Annonce

Klimaforskere frygter at temperaturstigninger løber løbsk

Internationale forskere advarer, om at en dominoeffekt, kan få Jordens temperaturer til at meget mere end hidtil antaget
Selv hvis det lykkes at holde den globale opvarmning under målet på 2 grader, risikerer vi at have sat gang i en dominoeffekt, der kan føre til en langt varmere klode.

Det konkluderer et internationalt forskerhold med dansk deltagelse, der for første gang har undersøgt, hvordan kritiske processer som afsmeltningen af polarisen, ringere lagring af CO2 i havene og smeltende permafrost kan påvirke og forstærke hinanden. Det skriver Politiken.

Forskerne forudser en slags sneboldseffekt, hvor konsekvenserne af den globale opvarmning stiger jo varmere det bliver.

”Vores studie tyder på, at menneskeskabt global opvarmning på 2 grader kan udløse andre processer, ofte kaldet feedback, som kan føre til yderligere opvarmning, selv hvis vi holder op med at udlede drivhusgasser,” siger artiklens hovedforfatter, professor Will Steffen fra Australian National University og Stockholm Resilience Centre til Politiken.

Og deres konklusioner viser skræmmende udsigter, med gennemsnitstemperatur der er 4-5 grader højere og vandstanden i havene stiger med mellem 10 og 60 meter. Dermed bliver jorden varmere end den har været de seneste 800.000 år,

Forskerne ser det ikke længere som nok bare at begrænse CO2-udledningen, men også at der findes nye teknologiske løsninger for at opbevare CO2 i jorden.

Særdeles bekymrende læsning
Selv om rapporten handler om hvad der sker på globalt plan, så bør den alligevel give anledning til, at vi også i Danmark skruer op for både klimaambitioner og -indsats, lyder det fra Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel.

”Den her rapport er særdeles bekymrende læsning, som bør modtages som et højt og rungende wake-up call, som viser, at der er behov for, at vi tager den her udfordring meget mere alvorligt, og særligt tager den mere alvorligt end den nuværende regering,” siger han til Netavisen Pio.

Derfor vil partiet gerne sætte yderligere skub på den grønne omstilling.

”Det, vi helt konkret kan gøre, er at skrue yderligere op for de danske ambitioner. Det kan vi gøre ved at fremrykke det år for hvornår Danmark skal være fri for fossile brændstoffer. Det er lige nu sat til 2050, men det foreslår vi at rykke frem til 2045. Ikke fordi det i sig selv gør en forskel, men fordi det kan fremrykke nogle af de ting vi skal gøre for at når det, herunder vores mål om 500.000 grønne biler.”

Men i den store globale sammenhæng er Danmark jo en meget lille spiller på det her område?

”Det er vigtigste, er at skrue op for ambitionerne. Hvis EU skal rykke, efter at Trump har trukket USA ud af Paris-aftalen, så er det vigtigt, at der også er nogen der internt i EU grå forrest og der skal Danmark igen kan blive et foregangsland.”

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet