægelsens traditionelle 1. maj-arrangementer ville blive aflyst. Arrangementet i Fælledparken i København blev aflyst den 19. marts og den 26. marts blev arrangementet på Havnepladsen i Aarhus aflyst.

Men også alle morgen-arrangementerne i de lokale fagforeninger, partiforeninger og andre organisationer som normalt fylder dagen, er blevet aflyst.

I stedet bliver arbejdernes internationale kamp i år en onlinebegivenhed som man kan følge på de sociale medier.

"Fælles hver for sig" lyder sloganet fra Fagbevægelsens Hovedorgansiation, som i stedet indkalder til virtuel 1. maj.

”Vi står lige nu midt i en tid, der kalder på sammenhold mellem lønmodtagerne – og danskerne i det hele taget. Vi har brug for alt, der kan være med til at tømre det sammenhold fast. Derfor har fagbevægelsen valgt at bringe arbejdernes internationale kampdag hjem i danskernes stuer," lyder det fra formand Lizette Risgaard i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Og så skal vi som altid bruge dagen på at diskutere, hvordan vi får et bedre samfund med mindre ulighed og større solidaritet med dem, der har mindst. Lige netop dét aktualiserer krisen i høj grad – og det stiller store krav til de politikere, vi har valgt”, siger Lizette Risgaard.

Udover politiske taler, vil der til FH's livesending være musik fra Pernille Rosendahl, Peter Sommer, Allan Olsen, Magtens Korridorer og Katinka. Og så slipper man heller ikke for den nye dille, solo-fællessang.

Alt blev aflyst

Det er ikke kun FH, der vil markere 1. maj med en livesending.

Også de politiske partier på venstrefløjen vil markere dagen på nettet.

Hos Socialdemokratiet er statsminister Mette Frederiksen blevet inviteret til at deltage i FH's arrangement, men her regner man også med at lave en større udsendelse selv, oplyser partiet til Netavisen Pio.

Der mangler dog stadig at falde nogle detaljer på plads, før man officielt vil melde noget ud.

Hos SF har man valgt at deltage i FH's livesending, ligesom at partiet planlægger at formand Pia Olsen Dyhr og nogle af partiets fremtrædende medlemmer, Jakob Mark og Karsten Hønge, lave livesendinger på Facebook.

Enhedslisten vil også sende en videohilsen til FH fra politisk leder Pernille Skipper. Hun vil også lave et live-arrangement på Facebook til 3F-afdelingen i Kastrup, hvor hun normalt holder taler. Partiet overvejer desuden en "mini-event" på Facebook, oplyser de til Netavisn Pio.

Kun aflyst under krigen

Det har været afholdt 1. maj-demonstrationer i Danmark siden 1890 og i de 130 år har der kun været een gang at man har aflyst.

Det skete i 1940, umiddelbart efter at Danmark var blevet besat af Nazi-Tyskland.

Kun radioen markerede 1. maj-dagen med tale af LO’s formand – men man undlod at spille “Internationale”. Sangen var på det tidspunkt Sovjetunionens de facto nationalsang.

I resten af årene under krigen blev dagen markeret - om end i lidt mindre målestok.

I de øvrige krigsår genoptog man 1. maj-møderne, men som mindre arrangementer, heraf en del indendørs. Først i 1946 blev de store traditionelle 1. maj-arrangementer genoptaget.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce