Kampen spidser til på Bornholm

2014 har indtil videre budt på yderligere to folketingskandidater på Bornholm. Direktør i DI Lars Goldschmidt og kommunikationsrådgiver Palle Smed stiller op, og der er nu i alt syv kandidater på øen.
Jeppe Kofods spidskandidatur til Europaparlamentet har åbnet op for noget af et kampvalg på Bornholm. Syv socialdemokrater har ind til videre meldt deres kandidatur som folketingsmedlem for Bornholms Storkreds, og det er højst usædvanligt, siger politisk journalist ved Bornholms Tidende Flemming Koefoed:

”Ingen kan vide sig sikre. Det er syv meget forskellige kandidater, og deres individuelle netværk og relationer til folk her på øen vil nok få en stor betydning for deres chancer.”

Flemming Koefoed vurderer også, at det vil få helt afgørende betydning, om kandidaterne bor på øen eller har i sinde at flytte dertil, hvis de vinder kandidaturet:

”Der er stadig en vis skuffelse blandt bornholmerne, at Jeppe Kofod valgte at flytte til København. Det betyder noget, at kandidaterne lever blandt bornholmerne og har en naturlig forståelse for øen. Og jeg vil mene, at det er en fordel, hvis de bor her i forvejen.”

Syv kandidater
Frem til årsskiftet virkede det ellers som om, at folketingskandidaterne på Bornholm var fundet. Nemlig, europaparlamentariker Claus Larsen-Jensen, den lokale Jakob Lund, der har siddet en kort periode i folketinget, som suppleant for Kofod, byrådsmedlem Lykke Jensen, DSU’eren Lea Wermelin og faglig sekretær Dennis Jensen.

Men 2. januar kunne man læse i aviserne, at direktør i DI Lars Goldschmidt også ville stille op, og fredag den 3. januar var det så tidligere kommunikationschef i 3F, Palle Smed, der meddelte sit kandidatur.

Politisk kommentator, radiovært på 24Syv og ikke mindst bornholmer Jarl Cordua har fulgt forløbet:

”Det er interessant med Lars Goldschmidt, for man lokker ikke så stort et navn på banen uden, at der er noget om snakken. Han bør være i favoritfeltet til at vinde, ellers beror det på en misforståelse.”

Jarl Cordua mener samtidig, at den bedste udfordrer til Lars Goldschmidt er Palle Smed, da han er en dygtig kommunikatør og har stærke forbindelser både til fagbevægelsen og Christiansborg:

”Fagbevægelsen har altid stået stærkt på Bornholm, og hvis valget kommer til at stå mellem en repræsentant fra fagbevægelsen og en fra arbejdsgiversiden, så tror jeg godt, jeg ved, hvem bornholmerne stiller sig bag.”

Et stensikkert mandat
Socialdemokraterne har altid stået stærkt på Bornholm, og øens mandat må betegnes lige så stensikkert som den bornholmske granit. Bornholm vælger to medlemmer af folketinget og bortset fra valget i 1973 hvor Fremskridtspartiet tog det ene, deles de to altid mellem Socialdemokraterne og Venstre.

Men de 400 bornholmske partimedlemmer har også en tradition for at vælge en lokal kandidat, og i sidste ende er det dem, der bestemmer:

”Valget vil sandsynligvis ende i en urafstemning, og vi kan høre, at der er lige nu masser af intern debat blandt socialdemokraterne på Bornholm,” siger journalist Flemming Koefoed.

Jarl Cordua mener også, at valget muligvis kan handle om andet end blot den næste folketingsperiode:

”Hvem siger, at Jeppe Kofod bliver i Bruxelles de næste 20 år? Han er måske faktisk interesseret i en lidt ældre kandidat, så han kan komme tilbage til Bornholm og Folketinget igen om fem år. Hvem ved?”

De socialdemokratiske bornholmere skal vælge deres spidskandidat til Folketinget på en generalforsamling den 24. marts.

Det kræver to tredjedele flertal at blive spidskandidat. Opnår ingen det, så er der urafstemning, hvor man skal have over 50 procents opbakning. Der er derfor lagt op til to urafstemninger, hvor den sidste vil stå mellem de to kandidater, der har opnået størst stemmetal.

Der vil efterfølgende blive indkaldt til en ekstraordinær generalforsamling, som skal vælge yderligere to kandidater, hvoraf mindst en skal være en kvinde.

DE SYV KANDIDATER ER:

Claus Larsen-Jensen. Født i 1953 i København og afløsende europaparlamentariker for fødevareminister Dan Jørgensen. Claus Larsen-Jensen har tidligere siddet i Folketinget og har en baggrund i arbejderbevægelsen, blandt andet som international sekretær i SiD.

Jacob Lund. Født i 1965 og uddannet tømrer. Har tidligere været faglig aktiv i TIB og arbejder i dag som socialrådgiver på Jobcenter Bornholm.

Lykke Jensen. Født i 1966 i København. Har en baggrund som blandt andet lagerarbejder, hjemmehjælper og ufaglært kontorassistent. Lykke Jensen sidder i kommunalbestyrelsen på Bornholm, er uddannet socialrådgiver og arbejder på Jobcenter Bornholm.

Lea Wermelin. Født i 1985 på Bornholm. Er uddannet statskundskaber fra Københavns Universitet og arbejder som politisk konsulent for Socialdemokraterne.

Dennis Jensen. Født i 1961. Er uddannet smed og har en baggrund som blandt andet tillidsmand og formand for Metal Bornholm. Arbejder som faglig sekretær i CO-industri. Har tidligere været medlem af amtsrådet og regionsrådet på Bornholm.

Palle Smed. Født i 1961 på Bornholm. Er uddannet journalist og har en baggrund som chefredaktør og kommunikationschef i fagforeningen 3F. Palle Smed er i dag selvstændig kommunikationsrådgiver.

Lars Goldschmidt. Født i 1955 i København. Er uddannet kemiingeniør og har blandt andet en baggrund som direktør for Arbejdsmarkedsstyrelsen. Er i dag direktør i Dansk Industri.


placeholder

Annonce