København sikrer minimumsnormeringer før tid

Et flertal på Københavns Rådhus er blevet enige om budgettet for næste år. Det indeholder blandt andet minimumsnormeringer.
Et flertal af partier på Københavns Rådhus indgik onsdag aftale om byens budget for næste år. Dermed er budgettet for landets største kommune på plads.

Aftalen sikrer ifølge en pressemeddelelse fra forligspartierne, minimumsnormeringer til børn i byens daginstitutioner, en massiv investering i byens socialt udsatte og mere omsorg til byen ældre.

Med i aftalen er Socialdemokratiet, De Radikale, SF, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og partiet Fremad (repræsenteret ved det tidligere medlem af Alternativet, Kåre Traberg Smidt, red).

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) er glad for forliget:

”Jeg er glad og stolt over, at så bred en kreds af partier vil være med til at tage ansvar og sikre, at vi løfter velfærden for vores børn, udsatte og ældre – og at København også i fremtiden kan udvikle sig som den by, vi elsker: Som en enestående hovedstad med en lang grøn kystlinje mod sund og havn, og som en af verdens bedste byer at bo i."

Et løft i velfærd

Budgettet indeholder en stor investering i at sikre flere voksne i byens børnehaver og vuggestuer.

Det vil betyde, at der i København højst vil være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn per voksen i børnehaverne allerede fra 2022 – regeringen har først stillet minimumsnormeringer i udsigt fra 2025.

Det glæder SF's sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling:

”Ingen forældre skal have ondt i maven, når de afleverer deres børn i vuggestuen eller børnehaven, fordi der er for få voksne på stuen. For SF er den største sejr, at vi med budgetaftalen har sikret minimumsnormeringer i København - tre år tidligere end der ellers var lagt op til," siger hun.

Der er også blevet sat penge af til opførelse af to helt nye folkeskoler, en på Amager og en i Nordhavn.

V: Det skal være billigere at drive virksomhed

Venstre hæfter sig særligt ved, at partiet har skaffet gebyr- og afgiftslettelser for erhvervslivet, en forstærket indsats for at skaffe flere turister og en lettere adgang for veluddannet international arbejdskraft.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard fremhæver at afgiften på udeservering, stadepladser og reklameskilte fjernes, og at  turisterhvervet får mere hjælp til markedsføring over for kongres-turister.

”Jeg gik til forhandlingsbordet med en mission om, at det i en krisetid skal være lettere og billigere at drive virksomhed i København, og dermed skabe flere job, og det lykkedes. Kun ved at sikre gode rammer for erhvervslivet, og især turistindustrien, i en krisetid får vi råd til velfærd for den almindelige københavner. Med denne aftale tager vi et godt skridt mod at genstarte væksten,” siger hun ifølge en pressemeddelelse.

Penge til teatre

Kåre Traberg Smidt fra Partiet Fremad fremhæver støtte til to teatre, som det aftryk han har sat på budgettet.

”Fremads ene mandat gik benhårdt til budget21 på at sikre Københavns teaterscenes kvalitet ved at finde finansiering til Teater Sort/Hvid og Husets Teater i de næste fire år," udtaler han.

Der er også sat penge af til at arbejde videre med at etablere øen Lynetteholm mellem Nordhavn og Refshaleøen, der skal sikre plads til 35.000 københavnere.

To partier og en løsgænger står udenfor

Enhedslisten, der er det næststørste parti i Borgerrepræsentationen med 11 medlemmer, står uden for aftalen.

Heller ikke de fire tilbageværende medlemmer af Alternativet er med i aftalen. Det er tidligere borgmester Niko Grünfeld, der har forladt Alternativet og nu er løsgænger, heller ikke.

39 ud af Borgerrepræsentationens 55 medlemmer står bag budgetaftalen.

Københavns kommune havde sidste år et samlet budget på knap 53 milliarder kroner. Københavns kommune har samlet godt 40.000 ansatte og er dermed landets næststørste offentlige arbejdsgiver efter staten.

Med godt 630.000 indbyggere er det lige knap 11 procent af Danmarks befolkning, der bor i København.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce