Køen af Venstre-folk, der vender sig mod Løkkes sygehusdrøm vokser

Utilfredshed med Løkkes planer spreder sig. Vælgerne skal kunne holde politikerne, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige, lyder det fra ledende V-politikere
Flere og flere fremtrædende Venstre-folk vender sig nu offentligt imod Lars Løkke Rasmussens planer om at nedlægge regionerne som demokratiske institutioner.

Forleden var det Carl Holst og Martin Geertsen, der i et debatindlæg advarerede om at afskaffe politikerne og i dag følger tidligere forsvarsminister Søren Gade op med et utvetydigt forsvar for regionerne.

Officielt har Venstre ikke meldt endeligt ud, hvad de mener om regionernes fremtid, men både Liberal Alliance og regeringens støtteparti har meldt ud, at de ønsker at regionerne skal nedlægges. Og Lars Løkke Rasmussen selv har flere gange fremhævet et fremtidens sundhedsvæsen, hvor regionerne ikke indgik som en central aktør. I sin åbningstale snakkede han således om 21 sygehusfællesskaber, som den organisatoriske fremtid for sundhedssektoren.

Vælgerne skal kunne holde politikerne ansvarlige

Et sundhedsvæsen uden direkte valgte politikere, som kan varetage lokale interesser og stilles til ansvar af vælgerne, er ikke en vej frem, mener Søren Gade.

”Der er sikkert nogle, der mener, at det kan gøres bedre med embedsmænd eller udpegede bestyrelser. Jeg har bare en anden holdning til folkestyret. Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige,” siger han til avisen Danmark.

Vælgerne skal kunne holde de politikere, der styrer sundhedsvæsenet, ansvarlige

Han medgiver, at der sikkert kan være nogen penge at spare på at centralisere beslutningerne, men det vil gå ud over lokale interesserer.

”Politik handler nogle gange om at træffe beslutninger, der ikke nødvendigvis er de mest optimale økonomisk, men i stedet understøtter en udvikling i samfundet. Det kan godt ske, at borgerne er mere interesseret i en lidt dyrere løsning, hvis den for eksempel sikrer liv i landdistrikter,” siger han.

Sundhedsreform vil rulle udflytningsarbejde tilbage

Søren Gade er ikke ene om at vende sig imod Løkkes centraliseringsplaner. Også Venstres boligordfører Carsten Kissmeyer advarer imod, at hans parti med en sundhedsreform vil sætte det over styr, som man har opnået ved udflytningen af statslige arbejdspladser.

Sundhedsvæsenet spiller nemlig også en økonomisk rolle i lokalsamfundene, hvor det giver arbejdspladser og mangfoldighed

”Centraliseringstendensen stiger, jo tættere vi kommer på Finansministeriet, hvor man er meget fokuseret på kortsigtede økonomiske gevinster. Men det gik i den rigtige retning med udflytningen af statslige arbejdspladser. Jeg er nervøs for, at sundhedsreformen vil rulle den indsats tilbage. Sundhedsvæsenet spiller nemlig også en økonomisk rolle i lokalsamfundene, hvor det giver arbejdspladser og mangfoldighed,” siger Carsten Kissmeyer, der er tidligere borgmester i Ikast-Brande Kommune, til avisen Danmark.

Carsten Kissmeyer var borgmester i Ikast og Ikast-Brande kommune fra 2002-2018 og er desuden næstformand i regionsrådet i Midtjylland. I 2018 afløste han Esben Lunde Larsen som medlem af folketinget.

Gavner ikke borgerne

Også fra Venstres kommunale bagland, er lyder der kritik af planerne om at fjerne de folkevalgte politikere fra sundhedspolitikken. Det er næppe til til gavn for borgerne, hvis beslutninger flyttes København, lyder det fra Hernings borgmester Lars Krarup:

”Den politiske indflydelse i regionerne er stor, hvis man er valgt fra Socialdemokratiet og Venstre. Andres er mindre ... Næppe til gavn for borgerne, hvis beslutninger flyttes til regneark i København. Vis mig lige de gode eksempler på det. Balancen i Danmark bliver skæv,” skriver han på Twitter.

placeholder

Den politiske kommentator Jarl Cordua bemærker, bemærker på Facebook, at alle fire kritikere af at tankerne om nedlæggelse af regionerne (Holst, Geertsen, Krarup og Kissmeyer) er gamle Løkke-støtter.

S: Kæmpe kæberasler til Løkke

Hos Socialdemokratiet, som har valgt at stille sig på regionernes side, er man enige med de kritiske Venstre-folk i at regionerne ikke skal nedlægges. Her håber man, at statsministeren vil lytte til kritikken.

”Kæmpe kæberasler fra markante Venstre-folk til Løkkes planer om at nedlægge regionerne til fordel for en ny og udemokratisk struktur på sundhedsområdet. Håber at Løkke vil komme til fornuft, og at han vil lytte til Søren Gade, Holst, Kissmeyer og Geertsen,” skriver politisk ordfører Nicolai Wammen på Twitter.

Regeringens bud på en ny sundhedsreform skulle være lanceret i efteråret, men er af flere omgange blevet udskudt. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) meldte i slutningen af november ud, at den vil blive præsenteret i januar.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Var Lars Ulykke ikke med til at danne regionerne da han var indenrigs minister i 2007????

Annonce

Annonce