Kina truer Apple og Boeing med handelssanktioner efter Trump-sejr

Kina truer med handelssanktioner mod en række amerikanske virksomheder. Det sker, efter at Donald Trump i præsidentvalgkampen foreslog en handelskrig mod kineserne.
Hvis Donald Trump opfylder sit løfte fra valgkampen og indfører en stor eksporttold på kinesiske varer, vil det blive mødt af et modsvar fra det kinesiske styre. Det skriver den statsejede kinesiske avis Global Times, der er tro over for styret i Beijing.

”Kina vil vælge en øje-for-øje-strategi. Et parti Boeing-fly vil blive erstattet af Airbus. Salget af amerikanske biler og iPhones i Kina vil blive ramt af et tilbageslag, og USA's import af majs og soja vil blive ramt. Kina kan også begrænse antallet af kinesere, der studerer i USA”, advarer den statsejede kinesiske avis i en leder.

Amerikansk utilfredshed med kinesisk pengepolitik
De kinesiske trusler er et modsvar på Donald Trumps løfte fra valgkampen om at indføre en 45 % importtold på kinesiske varer. Donald Trumps økonomiske rådgiver Judy Shelton har over for finansnyhedsmediet Bloomberg Television bekræftet, at Donald Trump fortsat insisterer på at indføre handelssanktioner over for kineserne.

Donald Trumps trusler om handelssanktioner mod Kina bunder i en utilfredshed med den kinesiske valutapolitik. Donald Trump mener – i lighed med en række andre amerikanske politikere og forretningsmænd – at kineserne manipulerer deres valuta, yuan, til at have en lavere værdi end markedsværdien. Dermed bliver kinesiske varer billigere over for varer fra andre lande. Det giver kineserne en ifølge amerikanerne uretmæssig konkurrencefordel, som Donald Trump ønsker at gøre op med ved at indføre en importtold på kinesiske varer.

”Trump vil blive straffet”
Regimet i Beijing er i forvejen irriterede på den kommende amerikanske præsident, fordi han er gået tilbage fra sine løfter i valgkampen om at afvise at hjælpe Japan og Sydkorea militært. Det kinesiske diktatur mener, at det vil få store konsekvenser for Donald Trumps anseelse i verden, hvis han igangsætter en handelskrig mod det kinesiske regime.

”Hvis Trump ødelægger kinesisk-amerikansk handel, vil en række amerikanske erhverv blive svækkede. Samtidig vil den amerikanske præsident blive fordømt for sin hensynsløshed, sin uvidenhed og sin inkompetence”, skriver det kinesiske statsmedie, der dog understreger, at de ikke forventer, at Donald Trump vil kaste grus i maskineriet i samhandelen mellem USA og Kina.

”Trump kan ikke ændre de gensidige interesser mellem USA og Kina. Den gigantiske samhandel mellem USA og Kina er baseret på gensidige fordele og gavner begge parter. Selv som præsident er det begrænset, hvad Donald Trump kan gøre for at begrænse dette”, skriver Global Times.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce