Tilbage i april skrev Kollerup på sin Facebook-profil med henvisning til bankernes negativrenter, at "Det skal stoppe nu. Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt."
Anledningen i april var, at også Danske Bank og Nordea - som nogle af de sidste banker - sænkede grænsen til 100.000 kroner for, hvornår bankkunderne skal betale for at have penge stående i banken.
Den holdning affødte en del kritik især fra Finans Danmark - bankernes brancheorganisation, men Simon Kollerup fastholder - og udbygger - nu sin kritik af bankerne.
“De fleste banker er som perler på en snor gået ned på 100.000 kr, og alt derover skal du betale for at have stående i din bank. Jeg mener fortsat, at grænsen er nået med de 100.000 kr, for hvis bankerne fortsætter længere ned, så rammer man utroligt mange danskere, og risikerer dermed, at opbakningen og tilliden til bankerne og vores finansielle system forsvinder. Dét vil ikke være godt,” skriver Kollerup således i et opslag på på Facebook.
Samme sted understreger Kollerup:
derfor håber og forventer jeg også, at bankerne har forstået mit budskab
“Grænsen for de negative renter er nået, derfor håber og forventer jeg også, at bankerne har forstået mit budskab.”
I DR’s 21 Søndag oplyste Simon Kollerup søndag, at han har bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen se på, hvordan konkurrencen mellem bankerne kan forbedres:
“Jeg kan se, at konkurrencen mellem de danske banker er for dårlig. Og det rammer kunderne i dag. Derfor har jeg bedt Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen om at se på, hvordan kan vi forbedre konkurrencen mellem bankerne til gavn for de danske bankkunder, siger Simon Kollerup.
Jeg kan se, at konkurrencen mellem de danske banker er for dårlig
Simon Kollerup vil også have Finanstilsynet til at se nærmere på, om bankerne giver deres kunder ordentlig rådgivning.
“Bankerne skal ikke sætte hensynet til deres egen indtjening over kundernes hensyn, og det er det, jeg har bedt finanstilsynet om at sætte særligt fokus på.”
Konkurrenceundersøgelsen skal være klar til efteråret.
Stort set alle banker har i løbet af foråret har indført minus-renter på - 0,6 procent for deres kunder.
Det betyder, at det nu koster penge at have sine penge stående på en konto.
Alle danskere skal ifølge loven have en konto i banken. Så det er i praksis umuligt at undgå de negative renter, hvis man har en opsparing over 100.000 kroner stående på kontoen.
Tirsdagens samråd er indkaldt af Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh.
Han har bedt ministeren “uddybe sin kritik af, at danske banker følger Nationalbankens renteniveau, som ministeren har give udtryk for i en opdatering på ministerens private Facebookprofil den 27. april 2021”.
Vanopslagh beder desuden Kollerup “redegøre for, hvilke initiativer ministeren agter at iværksætte for at sætte en stopper for, at bankerne følger Nationalbankens renteniveau”.
Også cheføkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk ser tegn på, at bankerne har et konkurrenceproblem:
en indikation på, at der kan være et konkurrenceproblem
“Jeg tror, at han (Simon Kollerup, red.) italesætter den måde, som mange forbrugere oplever verden på. Det er meget mystisk, at bankerne er vidt forskellige, når det gælder deres balancer, men de reagerer nøjagtig ens, når det gælder satser og grænser for negative renter. For os er det en indikation på, at der kan være et konkurrenceproblem,” udtalte Morten Bruun Pedersen tilbage i april.
Chefredaktør på Økonomisk Ugebrev, Morten W. Langer, er helt på linje:
“De danske banker har været utroligt enige om fastsættelsen af minusrenter, både i timing og størrelsen af minusrenter. Disse indikationer på ikke-aftalt samordning af priserne er usundt for konkurrencen, for danskerne, erhvervslivet og samfundet. Derfor er Simon Kollerups udfald helt på sin plads,” skrev han i en kommentar i Økonomisk Ugebrev i april.
