Annonce

Kommission skal udfordre æreskulturen og svære forhandlinger om varmehjælp

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
En kommission nedsat af Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal se udfordre æreskulturen. Med en ny lov vil justitsminister Nick Hækkerup (S) styrke indsatsen mod menneskeudnyttelse.

Andre lande, som indgår i den fælles EU-styrke i Mali og andre vestafrikanske lande, følger måske Danmarks eksempel og trækker sine styrker hjem. Og forhandlingerne om hjælp til familier, der rammes af ekstraordinært høje varmeregninger fortsatte fredag - uden at der opnået enighed mellem partierne.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt og god weekend.
 

Den glemte kvindekamp: Kommission skal udfordre æreskulturen

I Danmark er lige rettigheder mellem kønnene en selvfølge for de fleste. Alle har ret til selv at vælge ægtefælle, til at tjene sine egne penge og til at fravælge religiøse og kulturelle normer.  

Men nogle grupper – især piger og kvinder med minoritetsbaggrund – lever i en hverdag, hvor deres rettigheder og frihed bliver begrænset, og hvor familiens ære sættes forrest.

Den kultur er mange piger og kvinder allerede i gang med at tage et opgør med, og de fortjener samfundets utvetydige støtte. Derfor nedsætter regeringen nu Kommissionen for den glemte kvindekamp, som skal komme med anbefalinger til, hvordan piger og kvinder fra indvandrermiljøer bedre kan understøttes og få mulighed for at bestemme over eget liv.

Det skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en pressemeddelelse.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) siger:

”De seneste år er modige kvinder med minoritetsbaggrund stået frem med deres historier. Mange er blevet voldsomt begrænset i deres sociale liv, valg af partner eller beklædning. Det er ikke omkostningsfrit at stå frem og bryde med den kultur, de er opdraget med. Nogle er blevet udskammet af deres netværk og mødes med vold og trusler. Nogle af dem får at vide, at de er blevet ’for danske’. Men man kan aldrig blive ’for dansk’, når man bor i Danmark. Derfor er det helt afgørende, at vi som samfund gør alt hvad vi kan for at bakke op om kvindernes ret til at leve frit. Regeringen har allerede gennemført lovgivning omkring social kontrol og vi har mere på vej. Men vi er langt fra i mål, og derfor har vi brug for konkrete anbefalinger fra kommissionen.”

Minister for ligestilling Peter Hummelgaard (S) siger:

”Desværre er det ikke kun ude i verden, at vi ser, at piger og kvinders helt grundlæggende rettigheder bliver krænket. Vi oplever det også herhjemme. Der er kræfter i nogle indvandrermiljøer og religiøse miljøer, der begrænser piger og kvinders frihed og mulighed for at udfolde sig. Derfor er jeg glad for, at vi nu nedsætter denne kommission, for ligestilling skal gælde for alle i Danmark.”

Kommissionens formand bliver borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S):

 ”Alt for mange piger og kvinder har ikke den samme frihed som alle vi andre, fordi de er udsat for negativ social kontrol. De er ikke fri til at vælge deres egen partner og være sammen med dem de elsker. De er ikke fri til at være hvem de vil være eller gå den vej de vil i livet. Sådan bør det ikke være i dagens Danmark.   Derfor glæder jeg mig meget til arbejdet i Kommissionen for den glemte kvindekamp, som jeg synes er et navn, der passer godt til det vi skal i gang med. Og jeg glæder mig til at høre input fra kommissionsmedlemmerne, som selv har mange års erfaringer med disse problematikker og fra andre, der ved noget om, hvordan vi kan komme problemerne med negativ social kontrol til livs. Det her er noget, der er blevet talt om i mange år, men der er brug for at finde flere gode løsninger. Det er det vi skal forsøge nu, og det arbejde er enormt vigtigt og meningsfuldt.”   

Kommissionen skal have fokus på, hvordan det danske samfund kan styrke indsatsen mod æresrelateret social kontrol. Blandt andet ved at gøre op med særhensyn og berøringsangst fra myndighedernes og samfundets side.

Kommissionen skal også overveje, hvordan offentlige institutioner mere tydeligt kan hævde demokratiets værdier klart og effektivt.

Læs hele kommissoriet her (link)

 

Fakta om Kommissionen for den nye kvindekamp

Kommissionen for den nye kvindekamp skal bl.a. tage udgangspunkt i følgende værdier, som bør gælde for alle, der bor i Danmark:  

  •  Et godt børneliv uden vold i opdragelsen og med socialt samvær med børn af begge køn, herunder med deltagelse i sport, klasseudflugter, leg og fri udfoldelse.

  • Et godt ungdomsliv med mulighed for selv vælge en kæreste og ægtefælle og bestemme over sin egen krop og seksualitet.

  • At være en del af Danmark, selv vælge sin uddannelse, vælge sine egne venner, deltage i fester, deltage i arbejds- og foreningslivet, gå klædt uden tvang, tænke og tale frit og retten til at fravælge religiøse normer.  

 

Kommissionen for den nye kvindekamp skal afslutte sit arbejde i begyndelsen af 2023.  

Udover formanden sammensættes kommissionen af følgende medlemmer:

Sofie Danneskiold-Samsøe, Roula Akkari, Ahmad Mahmoud, Sofie Jama, Kefa Abu Ras, Halime Oguz, Lise Egholm, Halima El-Abassi, Roya Moore, Mehmet Ümit Necef, Maria Bjørn og Anita Johnson.

 

Styrket indsats mod menneskeudnyttelse

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har netop fremsat et lovforslag om styrket indsats mod menneskeudnyttelse.

Det skriver Justitsministeriet i sit ugentlige nyhedsbrev.

Lovforslaget har til formål at styrke beskyttelsen af sårbare arbejdstagere ved selvstændigt at kriminalisere udnyttelse af andre til arbejde under åbenlyst urimelige forhold.

Det foreslås med lovforslaget at indsætte en ny selvstændig bestemmelse i straffeloven, hvorefter den, som ved udnyttelse af en anden persons betydelige økonomiske eller personlige vanskeligheder, manglende indsigt, letsind eller et bestående afhængighedsforhold rekrutterer, transporterer, overfører, huser eller efterfølgende modtager den pågældende til arbejde under åbenlyst urimelige forhold, straffes for menneskeudnyttelse med fængsel indtil 6 år.

Der foreslås herudover en række ændringer i retsplejeloven, som bl.a. indebærer, at ofre i sager om menneskeudnyttelse får ret til at få beskikket en bistandsadvokat i samme omfang som ofre i sager om menneskehandel. Endelig foreslås det, at den foreslåede bestemmelse om menneskeudnyttelse omfattes af § 9 j, stk. 7, i udlændingeloven om en 10-årig karensperiode, der gælder ved ansøgninger om au pair-ophold.

 

Andre lande forlader måske også Mali

Det er måske ikke kun Danmark, der er nødt til at trække sine styrker ud af Mali.

De øvrige lande, som bidrager til at bekæmpe terrorisme i en række vestafrikanske lande, vil i løbet af de næste par uger beslutte, om de også vil trække deres tropper ud af Mali.

Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) efter et møde med 16 europæiske forsvarsministerkollegaer.

“Der er selvfølgelig en bekymring fra vores partnerlande, i forhold til, hvordan de kommer til at agere fremadrettet. Allerede i dag er der lagt store hindringer i vejen for, at vores partnerlande rent faktisk kan udføre deres arbejde i Mali,” siger Bramsen.

S-regeringen meddelte torsdag, at de danske soldater skal trækkes hjem fra Mali.

Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian, sagde onsdag, at Malis junta har taget en "uansvarlig" beslutning ved at kræve,at de danske tropper trækkes ud af Mali.

Danmark har ad flere omgange bidraget til den franskledede Operation Barkhane, hvis formål er at bistå i kampen mod terrorgrupper i Mali og resten af Sahel-regionen. De danske tropper er udsendt til den europæiske specialstyrkeenhed, Takuba Task Force.

 

Vanskelige forhandlinger om familier ramt af høje varmeregninger 

Efter fredagens forhandlinger om hjælp til de danskere, som lige nu er ramt af høje varmeregninger, oplyser klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), at der endnu ikke er enighed blandt partierne om, hvordan sagen landes.

Regeringen har selv foreslået, at de familier, som er hårdest ramt, skal have økonomisk hjælp i form af en skattefri check.

Den skal primært gå til de 400.000 husstande, som varmer boligen op med gasfyr, og de omkring 40.000, der har fjernvarme, hvor den primære kilde er gas.

S-regeringen er også parat til at se på muligheden for at give økonomisk hjælp til dem, som opvarmer boligen med elpaneler.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Kvindesagen og kvindebevægelsen er i adskillige år blevet beskyldt for at have berøringsangst, i forhold til muslimske kvinder og piger. De selvudråbte "gode". Så nu tager staten endelig fat.

Øhhh, var det ikke noget med vi levede i et frit land? Det er da i Kina, Rusland og Nord Korea staten tager fandt på mennesker, som lever anderledes.

Den blå svindel fortsætter.

Du lever måske i et frit land. Det gør millionvis af kvinder ikke! Både her i landet og i den øvrige verden. Kald os så bare blå svindel...