Annonce

Kampen er i gang

Overenskomstforhandlingerne for de ansatte i staten er så småt ved at gå i gang. Både Finansministeriet og de statsansattes forhandlingsfællesskab har fremlagt deres krav. Det handler om løn og tillid.
Finansminister Bjarne Corydon har talt meget om en ansvarlig økonomisk politik. Og det fortsætter han med, når den ny overenskomst for de ansatte i staten skal forhandles på plads:

”Det er afgørende for regeringen, at resultatet af OK15 understøtter en ansvarlig økonomisk politik. Cirka to tredjedele af de offentlige driftsudgifter går til løn. Alene i staten bruger vi cirka 90 milliarder kroner årligt på løn. Det er en central udfordring, at den statslige lønudvikling er løbet fra den private til skade for konkurrenceevnen,” siger finansministeren i en pressemeddelelse.

Bjarne Corydon siger derudover til avisen Berlingske, at den samlede lønudvikling for de ansatte i staten siden 2008 er løbet fra de privatansattes.

I fagbevægelsen står man dog fast på, at reallønnen som minimum skal sikres.

”Vi har vist mådehold, da krisen var på sit højeste. Nu er det tid til, at vi atter får lønstigninger, der rent faktisk kan ses på lønsedlen”, siger formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, der består af Akademikerne, Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab og Offentligt Ansattes Organisationer, Flemming Vinther. Det er samtidig et krav fra lønmodtagerorganisationerne, at de lavest lønnede i staten faktisk får et reelt lønløft.

Lidt tættere er parterne dog på hinanden, når det handler om mere tillid og bedre samarbejde. Bjarne Corydon siger:

”Et godt og tillidsfuldt lokalt samarbejde spiller en væsentlig rolle for, at medarbejderne trives og kan levere de bedst mulige resultater, og dermed for, at de statslige arbejdspladser kan øge kvaliteten og effektiviteten i løsningen af kerneopgaverne.”

Men Flemming Vinther kan nu ikke lade vær med at være en smule skeptisk. Til Berlingske siger han:

”… jeg er selvfølgelig spændt på at høre, hvad ministeren konkret mener, når han taler om tillid i hverdagen og god arbejdsgiveradfærd. Vi har ikke noget imod ledelsesret, men vi vil selvfølgelig også holde ministeren fast på, at udviklingen af den offentlige sektor kræver en bedre dialog med de ansatte og tillidsrepræsentanterne på arbejdspladserne, end der er i dag.”

CFU og Finansministeriet påbegynder forhandlingerne umiddelbart efter nytår og forventer at indlede de afsluttende forhandlinger inden udgangen af februar.


Flere artikler om emnet