Kaster bombe: Premierminister stopper

New Zealands Jacinda Ardern har ikke mere tilbage i tanken. Mette Frederiksen: Jeg begræder det dybt.
Foto: Statsministeriet
Mette Frederiksen og Jacinda Ardern mødtes i New York til FN's generalforsamling.
New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har højst overraskende besluttet sig for at træde tilbage.

Det meddelte hun offentligheden efter et gruppemøde i Labour-partiet torsdag.

Begrundelsen er, at hun "ikke længere havde nok i tanken" til at udføre jobbet. "Det er på tide," tilføjede hun.

”Jeg går, for med sådan en privilegeret rolle følger ansvar – ansvaret for at vide, hvornår man er den rigtige til at lede, og også hvornår man ikke er det. Jeg ved, hvad dette job kræver. Og jeg ved, at jeg ikke længere har nok i tanken til at yde det retfærdighed. Så enkelt er det," sagde hun.

En håndfuld kandidater

Det er nu op til det new zealandske Labour-parti at finde en afløser for Jacinda Ardern.

Der er ingen klar favorit og, ifølge new zealandske medier, er der i hvert fald en håndfuld mere eller mere oplagte kandidater.

Når afløseren er fundet, vil den 42-årige nuværende premierminister senest den 7. februar træde tilbage, men Ardern har sagt, at hun fortsætter som parlamentsmedlem indtil parlamentsvalget den 14. oktober 2023.

Ardern fortalte, at hun i løbet af sommerferien havde tænkt over, om hun havde energien til at fortsætte i rollen, som hun har haft siden 2017, og havde konkluderet, at det havde hun ikke.

Dårlige meningsmålinger

Selv om Ardern selv fremhæver de personlige ting, så kan det dog ikke afvises, at hendes partis dårlige meningsmålinger, kan have spillet med i overvejelserne.

Partiet, der fik 50 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i 2020, stod i den seneste meningsmåling til blot 33 procent af stemmerne.

Arderns personlige målinger har også taget en negativ drejning på grund af landets økonomiske situation, som også er påvirket af inflationen.

Mette Frederiksen: “En tæt og uundværlig støtte”

Nyheden fra New Zealand blev også kommenteret af statsminister Mette Frederiksen (S):

"Jacinda har været en god kollega, sparringspartner og støtte. Vi deler vores politiske tro på, at velfærdssamfundet styrker menneskers muligheder. At vi skal gøre mere for at redde klimaet. Og særligt under håndteringen af corona var hun en tæt og uundværlig støtte," skriver Mette Frederiksen på Facebook og fortsætter:

"Nu er energien brugt op. Det begræder jeg dybt. En stor politisk leder slutter rejsen. Jeg har stor respekt for Jacindas beslutning om ikke at genopstille. Og et ønske om at få mere tid til familie og til at følge sin datter i skole."

Meget til fælles

Udover at være jævnaldrende og begge socialdemokrater, så har Jacinda Ardern og Mette Frederiksen også begge bragt sig selv til magten ved bl.a. at flytte deres partier på udlændingeområdet og ved at indgå i utraditionelle regeringsalliancer.

Jacinda Ardern dannede i sin første regeringsperiode regering sammen med det indvandrerkritiske højrefløjsparti, New Zealand First, mens Mette Frederiksen som bekendt er gået i regering med Venstre og Moderaterne.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce