Kløften mellem gymnasier og erhvervsskoler vokser

Den fælles virkelighed forsvinder på tværs af uddannelsesveje i Danmark. Ekkokamrene vokser til gengæld. Vores opgave er at genskabe den fælles virkelighed
Vi lever i en tid hvor ekkokamrene bliver større og større. Når jeg rejser rundt som forbundsformand for DSU, og møder unge på uddannelsesinstitutioner landet over, så oplever jeg, at forskellen på hvad der bliver talt om i kantinerne vokser.

Tager jeg til Roskilde Gymnasium handler debatten i frikvarteret om klima(aktivisme), feminisme og kultur

Tager jeg til Roskilde Gymnasium handler debatten i frikvarteret om klima(aktivisme), feminisme og kultur. Tager jeg til Roskilde Tekniske Skole, som ligger 10 minutter væk i samme by, handler det om tilbagetrækning, arbejdsmiljø og overklassens grådighed. Du har altid kunnet snuse dig frem til de forskelle mellem uddannelserne, men min oplevelse er, at de er vokset enormt meget gennem de år jeg har lavet ungdomspolitisk arbejde.

Den fælles virkelighed smuldrer 

De traditionelle medier dør og aktiviteten på sociale medier eksploderer. Bevidstheden om hvilket ekkokammer du selv tilhører bliver større, og flere og flere unge marginaliserer sig selv i en bestemt ekko-lomme. Her bliver de bekræftet i at deres holdninger, livsstil og syn på verdenen er det rigtige, og ofte er det meget svært at komme udefra og rokke ved deres etablerede verdensbillede.  

Disse ekkokamre er tydeligst i mange gymnasiemiljøer, og det er også her den partipolitiske bevidsthed ofte er størst. Derfor orienterer resterne af de traditionelle medier sig mod disse ekkokamre, fordi der her er selvbevidste unge at finde med skærm-selvtillid og debat-skoling fra Instagram og Youtube.

Problemet er at disse ekkokamre ikke interesserer et hak for hvad der sker på erhvervsskolen 10 minutter væk

Problemet er at disse ekkokamre ikke interesserer et hak for hvad der sker på erhvervsskolen 10 minutter væk. Her er den politiske bevidsthed også stærk, men den er ikke bakket op af de traditionelle medier, hippe podcasts og forbillederne på de sociale medier. Her finder man en stærk samfundsanalyse om nedslidning, en ulige fordeling af goder/regninger i samfundet, uddannelse og arbejdsmiljø. Til gengæld finder man ofte ikke en oplevelse af, at nogen i Politik- og Medie-Danmark interesserer sig for det. Tværtimod er mange af dem frustrerede over, at de gang på gang har oplevet svigt og bristede forhåbninger fra Slotsholmen & Omegn.

Derfor oplever jeg også her en stor modvilje mod alle partier, og til tider også en ligegyldighed over for valghandlinger og deltagelse i vores folkestyre. Spørgsmålene er klare: Hvad får vi ud af det? Hvem hjælper os? Er der overhovedet nogen der synes vores virkelighed er vigtig? 

DSU skal udhule ekkokamrene 

Når jeg rejser rundt og taler med unge på erhvervsskolerne, så er bliver jeg mindet om, hvad kernen i DSU’s arbejde er. Hvis de unge skal kunne se sig selv i vores fællesskab, så er vi nødt til at udhule ekkokamrene, og bygge bro over uddannelses- og arbejdsmæssige forskelle.

Det kræver først og fremmest massiv skoling af de af vores medlemmer, som selv er en del af et sådant ekkokammer – og det gælder selvfølgelig ikke alle. Men vi lever i en tid hvor flere og flere får en akademisk uddannelse, vi klumper os mere og mere sammen i boligområder med mennesker der ligner os selv og flere flytter deres unger i privatskoler. Det betyder, at mange af DSU’s potentielle medlemmer i fremtiden har brug for at blive konfronteret med en anden virkelighed i vores fællesskab, end den de er vokset op med.

Og så kræver det at vi i DSU insisterer på, at den rigtige politiske dagsorden er vigtigere end de dagsordener der hurtigt skaffer tid og opmærksomhed i Politik- og Medie-Danmark. Det var også derfor at vores ”12 danmarksmål for en ny regering”-oplæg, som vi fremlagde i sommers, først og fremmest handlede om arbejdsmarked, uddannelse og ulighed. Klinisk renset for kulørt udlændinge-symbolik og andet medie-gøgl.

Alternativet er at vi får et endnu mere opdelt og splittet samfund i fremtiden

Hvis kløften mellem gymnasier og erhvervsskoler skal mindskes, så kræver det at vi i DSU og andre insisterer på, at der skal eksistere forpligtende fællesskaber hvor forskellige slags mennesker kan mødes. Der bliver færre og færre af dem, og derfor er vores opgave stor. Alternativet er at vi får et endnu mere opdelt og splittet samfund i fremtiden.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Frederik Vad er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidl. forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet

Annonce