Kommentatorer: Ubegribeligt at V og K støtter rigsret i mink-sag allerede nu

Hans Engell: "Det savner helt mening, at man starter med konklusionen" - Joachim B. Olsen: "Har blå blok fået kollektiv coronalkuller"
Foto: Folketinget, Steen Brogaard
Karsten Lauritzen, Venstre
Det er ubegribeligt og uigennemtænkt, at regeringsbærende partier som Venstre og De Konservative allerede nu - før granskningskommissionen overhovedet er gået i gang med sit arbejde - støtter en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S).

Det mener de politiske kommentatorer, Hans Engell og Joachim B. Olsen.

Samtlige blå partier stemte torsdag for et borgerforslag om regeringens ansvar i sagen om aflivning af samtlige mink, som blev igangsat uden at der eksisterede et selvstændigt lovgrundlag.

Venstre og De Konservative på den måde opfører et juridisk galehus

“Det virker fuldstændig uigennemtænkt, at Venstre og De Konservative på den måde opfører et juridisk galehus i stedet for at afvente den granskningsundersøgelse, der er i gang,” siger Hans Engell til Ritzau ifølge Berlingske.

Han henviser til, at et flertal i Folketinget har nedsat en en granskningskommission, der skal gennemgå og belyse sagen.

Hans Engell: “Kalkunjagt”

“Det savner helt mening, at man starter med konklusionen – at sende Mette Frederiksen for rigsretten – på et tidspunkt, hvor man ikke har præmisserne. Det er en kalkunjagt. Når V og K pludselig spiller rigsretten ud uden grundlag, så er spørgsmålet, hvornår andre partier gør det. Det er en juridisk og politisk glidebane,” siger Hans Engell.

Det er en kalkunjagt

Han understreger, at der i borgerforlaget end ikke er en konkret tiltale, som politikerne kunne forholde sig til forud for afstemningen.

Gruppeformand Karsten Lauritzen (V) fremhævede under borgerforslagets behandling torsdag, at “Venstre kan støtte borgerforslaget, som det ligger. Det er ikke juridisk bindende, og der er nedsat en granskningskommission”.

Hans Engell betegner slet og ret Lauritzens - og dermed Venstres - argumenter som "dårlige".

Joachim B. : “Coronakuller”

Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen, er mindst lige så kritisk:

“Har blå blok fået kollektiv coronakuller - eller hvad sker der? Det er ikke fordi, at Mink-sagen ikke er alvorlig. Det er den. Det kan sagtens være, at den kan bære en rigsret. Men blå blok behandler sagen useriøst. Hvis det skulle gribes seriøst an, så kræver det, at anklagerne - i det her tilfælde Folketinget - venter på, at de rent faktisk har et solidt, fagligt grundlag at stå på inden de stemmer for en rigsret,” siger Joachim B. Olsen til Ekstra Bladet.

Han hæfter sig ved, at de blå partier først stemte for, at Inger Støjberg skulle stilles for en rigsret efter at have læst ombudsmandens redegørelse, de uafhængige advokaters redegørelse og Instrukskommissionens redegørelse. Men når det handler om at stille statsminister Mette Frederiksen for en rigsret, så er fem linjer fra en borgerforslag åbenbart tilstrækkeligt:

fem linjer fra Bente fra Skive er nok

“Men når det kommer til at stemme for at stille landets statsminister for en rigsret, så er fem linjer fra Bente fra Skive er nok. Hvorfor vente på at granskningskommissionen, som skal undersøge mink-sagen, har gjort sit arbejde færdigt,” ironiserer Joachim B. Olsen og konkluderer:

“Det er altså niveauet i blå blok.”

Sådan lyder borgerforslaget i sin helhed:

“Mette Frederiksen skal redegøre for den manglende hjemmel til aflive sunde og raske mink inc avlsdyr.

Pga der er mange misvisende forhold, der er foregået mht til forsvaret , politi og beredskabsstyrelse, samt vognmænd og minkavlere.”

Socialdemokrater målløse

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, udtrykte under borgerforslagets behandling torsdag, at han var målløs over, at Venstre og blå bloks ageren:

"Jeg er målløs over, at Venstre stemmer for beslutningsforslaget. Så Venstre vil stemme for, fordi det ikke er bindende? Men hvis det bliver vedtaget, så er det jo ret bindende," understregede Jeppe Bruus.

På Twitter skrev Bruus, at Venstres og De Konservatives stemmeafgivning er udtryk for "et historisk lavpunkt":

"V støtter nu borgerforslag om Rigsret mod MF. Inden kommissionen er nedsat. Venstre er i frit falder i frit fald. Og endda støttet af De Konservative. Et historisk lavpunkt for de ellers stabile partier i Folketinget."

Socialdemokratiets politiske ordfører,  Jesper Petersen, var om muligt endnu skarpere i sin retorik:

Så ramte Venstre og Jakob Ellemann et imponerende dybt lavpunkt

"Så ramte Venstre og Jakob Ellemann et imponerende dybt lavpunkt. Hvor er det sølle. En fuldstændig useriøs omgang med rigsretten som institution. Uden noget at have det i og før den granskningskommission, der er sat i værk, stemmer man rask væk for dette makværk," skrev han således på Twitter.

placeholder

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Jeg overværede det i folketinget, og var dybt rystet. Dels var det useriøst, dels var de to ordførere latterlige at høre på, V`s Lauritzen sagde, "vi stemmer for, der bliver jo ikke flertal alligevel, ja mine ører var ved at falde af. K ordføreren Mai M. var ikke bedre, hun var virkelig grov, hun var 110% overbevist om både Grundlovsbrud og alt mulig andet, hun intet bevis end sige belæg havde for påstå, hun burde være banket på plads af Pape med det samme. Hvad skal man med en Gransknings kommission, advokatundersøgelse osv, hvis man kan dømmes uden gran af bevis men bare fordi en ret dårlig formuleret borgerlig sætning, kommer op i folketinget, jeg er målløs. Der er da ingen i blå blok man overhovedet kan betro en statsministerpost til overhovedet.

Blå blok er blevet EN stor børnehave, der i den grad mangler et par støttepædagoger. De har i den grad bevist, at de ikke magter, at håndtere selv den mindste detalje gennem denne krise.

Karsten Lauritzen er hvis Valgt i Nordjylland, Skal han ikke for en rigsret også, for pengene er fosset ud af skat
2001-11 og 2015-19

En rigsret for SÅ dårlig embedsførelse burde være naturlig. Men nu er det jo ikke ulovligt at være dum og ubegavet. Det er der vist flere Venstre-folk der lever højt på.

Nu var det en socialistisk regeringen med SF på skatteminister posten der fortsatte fyringer i skat, og den borgerlige regering der begyndte oprydningen!

Og hvad blev resultatet af at V slankede Skat...

Et stort tag selv bord for erhvervslivet...

Kommentar:

Der er en trist udvikling, som er i gang på Christiansborg, man "jagter" hinanden i stedet for at representerer hele Danmark's befolkning på en anstændigt og sober måde...

Man får selvfølgeligt Folkevalgte som - efter min mening - er mere interesseret i sit eget Ego for at blive genvalgt; så man kan nyde de frynsegoder der nu engang ydes for Folkevalgte i Danmark, man kan jo starte med at reducerer antallet af Folkevalgte til 139 medlemmer af Folketinget, samt at danske borgerne skal tage mere del i det politiske liv, da omkring kun 2,5% af danskerne er medlem af en politisk forening, så kunne det jo være udvalget af Kandidater til Folketinget fik et større udvalg, som kunne hæve det politiske niveau, for som det er nu, vil jeg mene vores demokrati er i tilbage-gang, som kan ende ud i en grundstødning med total forlis inden for de næste 50 år....

Vedrørende en eventuelt Rigsretssag mod Statsminister Mette Frederiksen, kan man vel først tage stilling til, når Granskningskommissionen har fremlagt deres rapport, derfor er Venstre og Det konservative Folkeparti helt ude i hampen- og viser vel, at de to politiske partier fuldstændigt har tabt sutten....

Med håbet om en positiv aften,
Erling Drews

Det borgerforslag ligner jo noget skrevet af en elev fra folkeskolens 7ende klasse.

Men det ved de selvfølgelig også godt hos V og K, de tror bare, der er en folkelig opbakning til det blandt deres vælgere, og det er der måske også. Men stadig ret sølle fra deres side.

Jeg tror de fleste seriøse borgerlige vælgere, er temmelig flove over deres folkevalgte.

Hvor skulle Ellermand da skamme sig ,står og blåstempler de blås skammelige opførsel om at ville have vores dygtige statsminister for en rigsret før de har fået noget viden omkring mink sagen,hun har derimod hjulpet mink avlerne for at gå konkurs da mange var forgældet til op over skorstenen,hvad skal de mink avler som svindlede med de test de skulle tage på minkene og som tog det på de mink som lå i fryseren skal blå blok så ikke bede om at de bliver straffet.konservetivets politiske ordfører er da værre end en vuggestue barn,jo det er nogle små blå vi har i folketinget

De konservative bakkede op om deres rystende svar. Mette Abildgård, mener at man skal støtte en rigsretssag som ingen endnu har noget bevis formod landets statsminister, det er jo vildt knald i låget.

Annonce