Kapitalfond presser lejere ud af lejemål

Den amerikanske kapitalfond Blackstone har på rekord-tid opkøbt 160 udlejningsejendomme i hovedstadsområdet – Lejernes LO i Hovedstaden: ”Metoderne gør lejerne bange og utrygge”
Den amerikanske kapitalfond Blackstone har på rekord-tid opkøbt omkring 160 beboelsesejendomme i hovedstaden.

Lejernes LO i Hovedstaden advarer om, at Blackstone – og deres danske samarbejdspartner 360 North – tydeligt går efter at få flest mulige af lejerne til at flytte, sådan at Blackstone kan score gevinsten ved at modernisere lejlighederne – og herefter leje lejlighederne ud til en markant højere husleje:

”Blackstone – og andre investorer - kan helt lovligt score en meget stor gevinst ved at foretage en såkaldt 5.2.-renovering. En simpel modernisering af køkken og badeværelse, der betyder, at Blackstone må hæve huslejen til mellem det dobbelte og det tredobbelte. Men modsat andre administrationsselskaber så går 360 North meget aggressivt og systematisk til værks,” siger direktøren for Lejernes LO i Hovedstaden, Claus Højte, til Netavisen Pio.

”Shake the building”

Hos Lejernes LO oplever man, at 360 North både ringer og skriver til lejere og tilbyder lejerne penge for at flytte:

”360 North både ringer og skriver til lejere og opfordrer lejerne til at flytte. Lejerne bliver også tilbudt store pengebeløb for at flytte. Det er eksempler på, at lejere har fået tilbudt flere hundrede tusinde kroner for at humme sig væk. Metoden kaldes ”Shake the building” – altså firmaet ryster bygninger for at se hvor mange lejere, der ”falder ud. North 360 ringer også og presser på for at få et møde i stand med den enkelte lejer. Metoderne gør lejerne bange og utrygge,” siger Claus Højte.

Han finder metoderne uacceptable:

Det er groft og helt-helt uhørt

”Folk skal altså ikke ringes op af deres ejere og modtage opfordringer om at flytte. Det er groft og helt-helt uhørt,” understreger Claus Højte.

Blackstone har senest opkøbt tre ejendomme på Frederiksberg, nemlig Den Sønderjyske By, Svalegården og Peter Bangs Hus.

”Kæmpe kærlighed til København”

Netavisen Pio har forelagt LLO-kritikken for 360 Norths direktør, Nils Jansson, pr. mail. Men han er ikke indtil nu vendt tilbage.

360 North oplyser på sin hjemmeside, at det hver eneste dag er firmaets ”ambition at skabe de mest optimale betingelser for, at vores lejere føler sig trygge og glade, når de træder ind over dørtærsklen og kommer hjem til deres familier.”

Det hedder også, at 360 North har ”en kæmpe kærlighed til København. Det er derfor, vi investerer i og udvikler, forbedrer og forfiner byens smukke ældre bygninger. Til glæde for både dem, der bor i dem, deres naboer og for hele vores fantastiske hovedstad. Vi moderniserer og fremtidssikrer altid ejendommene med blik for både fortiden og fremtiden og med respekt for både sjæl, ånd og historie.”

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Kommentarer

Al politik handler om flygtninge og indvandrere og partierne har helt glemt boligpolitikken. Engang et område i top 5 og i dag nedprioriteret. Det handler kun om penge og på boligmarkedet er der frit slag. Måske skulleder sættes enm stopper for denne form for overtagelse af en by.

Socialdemokratiet i København virker heller overhovedet ikke som om de er optaget af en anden boligpolitik, end den globale, hvor der bygges store milliarddyre domiciler og ejendomsfirmer/ entreprenører der får lov til at bygge dyre lejeboliger - og disse firmaer har også store økonomiske muskler, så de kan betale flere års husleje forud, og presse andre virksomheder ud. "Hele" 20% skulle være "almennyttigt" byggeri, men jeg har svært ved at se hvor det sker. Socialdemokratiet har specielt været inde i en bevidst valgt dårlig spiral, siden midten af 1990erne med oprettelsen af TOR I/S, og et frasalg af 20.000 lejeboliger. Senere har By & Havn haft en stor bullen finger med i det grimme byggeri langs Københavns havn, der jo også, af en eller anden grund, har givet kæmpestort underskud. Men hvis nogen kan oplyse mig om noget andet positivt omkring boligbyggeriet i København, så er de velkommen til at korrigere mig.

Annonce