Socialpædagoger: Kampen mod Ryanair er også vores kamp

Ryanair er en decideret lønmodtagerfjendtlig virksomhed, mener Socialpædagogernes formand. Vi skal i Danmark værne om et arbejdsmarked med ordentlige lønninger og ordentlige arbejdsvilkår.
Når vi alligevel i fuldstændig enighed i LO-fællesskabet har valgt det drastiske skridt at varsle konflikt mod Ryanair, så skyldes det, at vi her har at gøre med en virksomhed, der er decideret lønmodtagerfjendtlig.

Når Ryanair 26. marts vil etablere base i Københavns Lufthavn vil de blive mødt af blokade fra den samlede fagbevægelse. Ryanair har nemlig meldt ud, at de ikke samarbejder med fagforeninger og da flyselskabet er notorisk kendt for sin dårlige behandling af medarbejderne har Flybranchens Personaleunion og Serviceforbundet varslet konflikt.

Men ikke nok med det. HK, Dansk Metal, 3F og en række andre forbund har varslet sympatikonflikt, der for eksempel betyder, at Ryanairs fly ikke vil blive tanket op, og at bagagen ikke vil blive transporteret ind og ud af flyene.

Som udgangspunkt er fagbevægelsen altid glade for, at virksomheder vil flytte arbejdspladser til Danmark. Det betyder vækst og produktion, der vil gavne os alle. Når vi alligevel i fuldstændig enighed i LO-fællesskabet har valgt det drastiske skridt at varsle konflikt mod Ryanair, så skyldes det, at vi her har at gøre med en virksomhed, der er decideret lønmodtagerfjendtlig. Ryanair nægter at tegne overenskomster. Ryanair er kendt for lønninger ned til 10.000 kr. månedligt. Ryanair udbetaler ikke løn under sygdom. Ryanairs personale skal selv indkøbe deres uniform. Ryanair fyrer medarbejderne med en uges varsel. Ryanairs medarbejdere skal underskrive kontrakter om, at de ikke vil udtale sig til medierne om forhold i flyselskabet. Og sådan fortsætter det med forhold, der ligger milevidt fra det arbejdsmarked vi kender i Danmark.

Men Ryanair er jo også kendt for deres billige flybilletter. Og billige flybilletterer frister rejselystne danskere. Det er der ikke noget unaturligt i. Men når det er så vigtigt, at vi holder fast i den danske arbejdsmarkedsmodel og ikke ofrer den på 199 kroner London t/r-billetters alter, så er det fordi, kampen mod Ryanairs forretningsmodel også er en kamp for vores egne arbejdsvilkår. Finder vi os i lønninger man ikke kan leve af og brutale arbejdsvilkår i nogle dele af det danske arbejdsmarked, så smitter det af på andre dele af arbejdsmarkedet. Hvad er vores argumenter for, at vi skal have bedre løn og ordentlige vilkår, når vi først har accepteret massiv underbetaling?

Derfor er kampen mod Ryanair også vores kamp som socialpædagoger. Vi skal vinde den kamp ved sammen med den øvrige fagbevægelse at stå fast på ordentlige lønninger og ordentlige arbejdsvilkår.

Vi kan ikke få gjort op med social dumping og underbetaling på hele det danske arbejdsmarked med et trylleslag, men vi kan vinde en vigtig symbolsk sejr ved at sørge for, at Ryanair ikke får lov at etablere deres discountarbejdsmarked på dansk grund.

Benny Andersen er forbundsformand for Socialpædagogerne


Kommentarer fra Facebook