Morten W. Langer fastholdt sin kritik over for Berlingske - også selv om bankerne betaler 0,5 procent i negativrente for at have penge stående hos Nationalbanken:
samlet set har bankerne derfor et stort økonomisk overskud på deres minusrenter på bankbogsindlån
“Faktum er, at bankerne kun betaler minusrenter på deres overskudslikviditet, som udgør en mindre del af deres samlede indlån. Hovedparten af indlånet anvendes jo på at låne ud til ofte ret høje udlånsrenter til bankkunderne. Og samlet set har bankerne derfor et stort økonomisk overskud på deres minusrenter på bankbogsindlån.”
En analyse fra BankResearch viser, ifølge FinansWatch, at bankerne i år netto kommer til at tjene 3,3 mia. kr. på kundernes indlån.
Bankernes brancheorganisation Finans Danmark forsvarer blandt andet negativrenterne med, at bankerne generelt set har en markant lavere indtjening sammenlignet med andre danske virksomheder.
Med det argument køber Morten Bruun fra Forbrugerrådet Tænk ikke:
Der er jo ingen, der siger, at en bank skal tjene lige så meget som Novo Nordisk
“Banker er ikke helt private virksomheder, fordi der jo implicit ligger et sikkerhedsnet under dem, og de er reguleret så meget, at der ikke er samme risikopræmie ved at investere i en bank, som der var før i tiden. Der er jo ingen, der siger, at en bank skal tjene lige så meget som Novo Nordisk,” har han tidligere tidligere udtalt til Berlingske.
Kommentarer
Negative renter hører ingen steder hjemme. En frækhed uden lige at tyvstjæle folks kontanter ved at opkræve negative renter.
Regeringen skal ikke blande sig i bankernes satser for udlån eller indlån.
Der er negativ rente på et f5lån i realkreditinstitutter, så derfor er det ok med negativ rente for indlån.
Mgh Bent Ravn, medlem af A.
For det første kan du ikke sammenligne renterne på obligationslån og banklån. Det er to helt forskellige ting. Det er fx. helt frivilligt at investere i obligationer, men knap så frivilligt hvor du vil opbevare dine kontanter. Prøv fx. at hæve kr. 500.000 i en bank. Vent så et år eller to, og gå så hen i en bank for at sætte dem ind igen. DET bliver svært, og kræver mindst et 3.grads forhør, hvis banken overhovedet vil have dig som kunde.
For det andet, så har staten dikteret at alle danskere skal have en konto, samt at handler over en vis størrelse SKAL gå gennem en bank. Det giver bankerne en monopolstatus og indtjeningsmulighed der forpligter. Og selvfølgelig kan Folketinget vedtage love og regler for bankvæsen. Det gjorde de ved kviklån fx.
Stor ros til Kollerup for at bryde isen. Og meget ris til DR for at forsøge at tætne hullet hurtigt. Også Orientering.
Stå fast, Kollerup. Eller træd på speederen og forlang højere grænse før minusrente. De gik fra 750.000 kr til 100.000 kr.
LA og andre borgerlige får jo store partitilskud fra sektoren så Vanopslagh er nok primært ude på at få flere derfra. I øvrigt som altid begavet, men forkert.
PS: Lav en statslig konto til folk. Det løser rigtig meget.
Forkasteligt at Nationalbankens direktører deltager i debatten. Som embedsmænd skal de slet ikke mene noget, der ikke vedrører statens økonomi.
I øvrigt vil jeg stille store spørgsmålstegn ved, om det er nødvendigt for Nationalbanken at have negative renter. Mange andre nationalbanker har ikke samme politik. Måske direktører ikke er så dygtige som de selv synes.
En del økonomer er i hvert fald i tvivl.
Vi er tvungede til at oprette en Nemkonto af staten, så bør staten også tilbyde en konto i nationalbanken som ældresagen forstår. I øvrigt bør DanskeBank opdeles i en erhvervsbank og forbrugerbank. Ligesom Nationalbanken
igen skal styre pengepolitikken og ikke bankerne med kontopengeskabelse