Kollektive medlemmer: Mellemfolkeligt Samvirke skal leve op til deres værdier

Fagforbund som støtter MS kræver handling og svar. Malerforbund kalder måden telemarketingsfirma rekrutterer ansatte på for ”usmagelig”
To fagforbund, Malerforbundet og Dansk El-Forbund, som begge er kollektive medlemmer af Mellemfolkeligt Samvirke, står uforstående overfor udviklingsorganisationens brug af lavtlønnere danske phonere  i Spanien og Tyskland.

Netavisen Pio har i flere artikler beskrevet, hvorledes Mellemfolkeligt Samvirke køber telemarketingsydelser hos firmaet TMPO. Og hvordan TMPO lønner sine danske phonere på callcentre i Malaga og Berlin til under det halve af den overenskomstmæssige løn, som er aftalt mellem HK og TMPO.

Fagforening: Harmonerer det med MS’ værdier?

Formanden for Malerforbundet, Martin B. Hansen, skriver i en mail til Netavisen Pio, at man bestemt ikke kan støtte, at Mellemfolkeligt Samvirke benytter lavtlønnede phonere:

”Det er muligt der intet ulovligt er i den konstruktion Mellemfolkelig Samvirke benytter sig af med deres underentreprenør, og dennes betaling af deres phonere. Men som den organisation Mellemfolkeligt Samvirke er, og de principper de bygger på, kan man godt stille spørgsmålstegn ved, om det etisk og moralsk harmonerer med hvad MS står for.

Metoden med at flytte arbejdsopgaverne til udlandet alene for at opnå en fortjeneste til ejerne og kunderne, er i hvert fald ikke noget der er særlig godt i tråd med Malerforbundets værdigrundlag, der bygger på fair, og ordentlige løn og ansættelsesvilkår for alle,” skriver forbundsformanden, der understreger at aflønningen af de unge phonere ”absolut intet har med fair betaling for udført arbejde at gøre”.

Det er faktisk et usmageligt, og utroligt grimt argument at bruge for at dække over sin egen grådighed

Martin B. Hansen er også meget kritisk over for, at TMPO lokker de unge til Berlin med en masse oplysninger om livet i en spændende storby:

”Det er faktisk et usmageligt, og utroligt grimt argument at bruge for at dække over sin egen grådighed,” understreger forbundsformanden.

Martin B. Hansen råder Mellemfolkeligt Samvirke til at ændre sin praksis og aflønne phonerne anstændigt og efter den danske overenskomst.

El-Forbund kræver en forklaring

Hos Dansk El-Forbund, der ligeledes er kollektivt medlem af Mellemfolkeligt Samvirke, kræver man en god forklaring af MS:

I Dansk El-Forbund har vi naturligvis en klar forventning om, at man efterlever ordentlige etiske standarder

”I Dansk El-Forbund har vi naturligvis en klar forventning om, at man efterlever ordentlige etiske standarder. Som kollektivt medlem vil vi denne uge rette henvendelse til MS og bede om at få en forklaring på det her,” skriver næstformand i Dansk El-Forbund, Jens-Olav Pedersen.

Ifølge opslag på både Facebook og det sociale medie Twitter blev Mellemfolkeligt Samvirke kunde hos TMPO oktober sidste år:

placeholder

Også andre humanitære organisationer kæmper sig til telemarketing via TMPO's callcentre i Berlin og Malaga. deriblandt Dansk Flygtningehjælp.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce