Annonce

Klimaminister skal tage den grønne førertrøje på i EU

Regeringen spiller alt for defensivt ud i spørgsmålet om EU’s mål for vedvarende energi, mener Socialdemokratiet
Danmark skal være med på det ambitiøse hold, når det kommer til EU’s mål for vedvarende energi. Desværre har regeringens seneste udspil været for defensive.

Sådan lyder meldingen fra Socialdemokratiets klima- og energiordfører Jens Joel, forud for afgørende forhandlinger i EU om et nyt mål for andelen af vedvarende energi i EU-landene.

EU har i dag et mål om, at 27 procent af unionens energiforbrug skal komme fra vedvarende energi som vind, vand og sol i 2030. Men både Europa-Parlamentet og flere EU-lande ønsker at hæve det mål, og også dansk erhvervsliv har meldt sig på banen med ønsket om et højere mål.

Skal arbejde for så ambitiøst et mål som muligt
EU-Kommissionen har foreslået at hæve målet til 30 procent i 2030. EU-Parlamentet vedtog tilbage i januar at hæve ambitionen til hele 35 procent. Men Parlamentet skal nå til enighed med EU’s Ministerråd, hvor også den danske Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt sidder.

Her har blandt andet Sverige foreslået at hæve ambitionerne, men indtil nu har Ministerrådet holdt fast i de 27 procent. Der foregår derfor i øjeblikket forhandlinger mellem Parlamentet og Ministerrådet om et kompromis.

Socialdemokratiet ønsker, at den danske regering melder sig i koret blandt dem, der ønsker at hæve ambitionerne:

”Regeringen skal kaste sig aktivt ind i kampen for et så ambitiøst mål i EU, som der kan skabes enighed om. Det er afgørende for klimaet, at EU hæver sine ambitioner. I den situation er det jo helt på månen, hvis en dansk regering både sviger klimaet, overhører dansk erhvervsliv og koster arbejdspladser”, siger Jens Joel til Netavisen Pio.

Forud for de afgørende forhandlinger i EU skal regeringen have et mandat i Folketingets Europaudvalg, Og her er regeringen afhængig fra opbakning fra Socialdemokratiet, da Dansk Folkeparti ikke støtter forslaget, fordi det ifølge partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth er ”et spørgsmål om at overdrage flere kompetencer til EU.”

Regeringen er for defensiv
Før jul lød det fra Lilleholt, at regeringen vil arbejde for at hæve målet ”op til 30 procent.” Altså mindre ambitiøst end det, Europa-Parlamentet har foreslået. Det fik en række partier, inklusiv Socialdemokratiet, til at efterlyse at højere ambitioner fra regeringen.

På et møde i Folketingets Europaudvalg i december lød det så fra Lilleholt, at ”Danmark ville arbejde for 30 pct. og ikke være blandt de lande, der måtte forhindre et højere mål end 30 pct.”.

Regeringen fik dengang kun et midlertidigt mandat til at forhandle i et højere mål i EU, netop fordi blandt andre Socialdemokratiet mente, at regeringens position var alt for defensiv:

”Det er ikke godt nok at have en dansk regering, som bare ikke vil nedlægge veto mod, at de andre lande vedtager et mere ambitiøst mål. Vi er nødt til at have en dansk regering, der aktivt kæmper for, at vi får den bedst mulige og mest ambitiøse aftale, det er muligt at få. Det handler om, at Danmark skal være med på det rigtige hold – det ambitiøse hold”

Et EU-mål på 30 procent i 2030 vil betyde, at den danske andel skal være på omkring 49 procent i 2030. Det vil således lige præcis ligge inden for regeringsgrundlagets mål om, at vedvarende energi skal udgøre 50 procent af det danske energiforbrug i 2030. Et højere EU-mål vil derimod betyde, at også den danske regering skal hæve sine ambitioner.

Dansk erhvervsliv ønsker højere ambitioner
Danmark er blandt de førende eksportører af vedvarende energiløsninger. Og derfor ønsker førende stemmer inden for erhvervslivet også, at EU hæver ambitionerne. Det kan nemlig føre til endnu større efterspørgsel efter danskproducerede løsninger.

Brancheorganisationen Dansk Industri ønsker 30 procent som minimum, mens Dansk Energi ønsker 33-35 procent. Vindmølleindustrien ønsker målet hævet til 35 procent:

”Jo højere europæiske ambitioner, jo bedre grundlag for vækst og arbejdspladser i den danske energisektor, herunder ikke mindst vindindustrien, der udgør hovedparten af den danske energieksport,” udtalte souschef i Vindmølleindustrien, Camilla Holbech, før jul til Altinget.dk.

Jens Joel finder det paradoksalt, at regeringen i den situation ikke følger erhvervslivet: ”Vi synes, det er en mærkelig situation, at regeringen ønsker at holde igen, mens dansk erhvervsliv gerne vil gå længere”, lyder det fra den socialdemokratiske ordfører.

Lars Christian Lilleholt meddelte torsdag ifølge Altinget.dk, han efter påske vil søge et nyt forhandlingsmandat i Folketingets Europaudvalg til de kommende EU-forhandlinger.

 


Flere artikler om emnet