Kommentator: De borgerlige havde håndteret Grønland på samme måde som SVM
Kommentator: De borgerlige havde håndteret Grønland på samme måde som SVM
Mange i den borgerlige opposition har langet ud efter Mette Frederiksens håndtering af Donald Trumps trusler. Men en rent borgerlig regering havde i sidste ende ageret på samme måde, vurderer politisk kommentator Jarl Cordua

Alex Vanopslagh (LA), Inger Støjberg (DD), Mona Juul (Kons.) og Morten Messerschmidt (DF)
“Havde Venstre og De Konservative stået i sådan en situation sammen med Liberal Alliance, så havde de ikke reageret anderledes.”
Det vurderer politisk kommentator Jarl Cordua i denne uges udgave af Netavisen Pios politiske podcast ‘Tingets tilstand’.
For selvom flere fremtrædende skikkelser i den borgerlige opposition i ublu vendinger har kritiseret SVM-regeringens håndtering af USA’s ønsker om at indlemme Grønland i USA, ville enhver dansk regering i sidste ende være nødsaget til at anlægge en konfliktnedtrappende strategi, mener Cordua.
Han peger på, at regeringen skal balancere mellem en række forskellige hensyn i en så tilspidset situation.
“Man vil bevare rigsfællesskabet, man vil holde Grønland indenfor, man skal afvise Trumps krav. Samtidig har du en befolkning, som nok er temmelig rystet, i hvert fald de fleste af os. Dertil har du et EU og nogle nordiske lande, der kigger på det her og siger, hvad sker der i Danmark? Hvad gør vi?”
Desuden skaber præsident Donald Trumps trusler om at lægge høje toldsatser på danske varer - og dermed på hele EU - en betydelig usikkerhed for dansk økonomi.
“Kan man give store lønstigninger reelt i de næste tre år, hvis man ikke kender vilkårene for virksomhederne? Vi kan ikke engang kigge en uge frem,” siger Cordua og konkluderer:
“Det er en ekstremt presset regering, på alle ledder og kanter.”
Ikke det store overskud
Det store pres har sat sig regeringens retorik over for de borgerlige kritikere, vurderer Cordua.
Særligt har finansminister Nicolai Wammen (S) og justitsminister Peter Hummelgaard (S) gjort sig bemærket med bidske angreb på de borgerlige kritikere, som de beskylder for at puste til ilden i en krisesituation.
Det er et udtryk for, at der - undskyld mit franske - ikke er det store overskud
“Når Wammen går ud og siger det dér, så er jeg ret sikker på, at han har fået en ordre til at gøre det, for Wammen som type er ikke en, der går ud og søger konfrontation. Så de to løjtnanter, der er blevet sendt af sted, det er kronprins 1 og kronprins 2, der er blevet sendt i byen for mor, og der har Morten Messerschmidt klart en pointe,” siger Cordua og fortsætter:
"Det er et udtryk for, at der - undskyld mit franske - ikke er det store overskud.”
I sidste ende ser han dog ikke oppositionens kritik som nogen større snubletråd for en regering, der ledes af erfarne og driftssikre politikere.
“Vi stiller med Lars Løkke, Mette Frederiksen, Troels Lund og flere andre, der har prøvet lidt af hvert. Det synes jeg egentlig er meget godt, at der er sådan nogle kræfter, der står i spidsen for det her. Så lever de nok med, at der er folk som Jarlov (De Konservatives grønlandsordfører, Rasmus Jarlov, red.) og Morten Messerschmidt, der får lov til at sige noget, der ikke 100 procent matcher, hvad man mener på Slotsholmen og Christiansborg.”
‘Tingets tilstand’ er Netavisen Pios ugentlige politiske podcast med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen, og tidligere konservativ kommunikationschef Benny Damsgaard. Den er tilgængelig på både Apple Podcasts, Spotify og Spreaker.
Kommentarer
Det tror jeg er forkert. Jeg
Tilføj kommentar