Annonce

Kofod får en næse, nyt coronapas og folkeskolereform dumper

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Så er det blevet fredag og tid til ugens sidste udgave af Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik Aktuelt på en dag, hvor Danmark har taget afsked med tidligere statsminister Poul Schlüter (C), som er gået bort 92 år gammel.

placeholder

Poul Schlüter kan du læse mere om andetsteds på Netavisen Pio. Æret være hans minde.

 

Kofod får en næse i Syriensag

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) modtager kritik og tildeles en næse af et flertal i Folketinget. Det skriver TV2.

Jeppe Kofod får næsen for at have tilbageholdt sikkerhedsvurderinger fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) om danskere i fangelejre i det nordlige Syrien med Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget.

En næse er et udtryk for kritik, men det har ikke umiddelbart nogle politiske konsekvenser for Jeppe Kofod, og er givet af samtlige partier undtagen Kofods eget parti, Socialdemokraterne.

Jeppe Kofod siger, han tager næsen og kritikken til efterretning.

Læs hele historien her.



Regering lancerer nyt digitalt coronapas

Regeringen præsenterede i dag en ny brugervenlig og sikker digital coronapas-app.

Det digitale coronapas vil indeholde oplysninger om vaccinationsstatus, testsvar og tidligere smitte i én samlet løsning og kan bruges i forbindelse med blandt andet rejser, restaurantbesøg og kulturbegivenheder.

"Coronapasset symboliserer, hvor langt vi er nået i Danmark. Genåbningen af det danske samfund skrider støt og kontrolleret frem, og smittetallene forbliver under kontrol. Det nye coronapas er nemmere at bruge, og borgerne kan trygt vise det frem uden at give private oplysninger til andre."

"Passet vil også leve op til de fælles europæiske bestemmelser, så vi i takt med den gradvise genåbning af EU-landene vil kunne rejse flere og flere steder hen med det nye coronapas," siger finansminister Nikolai Wammen (S).

Appen vil både kunne benyttes til at dokumentere et gyldigt coronapas i Danmark, og fra 1. juli også ved rejser i EU.

Det er Sundhedsdatastyrelsen og Digitaliseringsstyrelsen, der har udviklet appen i et innovativt samarbejde med erhvervs- og kulturlivet, der er trådt til og har bidraget at coronapasset hurtigt kan tages i brug.

Læs hele historien her.

 

Grænsen for automatisk nedlukning hæves

Vi bliver lidt ved coronaen, hvor regeringen, med opbakning fra Folketingets epidemiudvalg, har besluttet at tilpasse modellen for automatisk nedlukning af kommuner og sogne. Tilpasningen træder i kraft fra i dag.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Grænserne for kommunale nedlukninger justeres således:

- De testkorrigerede incidensgrænse hæves fra 250 smittede pr. 100.000 indbyggere til 300 smittede pr. 100.000 indbyggere
- Der indføres en nedre grænse for, hvor mange borgere der skal være testet positiv for COVID-19 i kommunerne før nedlukning, ligesom det også gælder for sogne. Der skal dermed fra i dag mindst være 20 smittede indbyggere i en kommune i de seneste syv dage.       '

Grænserne for nedlukning justeres således for sogne:

- Incidensgrænsen hæves fra 500 til 600
- Positivprocenten hæves fra 2,5 til 3
- Grænsen for antallet af borgere, som er testet positiv, fastholdes på 20.

Begrundelsen for ændringen er at vaccineudrulningen fungerer.

Læs hele nyheden her.


Evaluering dumper folkeskolereform

Ingen af de store politiske ambitioner med folkeskolereformen er blevet til virkelighed, konkluderer undervisningsministeriets egen evaluering. Det skriver DR.

Til trods for den gennemgribende reform af folkeskolen, der havde opbakning fra et bredt flertal i Folketinget, er både elevernes faglige kunnen og daglige trivsel faktisk blevet dårligere otte år senere.

"Elevernes faglige resultater og trivsel er ikke forbedret i perioden efter reformens indførelse, og betydningen af elevernes baggrund for deres faglige resultater er ikke mindsket på nuværende tidspunkt," står der i evalueringen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil mener, at der er tid til 'justeringer'.

Det skal ske sammen med både de andre partiet i Folketinger og med lærere, elever, skoleledere, forældre, kommuner og pædagoger, siger hun.

Læs hele historien her.

 

Tidligere EB-chef går sammen med Mads Brügger

Ekstra Bladets tidligere chefredaktør, Kristoffer Eriksen, skal være journalistisk redaktør for det nyoprettede medie 'Frihedsbrevet'.

Det skriver Ekstra Bladet.

Kristoffer Eriksen var chefredaktør på Ekstra Bladet fra januar 2020, indtil han 19. maj i år fratrådte stillingen med øjeblikkelig virkning.

Fratrædelsen skete i forbindelse med, at Henrik Qvortrup blev ansat som avisens nye ansvarshavende chefredaktør fra 1. juni.

Frihedsbrevet er stiftet af Mads Brügger, der kender Kristoffer Eriksen fra deres fælles fortid på den nu nedlagte radiostation Radio24syv.

34-årige Kristoffer Eriksen har tidligere været ansat på DR, hvor han blandt andet har stået bag en del satireprogrammer og været vært på programmet Detektor.

Læs hele historien her.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Folkeskolens reform fik aldrig lov til at udvikle sig til det der var meningen. Sure lærere der talte alt ned, følte sig rendt over ende. Lærere er stokkonservative. Det var begrundet og så alligevel ikke.
Folkeskolen skal udvikles fortsat, men i roligt tempo. Huske at tage lærerne med i processen.

Hvis man krydser grænsen mellem partiloyalitet og partiidioti, risikerer man nemt at rette smed for bager.