“Med Momentum vil vi starte en ny klimabevægelse i samfundet. Det er der brug for. Deraf navnet,” siger hun til TV2.
Theresa Scavenius mener, at partiets eksistensberettigelse er den uambitiøse klimapolitik, som de eksisterende politiske partier fører:
“Der er mange gode kræfter i de eksisterende politiske partier, der kæmper for at skabe forandring, men vi mener, at det er på tide at hæve barren for, hvad vi vil acceptere som rigtig klimapolitik.”
“Vi vil ikke acceptere fake politics, politik, der ligner klimapolitik, men i virkeligheden er erhvervsudvikling, udskydelse eller afledningsmanøvrer,” skriver Theresa Scavenius i en kronik til Politiken.
Momentum skriver sig ind blandt de efterhånden mange danske partier som har klima og det grønne som mærkesag, Alternativet, Veganerpartiet, Enhedslisten, SF, Frie Grønne og De Grønne.
Partiet, som på nuværende tidspunkt tæller 10-15 mennesker, består blandt andet af it-iværksættere, klimaaktivister, forskere og journalister i alderen 25-60, oplyses det på dets hjemmeside.
Politisk hører partiet efter eget udsagn til på venstrefløjen:
“Ideologisk og politisk hører vi til på venstrefløjen, fordi vi går ind for økonomisk omfordeling og en velfungerende velfærdsstat, der varetager kollektive opgaver som sundhed, uddannelse, osv.”
“Vi bekender os mere specifikt til centrum-venstre, fordi vi ikke er socialister, kommunister eller socialdemokrater. Vi værner om borgernes frihed gennem demokrati, retsstat og et reguleret frit marked.”
Stifteren af partiet, Theresa Scavenius, er tidligere medlem af både Radikale Venstre og Alternativet. Hun meldte sig ud af sidstnævnte, kort efter at hun tabte valget til posten som Alternativets politiske leder til Josephine Fock tilbage i 2020.
Nu er tiden kommet til at tage denne dagsorden til det næste niveau
“Vi udspringer af arven fra Alternativet, som det lykkedes at ændre den politiske klimadebat sammen med alle de gode kræfter i klimabevægelserne.”
“Nu er tiden kommet til at tage denne dagsorden til det næste niveau med en endnu mere seriøs, målrettet og fokuseret organisation,” skriver hun i kronikken til Politiken.
Det nye parti bygger på tre grundideer:
“Klima først, CO2-budget og rationering. Så kort kan grundideerne i Danmarks nye klimaparti, Momentum, opsummeres,” skriver Theresa Scavenius på partiets hjemmeside og fortsætter:
“Vores politiske fokus kan helt kort opsummeres med ’klima først’, fordi vi mener, at klimakrisen er en krise, som skal håndteres før alt andet.”
Med ordet ‘krise’ refererer Scavenius direkte til håndteringen af coronakrisen, som hun mener er en “god skabelon” for hvordan man bør håndtere klimakrisen:
“På samme måde skal vi kigge nøgternt på klimakrisen uden at spørge flyselskaberne eller landbruget først. Vi skal tage udgangspunkt i det, som er nødvendigt, og ikke give indflydelse til de mest sorte industrier, som selvfølgelig har en interesse i at udskyde omstillingen.”
Lanceringen af partiet har modtaget blandede reaktioner fra politikere på venstrefløjen.
Blandt de kritiske hører blandt andet forhenværende folketingsmedlem for Enhedslisten, Pelle Dragsted:
“Set udefra, er der for meget nag (og narcissisme?) indblandet i de nye partidannelser efter Å’s opsplitning. Hvis de er alvorlige om at tage klimaansvar, så bør de lægge naget til side og stille op på en samlet liste. Ellers er der enorm risiko for grønt stemmespild,” lyder hans dom på Twitter.
Der er for meget grøn trængsel.
Imidlertid møder partiet støtte fra tidligere formand for Alternativet Uffe Elbæk. Han mener ikke at det er overflødigt med endnu et klimaparti i dansk politik:
“Lige nu har vi ikke mindst brug for at støttepartierne sætter regeringen stolen for døren. Det er nu I skal sige fra og stop. Alt andet vil være at sælge ud af klimaløfterne og et kæmpe svigt overfor vælgerne. Om det så må udløse et valg i utide,” skriver han på Twitter.
Politisk kommentator Hans Engell retter kritik mod partiet, og han stiller sig kritisk over for partiets fremtid:
“De har ikke en chance. Det er for smalt og båret af, at hun har været en super aktiv debattør i Alternativet, men hun blev jo aldrig valgt til noget,” siger han til Kristeligt Dagblad og fortsætter:
“Der er for meget grøn trængsel. De får svært ved overhovedet at blive opstillingsberettiget.”