A-kasser i brev til politikere bag opholdskrav: Tænk jer godt om

Danske A-kasser fortsætter deres hårde modstand mod opholdskravet. A-Kasserne opfordrer i brev Folketinget til at droppe forslaget.
“Hvor meget kritik kan man ignorere?”

Sådan lyder et af spørgsmålene fra Danske A-kasser i et brev sendt til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), samtlige partiledere og medlemmer af Folketinget.

Danske A-kasser opfordrer i brevet indtrængende regeringen og Dansk Folkeparti til at droppe deres lovforslag om opholdskrav for ret til dagpenge, som efter endeligt vedtages den 20. december.

“Vi mener, at det her er så alvorligt, at hvis flere satte sig ind i det, så ville flere folketingsmedlemmer råbe vagt i gevær,” forklarer direktør i Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, til Netavisen Pio.

Lyt til kritikken

I brevet bliver de 179 folketingsmedlemmer bedt om at tage den massive kritik af opholdskravet alvorligt.

Vedhæftet i brevet er et overblik over de mere end 80 kritiske historier, som danske medier har bragt om de konsekvenser opholdskravet vil få for almindelige lønmodtagere.  

Det er historier om de mange danskere, der har arbejdet uden for EU, og som vil miste deres ret til dagpenge i Danmark, hvis loven vedtages. Retten mistes på trods af at de har betalt deres a-kassekontingent i årevis. Beregninger fra regeringen anslår, at 40 procent af de, der rammes af den nye lov, er danske statsborgere.

De kritiske historier beskriver også, hvordan opholdskravet vil få færre til at betale til en A-kasse i Danmark, og at også organiseringsgraden risikerer at falde markant. Regeringen anslår selv, at 20.350 personer vil melde sig ud af deres A-kasse, fordi den ikke længere sikrer dem, hvis de bliver arbejdsløse.

Socialdemokratiet stemmer nej

Socialdemokratiet har lyttet til den massive kritik af opholdskravet til dagpengemodtagere.  

Partiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen (S), meldte således ud i sidste uge, at partiet ikke længere vil stemme for opholdskravet.

“Det vælter ud med problemer, har hele udvalgsbehandlingen vist, og derfor stemmer vi imod,” sagde beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til DR Nyheder.

Socialdemokratiets nye holdning til opholdskravet falder i god jord hos Danske A-kasser. Direktør Verner Sand Kirk kalder den ændrede holdning “en fantastisk god nyhed”:

“Det er en fantastisk god nyhed, at Socialdemokratiet har erkendt, hvor vanvittigt opholdskravet er, og toner rent flag og stemmer imod. For så er der jo en chance for, at det kan blive afskaffet igen efter folketingsvalget,” skriver han på Facebook.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce