Kommentatorens dagbog: Oprør og dobbelt-spin

Netavisen Pio har via anonyme kilder endnu engang fået adgang til Thomas Larsens hemmelige dagbøger.
Mandag: Ugen startede ugen i virkeligheden allerede søndag, hvor jeg blev ringet op til mandagens avis til historien om, at Venstre på et år havde mistet 2000 medlemmer. Det var for mig helt ubegribeligt, for partiet er jo lige nu landets mest populære med opbakning fra en tredjedel af vælgerne. Det var faktisk lidt mærkeligt, for helt utilsigtet endte jeg med at være uenig med Venstres partisekretær, som mente at medlemstilbagegangen jo var naturlig som følge af regeringsdeltagelse og en række fusioner af lokale vælgerforeninger.

Han har naturligvis mere indsigt i hvad der sker ude i Venstres vælgerforeninger end mig, der primært har min gang blandt partiets absolutte topfolk på Christiansborg, og skyndte mig at glatte lidt ud. Jeg bliver simpelthen nødt til at blive bedre til at researche, inden jeg udtaler mig så skråsikkert.

Heldigvis handlede hele mandagen ikke om det. Det blev også lagt brænde i kakkelovnen til et episk rabalderslag i Enhedslisten. Et lille mindretal i den magtfulde hovedbestyrelse, havde sat sig imod finanslovsaftalen. I et interview til avisen spåede jeg, at oprøret kunne blive helt afgørende for Enhedslisten, for hvis partitoppen ikke får lagt striden ned, har opgøret potentiale til at blive meget skarpt og hårdt.

Tirsdag: Helle Thorning-Schmidt var for en gang skyld i landet på en tirsdag, og derfor var der for første gang i tre uger tirsdagspressemøde. Egentlig utroligt som hun rejser, når man tænker på hvor mange opgaver hun har herhjemme. Oppe hos Venstre er formanden jo langt mere fokuseret på den hjemlige dagsorden og på at løse Danmarks udfordringer, fortalte kilder mig, mens jeg researchede til pressemødet.

Statsministerens pressemøde blev imidlertid afbrudt af en højtråbende mandsperson. Det viser klart, at ingen har respekt for statsministeren.  Det er ikke ligesom den gang med Fogh. Der var der anderledes styr på tingene til tirsdagspressemøderne. Og møderne blev aldrig aflyst!

Onsdag: Nogen gange er det vigtigt at kunne zoome og fokusere på det store billede i dansk politik. Det er en vigtig analyse når man som jeg er en benhård, politisk journalist. I de seneste uger har Venstre ført an i et nybrud i dansk politik. Kunsten at tale en aftale ned, lige så snart den indgået.

Først var det skatteaftalen, som V konsekvent undsagde fra dag 1. Så var det Carl Holst, der undsagde aftalen om akutjob. Og nu var det så Enhedslisten der klart havde kopieret Venstres strategi. Det kan i øvrigt hurtigt vise sig at blive et problem for regeringen, at de både til højre og venstre for regeringen har taget denne strategi til sig.

Torsdag: Ingen tvivl om, at Claus Hjorts udmeldinger er en stor succes for Venstre og at det var et smart udført spin, at Lars Løkke Rasmussen virkede utilfreds med det ved deres pressemøde. I virkeligheden jublede han. Det er genialt for på den måde kan han både tale til midtervælgerne, samtidig med at han sender et åbenlyst, skjult signal til de mere liberalistiske vælgere om at Venstre også er deres parti. Jeg analyserer mig frem til, at det altså er en lille genistreg fra Venstre.

Fredag: Undrer mig i lidt over, at jeg ikke har hørt mere til oprøret i Enhedslisten. Jeg var ellers blevet overbevist af gode kilder om, at de var tæt på et kollaps. Havde jeg mon overfortolket signalerne fra baglandet og den magtfulde hovedbestyrelse?

P.S. Hvem er det der bliver ved med at lække uddrag fra min dagbog til den dér hjemmeside? Måske skulle jeg skifte kodeordet på min computer.


placeholder

Annonce