Kampvalg i Roskilde: Mette Gjerskov udfordres

Det socialdemokratiske folketingsmedlem Mette Gjerskov bliver udfordret af tidligere soldat og debattør.

Medlemmerne af Socialdemokratiet i Roskilde skal afgøre, om det nuværende folketingsmedlem Mette Gjerskov skal fortsætte som folketingskandidat, eller om hun skal erstattes af historikeren, samfundsdebattøren mm. Niels Jespersen, som mandag aften meldte sig på banen som kandidat.

Den nye kandidat præsenterede sig selv og sit kandidatur således.

”I den seneste tid har mange gode venner og kollegaer opfordret mig til at stille op og ikke bare have holdninger, men også være med til at skabe forandringer. Det har jeg nu valgt at gøre. Jeg mener at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen i spidsen er inde på det helt rette spor,” skriver Niels Jespersen i et opslag på Facebook.

”Jeg mener man skal stå for noget, og at en aktiv indsats kan gøre verden bedre. Det var derfor jeg blev tillidsmand for mine kollegaer, og derfor jeg blev soldat. Det var også derfor jeg første gang meldte mig ind i Socialdemokratiet tilbage i halvfemserne.

Fordi jeg tror på fællesskab. At de stærke skal være søde. De store skal passe på de små, og at dem, der har evnen, også har pligten. Velfærdsstatens idealer,” skriver han.

Gjerskov overrasket
Mette Gjerskov har repræsenteret Roskildekredsen i folketinget i mere end et årti og at hun nu skal kæmpe om at blive genopstillet overrasker hende.

"Jeg er helt vildt overrasket over det her," siger hun i en telefon fra New York til Netavisen Pio. "Jeg har ikke hørt nogen kritiske stemmer før nu, jeg har ikke hørt nogen være utilfredse, før at jeg læser i lokalpressen, at Ole Holtse er kritisk, hvilket i den grad kommer bag på mig. Vi havde forleden et møde, hvor jeg opfordrede ham til at stille op til partiforeningens bestyrelse, men hvor han slet ikke  nævnte noget af det han nu kritiserer mig for."

Mette Gjerskov er i New York for at deltage i FN's generalforsamling, men den deltagelse bliver nu forkortet,

"Jeg er i gang med at pakke kufferten og haster hjem, så jeg kan få styr på hvad der er op og ned i  alt det her. Der er kun få dage til generalforsamlingen og det har ikke været muligt at holde kandidatmøder og lignende, fordi det hele er sket så tæt på generalforsamlingen," siger hun.

Kort valgkamp
I de lokale medier, har flere socialdemokrater beskyldt Mette Gjerskov for ikke at pleje Roskildes interesser. Partiforeningsformand Søren Kaargaard siger, at Mette Gjerskovs særstandpunkter har efterladt Roskilde i ”politisk isolation”, mens formanden for 3F Roskildeegnen, Ole Holtse, mener at hun ”i for ringe grad varetager Roskildes interesser i Folketinget”.

Omvendt så støtter kredsformanden og byrådsmedlem i Roskilde, Daniel Prehn, den nuværende kandidat.

”Efter min opfattelse er kredsen velsignet med et rigtigt godt folketingsmedlem i Mette Gjerskov. Derfor opfordrer jeg til, at generalforsamlingen fastholder Mette som vores repræsentant i folketinget,” siger han til Roskilde Avis.

37-årige Niels Jespersen er uddannet cand.mag. i historie og har blandt andet været udsendt som soldat til Afghanistan. Han er desuden en aktiv debattør i landets medier på emner som udlændinge- og arbejdsmarkedspolitik.

Mette Gjerskov, 51, har siddet i folketinget siden 2005 og var fødevareminister fra 2011-13. Hun er i øjeblikket partiets ordfører for udviklingspolitik. Hun har ved flere lejligheder gjort sig bemærket ved at være en højlydt kritiker af Socialdemokratiets politik, ikke mindst på udlændingeområdet. Senest i forbindelse med forslaget om at forbyde burkaer.

Socialdemokratiet i Roskilde holder generalforsamling i partiforeningen lørdag (den 16. marts), som vil indstille en kandidat, og så er der generalforsamling i kredsen mandag (den 18. marts). Hvis ikke en af kandidaterne her får 2/3 af stemmerne, vil valget ryge til urafstemning

Sidst at et siddende socialdemokratisk folketingsmedlem blev udfordret - og væltet - var i 2010, hvor Socialdemokraterne i Thisted valgte at skille sig af med daværende folketingsmedlem Ole Vagn Christensen og erstatte ham med den tidligere Morsø-borgmester Egon Pleidrup Poulsen.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce