Kaos truer præsidentvalg, Fock sætter nyt Å-hold og fængsel til vanvidsbilister

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til dagens nyhedsoverblik fra Netavisen Pio.

Dagen stratede og sluttede med kaotiske tilstande under det amerikanske præsidentvalg.

Og ellers har dagen budt på S-ministre, der slår ned på henholdsvis kræftfremkaldende stoffer og vanvidsbillisme.

Beskæftigelsesminister til kamp mod kræftfremkaldende stof

Dagen bød på en sejr for arbejdsmiljøet. Førende forskere har i Berlingske advaret om, at den danske grænseværdi for det kræftfremkaldende stof krom-6 var cirka 200 gange for høj.

Det har et politisk flertal, anført af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), nu reageret på ved at reducere grænseværdien til en femtedel.

Det er især industri- og metalarbejdere, der har været i farezonen, når de eksempelvis har overfladebehandlet metalgenstande eller svejset i rustfrit stål. Én ud af 50 udsatte stod ifølge forskernes beregninger i Berlingske til at udvikle lungekræft, hvis de blev udsat for stoffet ved grænseværdien gennem et helt arbejdsliv.

”Det er en helt grundlæggende ting for mig: Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde, og derfor sænker vi nu grænseværdien for krom-6 markant. Danmark kommer til at have den strammeste grænseværdi i Europa på linje med to andre lande,” udtalte Peter Hummelgaard til Berlingske Tidende.

Helt konkret kommer den nye grænseværdi fra 1. juli 2020 ned på 0,001 mg/m3 på linje med Holland og Frankrig, hvilket altså svarer til en femtedel af den nuværende grænse.

Den nye beslutning vækker også begejstring i fagbevægelsen, hvor man ser det som en længeventet sejr for arbejdsmiljøet:

 

Alternativet har udpeget ny politisk ordfører

Først vandt Josephine Fock valget, som leder for Alternativet, og derefter valgte modkandidat og daværende politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, at trække sig fra sin post.

Det har betydet at Josephine Fock skulle blande kortene påny og udpege en ny poltiske ledelse og en ny politisk ordfører. Hun havde efter eget udsagn haft kig på "par navne" i den fem mand store folketingsgruppe, hvor Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist optager to pladser.

Valget faldt på Torsten Gejl, der nu indtræder i den politiske ledelse, hvor han sammen med Fock selv og Sikandar Siddique vil lægge den politiske kurs. Derudover blev Susanne Zimmer udpeget som gruppeforperson:

Den nye udnævnelse har ifølge Berlingske gjort Gejl glad. Den politiske ordfører glæder sig, således til at træde i karakter og slås for hele sit partis politik:

”Nu skal jeg kunne udtale mig 360 grader om vores politik ud fra vores værdier og vores manifest. Det glæder jeg mig til”, lyder det begejstret fra Gejl, der samtidig håber på at få hjælp fra sine kollegaer:

”Jeg er fantastisk, fantastisk stolt over at få posten. Jeg overtager posten fra Rasmus Nordqvist, som har vist, hvordan man gør sådan noget. Og jeg får også hjælp af ham, men jeg har været med i hele sidste valgperiode”, siger Torsten Gejl til Berlingske.

S-regering: vanvidskørsel skal give fængselsstraf

Første gang du kører for stærkt, skal du 20 dage i spjældet. Sådan lyder et tiltag fra regeringen, som vil præsentere en større pakke senere på ugen. Læs mere om forslaget på Netavisen Pio.

Helt konkret foreslår regeringen, at det – allerede første gang – skal udløse 20 dages fængsel og en ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år, hvis man kører over 200 kilometer i timen.

Som transportminister Benny Engelbrecht selv udtrykker det, så leverer S-regeringen prompte på et løfte som statsministeren afgav i sin nytårstale:

Kaos har måske reddet Joe Biden

’Intet er så skid, at det ikke er godt for noget eller nogen’, sådan siger en gammel talemåde. Og i det demokratiske primævalg kan det muligvis vise at være rigtigt igen.

Selvom natten bød på et totalt demokratisk sammenbrud, så kan især en enkelt kandidat vinde på de tekniske "uregelmæssigheder”, der har betydet at ingen resultater fra afstemning er blevet offentliggjort. Primærvalget i Iowa skulle ellers have skudt valgkampen i gang om og skulle have givet en klar indikation på, hvem der er Det Demokratiske Partis favorit til at udfordre Donald Trump ved præsidentvalget til november.

Men sådan gik det altså ikke. Hverken kandidater eller amerikanere er blevet specielt meget klogere. Alligevel er vurderingen i USA på indsamlende delresultater og forlydender, at den kortsluttede proces i Iowa i høj grad gavner Joe Biden, som ellers ville have valgets klare taber:

Joe Biden kunne meget vel være kommet fra Iowa, som en særdeles presset mand. Men officielt er det altså ikke sådan endnu. Selvom hans primære moderate modkandidat – den 37 årige tidligere borgmester - Pete Buttigieg, angiveligt har fået et kanonvalg. Borgmesteren påstod da også i nat, at han går ”sejrrigt” ind i det næste primærvalg i New Hampshire:

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Hvor er vi dog naive. Vi burde jo have sagt os selv på forhånd, at når en moderat socialist står til at vinde et valg i USA, så er der nogen der sørger dor at valget går i skuddermudder.