Kaster vi de socialt udsatte ud med håndspritten? 

Kommunerne skal i corona-krisen huske de socialt udsatte grupper, som er særligt hårdt ramt af det offentliges nedlukning og myndighederne påbud om afstand.
Corona-feberen er bogstaveligt talt over os. Dag for dag tages nye midler i brug for at bremse smitten og redde liv. Men som socialordførere for Socialdemokratiet på henholdvis Københavns Rådhus og i Folketinget har vi en oprigtig bekymring for, om vi kommer til at smide de hjemløse ud med håndspritten, når vi tager hensyn til ældre, kronisk syge, gravide og andre udsatte.

Vi er stolte af den omsorg, der gives til særlige risikogrupper, men den er ikke alle forundt

Vi er stolte af den omsorg, der gives til særlige risikogrupper, men den er ikke alle forundt.

Den sociale slagside

De hjemløse har ikke meget. Og i denne tid har de knapt nok hinanden, for de får at vide, at de ikke engang på sove ved siden af hinanden på bænken i parken. De har heller ingen steder at vaske hænder, for de offentlige er lukket ned for en stund.

Når mændene ikke længere kan fordrive tiden med arbejdet, så fordriver de den med at kaste lussinger

De voldsramte kvinder har ikke længere et frirum i hverdagen, for både de og deres mænd skal arbejde hjemmefra. Og når mændene ikke længere kan fordrive tiden med arbejdet, så fordriver de den med at kaste lussinger eller det, der er værre.

Corona-krisen har nemlig en social slagside. For der er ikke kun mangel på håndsprit. Der mangler også varme senge til hjemløse og krisecenterpladser til kvinderne. Og heldigvis har kredsen bag finansloven afsat ekstra 11 millioner kroner til ekstra pladser på krisecentre rundt om i Danmark.

Liv og død

Mange af danskerne keder sig sikkert derhjemme i isolation - og mange kunne sikkert godt tænke sig et pusterum fra ungerne, så de kunne få lidt arbejde fra hånden. Men for alle de hjemløse, voldsramte kvinder, psykisk sårbare og ensomme er isolationen en langt mere alvorlig affære. Der handler det ikke om kedsomhed og pusterum. Der handler det om liv eller død.

En hverdag der før fik struktur af fællesspisninger, besøg af bostøtten og snak med social- og sundhedsmedarbejderen er væk. De besøg er for de fleste kommuners vedkommende sløjfet og erstattet med telefonmøder.

En svær hverdag nu er blevet endnu sværere

Vi hører fra mange, at en svær hverdag nu er blevet endnu sværere. Den bekendtgørelse Socialstyrelsen har udgivet siger da også, kommunerne skal komme med en konkret og individuel vurdering, før de lukker ned for borgerens service. De kan altså ikke bare fratage borgerne deres livsnerve.

Der er ingen tvivl om at vi skal tage corona-krisen alvorligt. Men vores bøn er, at man ikke glemmer den sociale slagside, som mange af tiltagene har. Og vi håber, at man får sat ind med ekstra hjælp i disse svære tider og hurtigst muligt får etableret en normal hverdag for disse borgere, når krisen er ovre.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Laura Rosenvinge er medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet. Hun er socialordfører og medlem af Børne- og Ungdomsudvalget

Socialordfører og folketingsmedlem for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det bliver uden tvivl så godt som alle socialt udsatte der ender som ofre i CORONAKRISEN. Borgere der intet har at "stå imod" med. Folk allernederst på rangstigen. Folk uden tag over hovedet. Det er IKKE dem der tager på REJSER...og KRYDSTOGT. De lever et liv fra hånden til munden. Og alt de ejer er en plastpose med et forslidt tæppe. Og så er der de mange andre borgere ,der knap nok kan få deres "overførselsindkomst" til at række.Den UBEMIDLEDE enlige folkepensionist der aldrig har haft til andet end dagen og vejen.Og førtidspensionisten med et eksistensgrundlag i samme stil.Samt kontanthjælpsmodtageren, og dem der af en eller anden grund ikke kan klare sig, uden "offentlig forsørgelse". Når REGNINGEN for CORONAKRISEN engang skal gøres op,bliver det sikkert de udsatte grupper, der må BETALE for hvad det kom til at koste.Sådan plejer det at være. Storslemt at man allerede NU kan opleve folk tale om HVOR MEGET ET MENNESKELIV koster ! Tænk at nogen kan finde på at tænke i det ! Hvert eneste menneske HAR EN BERETTIGELSE. Hvem der vil komme til at koste MEST,eller MINDST for staten,med baggrund i CORONA, er det en HÅN at begynde at diskutere. Det bør ikke diskuteres. INGEN ønsker vel at dø af COVID 19. Alle har RET til at blive behandlet for om muligt at overleve et virusangreb.

DEM der rejser HAR pengene til det. Men,det er bestemt hverken de hjemløse eller de enlige UBEMIDLEDE folkepensionister der ALDRIG har ejet, mere end hvad der kunne række til dagen og vejen.Det er heller ikke den enlige UBEMIDLEDE førtidspensionist,der aldrig får opreguleret pensionen.Eller kontanthjælpsmodtageren. …. Når man ser på smittetallene for COVID 19 tegner der sig et tydeligt billede af HVOR der er FLEST smittede. De smittede kommer fra Nordsjælland,København og omegn. Steder HVOR PENGENE RÆKKER rigeligt til MERE end dagen og vejen. Selvfed indstilling at tro andet.

Det danske samfund er formidabel til at drive hetz på forskellige samfundsgrupper.
Den ældre del af befolkningen står for skud.HÅNES. Med ytringer om at ældre burde være "taknemmelige" over at DANMARK er lukket ned,for at skåne dem. Sikken holdning. Det danske samfund må og skal være lukket ned, for at begrænse smitte. IKKE KUN FOR AT SKÅNE SAMFUNDETS ÆLDSTE,MEN ALLE ALDERSGRUPPER.Idet ALLE ALDERSGRUPPER KAN SMITTES. STOP hetzen mod ældre generationer. Danmark er lukket ned i alles interesse.

Hr THOMAS ..Dine holdninger er for lave til at nogen gider kommentere på dem.

Der er MANGE der vil blive "kastet ud med håndspritten" såfremt DANMARK "genåbnes" før tid. Landet vil da opleve menneskeflokke DØ. Alle der IKKE er stærke nok til at stå imod CORONASMITTEN. Mennesker i ALLE aldre. Til regeringen : "LAD JER IKKE PRESSE,AF "DE BLÅ" DER KUN VENTER PÅ AT OVERTAGE TABURETTERNE"
Og ophøje penge fremfor menneskeliv.

Annonce