Kofod vil have ny udenrigspolitik, Kbh's borgmester stopper og ny EU-kommissær

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til tirsdagens udgave af Netavisen Pios lille nyhedsoverblik Aktuelt, men en lille håndfuld af døgnets vigtigste politiske nyheder.

 

Kofod vil have ny, socialdemokratisk udenrigspolitik

Den danske udenrigs- og sikkerhedspolitik skal i langt højere grad bygge på værdier som demokrati, menneskerettigheder og lighed i stedet for eksempelvis økonomiske interesser.

Sådan lyder meldingen i hvert fald fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S) om en ny udenrigspolitisk strategi som regeringen arbejder på. Det skriver DR.

Kofod siger, at socialdemokratiske værdier som samfundssind, forpligtende fællesskaber og klimakamp internationalt er under pres.

Læs hele historien her.

 

Københavnsk borgmester stopper

Enhedslisten skal finde en ny borgmesterkandidat i København. Efter fire år på teknik- og miljøborgmesterposten i hovedstaden, har Ninna Hedeager Olsen (Ø) nemlig valgt ikke at genopstille i forbindelse med det kommende kommunalvalg i 2021. Det skriver mediet Solidaritet.

“Jeg har egentlig altid tænkt, at det var naturligt for mig at stoppe efter én valgperiode”, forklarer Hedeager Olsen til Solidaritet.

“Helt tilfældigt var det selvfølgelig ikke, men det er da rigtigt, at jeg nok ikke passer ind i mange menneskers forestilling om en klassisk borgmester. Jeg har aldrig haft nogle karrieremæssige ambitioner om at blive leder. Jeg trives allerbedst som tillidsrepræsentant, og jeg gik ind i politik for at være aktivist”, siger hun.

Ninna Hedeager Olsen er måske mest kendt for at hun blev sygemeldt fra borgmestergerningen i kølvandet på en sag om en mulig voldtægt i hendes hjem, hvor hendes to bekendte var involveret.

Manden blev i byretten idømt et års fængsel for voldtægt, men sagen blev anket til landsretten, hvor han blev frifundet.

Læs hele historien her.

 

Rasmus Paludan er - måske - svensker

De svenske myndigheder får formentlig mere end almindeligt svært ved at opretholde det indrejseforbud, man 28. august gav den racismedømte politiker Rasmus Paludan, da en mislykket koranafbrænding resulterede i voldsomme optøjer i Malmø. Det skriver Ekstra Bladet.

Onsdag indgav Rasmus Paludan en skrivelse til den svenske ambassade i Danmark, hvor han redegør for, hvorfor han gennem to årtier har haft ret til at være svensk statsborger.

Rasmus Paludan har ret til svensk statsborgerskab, fordi hans mor har været gift med en svensk mand og fordi han en kort periode for tyve år siden har boet i Stockholm.

Læs hele historien her.

 

DR-journalist skal være kommunikationschef i Statsministeriet

Siden 2016 har Sophie Bremer dækket nyhedsfronten for DR både bag og foran skærmen som TV-vært på diverse politiske programmer til senest at indgå i DR's EU-redaktion.

Fra 14. september skifter hun de journalistiske redaktionslokaler og tv-skærmen ud med ministergangene som ny presse- og kommunikationschef i Statsministeriet.

Sophie Bremer har tidligere været på TV2/News og Ekstra Bladet. I Statsministeriet erstatter hun Jakob Bøving Arendt, der for nylig skiftede til et job som direktør i fagforeningen Kost og Ernæring.

placeholder

 

Rokade i EU-Kommissionen

EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen kunne i dag præsentere en mindre rokade i kommissionen, som er blevet nødvendig efter at den irske handelskommissær Phil Hogan forleden måtte træde tilbage, fordi han i sommer havde overtrådt de irske corona-regler og efterfølgende havde klokket i det, i nogle ret uheldige interviews om sagen.

Ny handelskommissær bliver Letlands kommissær Valdis Dombrovskis, der overtager handelsområdet, men samtidig beholder han sit overordnede ansvar på det økonomiske område og sin plads som repræsentant for Kommissionen i klubben af eurolande, den såkaldte Euro-gruppe.

Dombrovskis område som ansvarlig for “financial services” - altså finanssektoren - overtages af irske Mairead McGuinness, der indtil nu har været næstformand i EU-Parlamentet.

placeholder


Ursula von der Leyen lagde i øvrigt også dette på Twitter i dag:

placeholder

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce