Annonce

Kandidat til 3F-toppost: Arbejdsgiverne skal tage ansvar for den danske model

Forbundssekretær Henning Overgaard vil på to punkter justere kursen for Danmarks største fagforbund. Og så vil han have arbejdsgiverne ind i kampen om den danske model.
Den første kandidat melder sig nu på banen til at stå i spidsen for Danmarks største fagforbund 3F.

Forbundssekretær Henning Overgaard stiller sig til rådighed til posten, der er blevet ledig, da den nu tidligere formand Per Christensen, måtte trække sig efter en kulørt sag om et omfattende dobbeltliv.

”Efter venlige opfordringer, grundige overvejelser og snak med både familien og gode kolleger har jeg besluttet at sige ja tak til at være kandidat: Til at fortsætte med at levere resultater for 3F’s medlemmer, i samarbejde med den øvrige ledelse og de mange tusind ildsjæle i vores fællesskab," siger Henning Overgaard ifølge en pressemeddelelse.

Valget til 3F-formand bliver afgjort på en ekstraordinær kongres i Odense den 8. april.

Stil større krav til arbejdsgiverne

Henning Overgaard proklamerer, at han vil videreføre forgængerens resultatorienterede linje, som f.eks. har sikret Arne-pension og forslaget om højere dagpenge.

Lønmodtagere i Danmark skal sikres de grundlæggende frihedsrettigheder

På to områder skal kursen dog justeres: Indsatsen på arbejdspladserne skal prioriteres højere, og der skal stilles større krav til arbejdsgiverne om at løfte deres del af ansvaret for den danske arbejdsmarkedsmodel.

”Lønmodtagere i Danmark skal sikres de grundlæggende frihedsrettigheder til at vælge egne tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter og til at stemme om gældende overenskomst og dermed være medbestemmende om egne løn- og arbejdsvilkår.”

Formandskandidaten ser fire hovedudfordringer i de kommende år: Udhuling af den dagpenge. Truslen om en højere pensionsalder. Større udbredelse af usikre, utrygge jobs og for ringe overenskomstdækning og organisering, både blandt virksomheder og lønmodtagere.

Fra frysehus til forbundskontor

50-årige Henning Overgaard startede sin faglige karriere som sikkerhedsrepræsentant på et frysehus på havnen i Esbjerg tilbage i begyndelsen af 90’erne.

Efter at have været tillidsrepræsentant på samme virksomhed, flyttede han i 2001 til 3F a-kassen i Esbjerg, hvor han blev leder.

I 2007 blev han formand for 3F Transport i Esbjerg, inden han i 2016 rykkede til 3F-kontoret i Kampmannsgade i København, som forbundssekretær.

Bedste EL-valg i kommunens historie

Henning Overgaard har også en kort erfaring fra lokalpolitik i hjembyen Esbjerg. Ved kommunalvalget i 2013 blev han valgt til byrådet for Enhedslisten med 1454 stemmer, det bedste resultat for en EL-kandidat nogensinde.

Henning Overgaards tid i kommunalpolitik stoppede dog allerede i 2016, da han blev valgt til forbundssekretær.

Mandag står det også klart, at den nuværende formand Tina Christensen ikke vil være kandidat på den ekstraordinære kongres. Dermed vender hun tilbage til næstformandsposten, som hun havde inden Per Christensen trådte af.
 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ikke andet end kastratsang, når fagforeninger vil bevare den danske model, uden et opgør med EU. Er Henning Overgaard kastreret, siden at han ikke sætter x på ligningen? Tør han slet ikke sige EU?