Klimarapport: Danmark får kritik trods topplacering

Selvom Danmark får topplacering i ny rapport, så er der ingen grund til glæde hos regeringens ministre. Tallene stammer nemlig fra 2013, og den nye regerings klimapolitik trækker i den forkerte retning, lyder dommen i rapporten.
Danmark ligger endnu engang helt i toppen, når internationale forskere rangerer landenes klimaindsats. Det får traditionen tro de ansvarlige ministre til at glæde sig. Blandt andet udenrigsminister Kristian Jensen, som på Twitter skriver, at ”Tysk tænketank giver Danmark førsteplads i energipolitik. Ros til DK indsats”.

 

Rapporten stammer fra den grønne organisation Germanwatch og netværket Climate Action Network Europe. De har sammen udarbejdet et såkaldt Climate Change Performance Index (CCPI), hvor 58 lande er blevet rangeret på baggrund af fem forskellige kategorier: CO2-udslip, udvikling i CO2-udslip, vedvarende energi, effektivitet og klimapolitik.

Rapporten konkluderer da også, at ”For 5. gang i træk ligger Danmark i spidsen af CCPI-indekset”. Rent formelt er Danmark dog kun placeret på en 4.-plads. Det skyldes at ingen lande opfylder betingelserne for at få betegnelsen ”Meget god”, og dermed står de tre øverste pladser på indekset tomme. Danmark må nøjes med betegnelsen ”God” og kommer derfor ind på en fjerdeplads foran Storbritannien, Norge og Belgien.

Danmark har tabt terræn
Hverken Kristian Jensen eller regeringens øvrige ministre har dog den store grund til at sole sig i nyheden. For det første, så stammer tallene i rapporten fra 2013, altså mens SFR-regeringen var ved magten. Og for det andet, så advarer rapporten direkte om, at regeringens klimapolitik risikerer at koste Danmark førstepladsen:

I forhold til sidste år har Danmark ikke desto mindre tabt terræn. Afstanden til Sverige og Storbritannien er blevet mindre, og nogle iagttagere mener, at Danmark med sin nye regering er i fare for at miste sin førerposition”.

Regeringen har blandt andet meldt ud, at man ikke længere føler sig bundet af den tidligere regerings målsætning om at sænke det danske CO2-udslip med 40 procent i 2020, ligesom der i forbindelse med finansloven er sket en række nedskæringer på klimaområdet. Og det er ikke gået ubemærket forbi rapportens forfattere:

Eksperter er bekymrede over den seneste udvikling: Der er sat spørgsmålstegn ved og sket en annullering af eksisterende klima- og energimål, og der er sket budgetnedskæringer på klimabeskyttende foranstaltninger”.

Finanslov øger CO2-udledning med 700.000 tons
Det er især udviklingen i Danmarks CO2-udledning, som er årsag til den gode placering. Men den udvikling kan komme under pres de kommende år. Fagbladet Ingeniøren skriver i dag, på baggrund af et svar fra Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, at finansloven vil betyde en øget CO2-udledning med 0,7 millioner ton i 2020.

Det er endda kun de virkninger, der kan måles direkte. Den reelle effekt kan være endnu større. Til sammenligning fremgår det af tal fra Energistyrelsen, at Danmarks gennemsnitlige emission pr. indbygger ligger på 7,3 ton CO2 om året. Finansloven vil altså svare til et øgede CO2-emissioner fra næsten 100.000 danskere.

Det er altså langt fra givet, at Danmark kan fastholde sin topplacering de kommende år. Der er dog andre lande, som formentlig også de kommende år vil klare det markant dårligere end Danmark. Det gælder eksempelvis Tyskland, (nr. 22), USA (nr. 34), Norge (nr. 36), Brasilien (nr. 43), Kina (nr. 47) og Australien (nr. 59). Helt i bunden finder man Saudi Arabien som nummer 61.


Flere artikler om emnet

Annonce