A-kasser afviser venstrefløjens a-kasseforslag: Gør grin med de trofaste

SF og Enhedslisten vil hjælpe arbejdsløse uden medlemskab af en a-kasse med hurtig adgang til dagpenge under coronakrisen
De danske A-kasser vender tommelfingeren nedad over for et forslag fra SF og Enhedslisten om at hjælpe arbejdsløse uden medlemskab af en a-kasse med hurtig adgang til dagpenge under coronakrisen.

De to støttepartier vil nemlig ikke bare se til, når hjælpepakkerne udløber, og danske lønmodtagere uden medlemskab af en a-kasse pludselig risikerer at stå uden indtægt.

Men Torben Poulsen formand for Danske A-Kasser, advarer mod forslaget med henvisning til, at det er at lave grin med dem, som trofast har betalt deres kontingent til A-kassen i flere år.

”Man pisser lidt ned ad ryggen på dem, som har været medlem af en a-kasse i to, fire, seks, otte, 10 eller 30 år af en a-kasse ved at lave amnestiregler,” siger Torben Poulsen til Netavisen Pio.

Er det fair? Nej, det er det nok ikke.

”Og hvad gør man med ham eller hende, der har meldt sig ind dagen før amnestireglerne - og som altså har et års karantæne - inden de kan få dagpenge? Hvorimod de andre kan få dagpenge fra første dag. Er det fair? Nej, det er det nok ikke. Dem, som har valgt at stå uden for en a-kasse i de gode tider, må betale prisen for deres manglende forsikring og ellers melde sig ind i en a-kasse, så de er bedre forberedt næste gang”.

På langt sigt

Formanden for Danske A-kasser, som er brancheorganisation for 22 arbejdsløshedskasser og repræsenterer 2,1 millioner medlemmer, opfordrer i stedet Folketingets partier til at forbedre dagpengesystemet ved sænke prisen på forsikringen og hæve kompensationsgraden.

Hvilket i længden vil få flere til at forsikre sig og dermed være forberedt, hvis der skulle komme en ny krise.

”Det vil være mere klogt både halvlangt og på lang sigt,” siger Torben Poulsen.

”På kort sigt er det rigtige signal at sende at sige, at der er ikke nogle lave bukke eller hække at springe over for dem, som har valgt at stå uden for. Der er kun det at melde sig ind i en a-kasse”.

”Kæmpe problem”

Cirka hver femte dansker i job har ikke forsikret sig mod arbejdsløshed via en a-kasse, og ifølge regeringens økonomiske ekspertgruppe er det forventeligt, at cirka 100.000 danskere står til at miste jobbet, når lønkompensationsordningen udløber.

Det tal bekymrer Enhedslisten og SF.

”Det er et kæmpe problem, og det kan få enormt mange konsekvenser for både den enkelte person, personens familie og samfundet som helhed,” siger Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Victoria Velasquez, til A4.

SF vil heller ikke være med til at hive indtægtsgrundlaget væk under benene på tusindvis af arbejdsløse.

Partiets beskæftigelsesordfører Karsten Hønge foreslår ”et åbent vindue”, hvor lønmodtagere kan melde sig ind i en a-kasse nu og modtage dagpenge, hvis man ellers lever op til de samme forpligtelser som dem, der allerede er medlemmer, og yderligere forpligter sig til at være medlem i en a-kasse i minimum et år.

Det er helt uholdbart at skabe den utryghed i hverdagen i så mange lønmodtageres liv under krisen

”Det er helt uholdbart at skabe den utryghed i hverdagen i så mange lønmodtageres liv under krisen, og derfor er det fint, at vi kan hjælpe dem med at tage ansvar for sig selv på den her måde, ” siger Karsten Hønge til A4.

Norge og Sverige har under coronakrisen hævet ydelsesniveauet for dagpenge, mens landene samtidig har sænket medlemskravet og indkomstkravet, som afgør, hvor mange penge man skal have tjent inden for de seneste tre år for at få adgang til dagpenge.

Herhjemme er 225-timersreglen for ret til kontanthjælp foreløbig suspenderet, dagpenge- og sygedagpengeperioderne er forlænget ved at sætte ancienniteten på pause, og senest er adgangen udvidet til sygedagpenge for borgere i covid-19-risikogruppen, der kan blive hjemme under genåbningsfaserne.

Respekt

Formanden for Danske A-kasser erkender, at den nuværende situation er unik. Og at lønkompensationen da også er unik. Alligevel betragter Torben Poulsen de to partiers forslag som et “hovsa-forslag”.

”Her taler vi om den generelle adgang og respekt,” siger formanden.

Torben Poulsen så gerne, at der var en kortere frist, fra man meldte sig ind i en a-kasse og til man blev dagpengeberettiget end de nuværende 12 måneder. Og samtidig med at man satte forsikringen ned og dagpengene op.

Jeg tror bare, at man skal passe på, hvilket signal man sender

"Hvis man vil dagpengesystemet – og den danske model – noget godt på halvlang og lang sigt, så er det det, man skal gøre,“ siger formanden for Danske A-Kasser. "Er vi så i en særlig situation? Det er vi jo nok, men jeg tror bare, at man skal passe på, hvilket signal man sender. Kan det få folk til at tænke: Nåh, det gik alligevel for jeg fik dagpenge og så kan jeg melde mig ud igen efter et år og så er jeg blevet 60.000 kroner rigere. Hvis jeg skulle få brug for dagpenge igen en anden gang, så skal jeg nok igen blive samlet op.” 

“Vi forhandler ikke i medierne”

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, henviser til de igangværende forhandlinger mellem regeringen og blandt andre SF og Enhedslisten om genåbningen.

”Det er da altid spændende at se, hvad andre partier tager med til forhandlingerne – men da det er forhandlinger, så forhandler vi jo ikke i medierne,” siger beskæftigelsesordføreren til Netavisen Pio.

 

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Her handler det - igen - om solidaritet.
Hvis man ikke ønsker at være solidarisk, så har man meldt sig ud af det gode selskab.
I den aktuelle situation kunne man bløde op på reglerne og forkorte karenstiden, men så må man også forpligte sig til at være med i mere end eet år.

Arvid Nielsen, du får det til at lyde som et telefonselskab, du skal forpligtes til medlemskab i så lang tid, at du ikke udgør et tab....

Er der ikke en regel om at du ikke kan blive medlem a en a-kasse mens du er ledig...

De der har ville være udenfor skal ikke nasse på de der har betalt i årevis... de ligger som de har redt.

De er et produkt af Anders Fogh Rasmussens ødelæggelse af fagforeningerne, sammenholdet og solidariteten.

Måske var det på tide at fjerne aldersdiskrimeneringen i a-kasserne, så lønmodtagere på arbejdsmarkedet der har lyst til at blive ud over folkepensionsalderen, skal ha' ret til dagpenge i de to år efter man har forladt arbejdsmarkedet... se det ville være retfærdighed.

Thomas du er og bliver en idiot...

Nej jeg tænker ikke på den EU dom, den er i sig selv ikke problemet... Problemet var, at den anden idiot end dig, altså Anders Fogh Rasmussen, i vild jubel gjorde det frivilligt for arbejdstagere at stå udenfor a-kassen, i virksomheder hvor der ikke var tegnet overenskomst med en fagforening...

Det var dumhed ud over alle grænser, på samme måde som dine idiotiske dumheder du konstant servere...
Er det så meningen at de der ikke har VILLE forsikre sig skal reddes af det system de ikke vil være en del af... Selv du i din enfoldighed burde kunne indse at de ligger som de har redt !!!

Hvem er idioten her ? Hvilken primitiv måde at argumentere på føj for pokker.

Nu kom så en der hedder Sven-Erik Overgaard på banen...

Du har helt ret, du burde lære at argumentere bedre...

Vi andre har haft idioten Thomas at slås med, der kun har få ting i sine indlæg;
1, at Statsministeren er magtfuldkommen
2, at S snart ryger ud af folketinget
3, at fagforeningerne snyder
4, at vi alle er psykopater...

Du kender ham måske... det ser sådan ud !!!

Magen til nasseri forslag. Dersom mit hus brænder til grunden den 5. Juni, kan det ikke hjælpe at jeg tegner en forsikring den 6. Juni. Eller kan det, vil SF & EL komme med en hjælpende hånd??? Tror det ikke. Friryttere er der for mange af. Men, og der er et men, måske hjælper det for hjælpepartierne, at komme med et tøhø, og dermed få nogle vælgere. Hvad blev der af vores solidaritet? Som der er sagt i denne Corona tid, at vi skal være sammen, hver for sig. Ja, jeg skal love for, at der er mange der er "hver for sig". Nå, enhver ligger som vedkommende har redt. God grundlovsdag.

Jeg tror da, at mange vil spare de penge til a-kassen, hvis man bliver reddet uanset om man har været medlem eller ej. Jeg ER medlem, men føler mig lidt som et skaffedyr for nasserne lige nu, så hvis det ender med at de får dagpenge, skal det da op til overvejelse. Jeg er solidarisk, men tænker også på min økonomi, og det virker ærlig talt ikke særlig retfærdigt, hvis man er sikret uden at betale for det. Som Hans skrev om brandforsikringen. Det er vidst en ommer?

Man kan jo også lave relerne om, så de kan få kontanthjælp mod tilbagebetaling,, da det nok handler om at de ejer hus og en eller to biler og har ander værdier som normalt skal forbruges først, og den ene ægtefælle har nok arbejde og så skal de leve af den enes indkomst når de bor sammen,, fælles husholdning..
Og jeg spørger bare.
Hvis de kan få penge fra a-kassen som de ikke er medlem af, eller få penge på kontanthjælp, uden tilbagebetaling..
Hvem er det så der er til grin og bliver pisset på..
Så er det ikke kun fagforenings-medlemmerne så er det også kontanthjælps modtagerne
For de bliver konsant krontroleret i hovde og røv om de bor sammen med nogle og om de har nogle
penge eller ander værdier som der vil gøre at kassen er lukket
Men det er også sjovt at man har lavet en lov 225 timers reglen der gør at man har taget 1000 kr
fra nogle af kontanthjælps modtager.
Og man så skal høre på at folk med en stor indkomst og levefod kan få eller forslår at få hjælp
Så kan man kun sige at det er rigtigt at langtidsledige på kontant hjælp er anden rangs mennesker
man er fulstændig ligeglade med ( 225 timers reglen )mens åbenbart alle ander bliver tilbudt
både penge og stille dagpenge-uret i stå

Og før nogle begynder at kommentere...
Jeg har også betalt til a-kasse plus fagforening,i mange år..
Men finanans krisen i 2009 gjorde at mange midstede sit arbejde
og mange ældere fik svært ved at finde fast arbejde efter dette
Jeg personligt var på dagpenge noget af tiden og ellers job igennem
vikariat,, 10 månder,var det job jeg har haft længest og ellers
3 månder 1 månder og en uge osv osv
og det lykkes mig at få en ny dagpenge periode men til sidst var
det slut med dagpengen og så blev det kontanthjælp,,,
og tro ikke at det kun var kontant hjælp.
Af og til har jeg været i arbejde igennem vikariater og
som ferieafløser men med tiden er det blevet meget svære
jeg er 61 år idag det er nok en af grundene til det ikke
er nemt at finde fast arbejde,og så er det jo også sådan
at jobcenteret stadigvæk sender ledige i praktik i 4 uger
uden det koster arbejdegiveren en krone og der er også
masser af øst-europæer i danmark,, og flygtninge som man
bruger meget energi på at hjælpe
Og da man så trak 1000 kr af min kontanthjælp
blev jeg nød til at melde mig ud af fagforeningen

Thomas er en Trold.

Annonce