Annonce

Københavns Lufthavn fyrede udelukkende seniorer

Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening betegner fyringerne som usaglige - 300 i lufthavnens security har onsdag strejket i flere timer
Københavns Lufthavn har været lammet af strejke efter at mere end 300 security-medarbejderne onsdag morgen og formiddag nedlagde arbejdet.

Security-medarbejderne er onsdag formiddag dog ved at genoptage arbejdet.

Strejken betød at næsten ingen passagerer gennem flere timer kom igennem lufthavnens sikkerhedstjek. Kun én sikkerhedsluse bemandet med ledere var således åben - mod normalt mange flere.

Sikkerhedsfolkene har nedlagt arbejdet, fordi 12 af deres kolleger har fået fyresedler på et usagligt grundlag.

Det fortæller Ulla Thygesen, der er faglig sekretær i Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening, til A4 Nu.

Fyrede kun seniorer

“Ledelsen i lufthavnens security har fyret 12 medarbejdere med hver 20 til 30 års anciennitet. Man har forklaret, at det skyldes, at der ikke er arbejde til dem, fordi opgaverne er bortfaldet. Men der går ikke særlig lang tid, før ledelsen vælger at ansætte nye medarbejdere i selvsamme stillinger. Det er simpelthen for groft. Derfor har medarbejderne valgt at nedlægge arbejdet,” siger hun.

Allerede inden de 12 medarbejdere blev opsagt, var der planer om at ansætte et nyt hold, fortæller Ulla Thygesen, der selv har 20 års erfaring med sikkerhedsarbejde i Københavns Lufthavn. Dermed har ledelsen fortalt de fyrede medarbejdere, at der ikke var arbejde nok, samtidig med de hyrede nye folk.

Fagforening: Kolleger fik fyreseddel, fordi de var for selvstændige

Derfor må der ligge noget andet bag afskedigelserne, mener man i Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening, som er en del af Serviceforbundet.

“For det første er det folk, der i og med de har højere anciennitet, er dyrere i drift. Man sparer op til 5.000 kroner per mand om måneden ved at ansætte helt nye. Den anden del er, at de garvede sikkerhedsfolk, der har været det i mange år, har kørt meget selvstændigt og truffet egne beslutninger. Men i dag vil man gerne have medarbejdere, der ikke har en mening om noget som helst,” siger Ulla Thygesen.

Ifølge den faglige sekretær har Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening i to måneder forhandlet med lufthavnens ledelse om opsigelsesvilkår for de 12 fyrede medarbejdere:

“Vi vil have, at al optjent frihed – for nogle er det rigtig mange timer – skal udbetales fremfor, at det bliver modregnet for de fritstillede medarbejdere. Og så vil vi have halvanden uge per års ansættelse som godtgørelse, for der er tale om usaglige afskedigelser,” siger hun.

Ulla Thygesen beklager over for de passagerer, der er blevet ramt af strejken:

“Det er også dybt beklageligt, at det skal gå ud over passagererne. Men jeg vil sige, at tillidsfolkene i to måneder har forsøgt at lave en aftale for de 12 medarbejdere, men det er ikke lykkedes, fordi ledelsen er ikke villig til at betale for deres egen usaglighed. Securityfolkene har været meget tålmodige omkring, at vi nok skulle finde en løsning, men der er ingen vilje til det fra ledelsen,” siger Ulla Thygesen.

Lufthavn: Arbejdsnedlæggelse er overenskomststridig

Overfor TV 2 kalder pressechefen for Københavns Lufthavn, Kenni Leth, arbejdsnedlæggelsen for overenskomststridig.

“Jeg kan bekræfte, at der i øjeblikket er en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Det betyder desværre, at der er lang kø gennem seucurity,” sigerhan til TV2.

Ulla Thygesen fortæller, at Vagt- og sikkerhedsfunktionærernes Fagforening organiserer omkring 1.000 medarbejdere i lufthavnens security, og det er lidt over 300 af dem, der havde tjeneste onsdag morgen og formiddag.

Lidt over kl. 10 er personalet i sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn ved at genoptage arbejdet efter arbejdsnedlæggelsen, oplyser Lars Lemche, der er talsmand for lufthavnen, til Ritzau. Lufthavnen forventer at have en normal drift inden klokken 11.

“Der vil fortsat være lange køer og forsinkelser i flere timer frem,” siger Lars Lemche.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Politikerne sætter pensionsalderen op og skærer i dagpengene. Arbejdsgiverne ansætter ugerne seniorer og fyrer seniorer. Hvad så når pensionen kommer sent og dagpengene løber ud efter kort tid, hvad skal vi så leve af?
Lidt krybskytteri, smugling, humbug og fiksfakserier?