Kommissionsformand går i rette med Lars Løkke: Han har ikke ret i sin påstand

Lars Løkke Rasmussen er kommet med nye oplysninger i Støjberg-sagen. Oplysninger han angiveligt ikke gav Instrukskommissionen, fordi ingen spurgte ham. Men det passer ikke, siger kommissionsformand
Foto: Venstre
Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Det er ikke korrekt, når den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) hævder, at der er oplysninger i Støjberg-sagen, som han ikke har delt med Instrukskommissionen, fordi den ikke spurgte ind til lige netop det.

Det skriver Politiken.

Højst utraditionelt undsiger formanden for den endnu igangværende Instrukskommission, Peter Mørk Thomsen, nemlig Lars Løkke Rasmussen.

Den tidligere statsminister har ifølge kommissionsformanden ganske enkelt ikke ret, når han hævder at have holdt oplysninger tilbage, fordi Instrukskommissionen ikke spurgte ind til dem, da Lars Løkke Rasmussen sidste år blev afhørt i sagen om den ulovlige adskillelse af asylpar.

"Nej, det har han ikke. Det fremgår da også af den afhøringsprotokol, som findes i delberetningens bind 7," lyder det fra kommissionsformanden, der hidtil har afstået fra at udtale sig til pressen, mens kommissionen har foretaget afhøringer og arbejdet med sin beretning.

Meget specifikke spørgsmål

"Kommissionen stillede både meget specifikke spørgsmål om, hvilke drøftelser Lars Løkke Rasmussen havde haft med blandt andet embedsværket i Statsministeriet, ligesom han blev stillet mere åbne spørgsmål om, hvilke drøftelser han i øvrigt havde om sagen med sit embedsværk eller andre," udtaler Peter Mørk Thomsen til avisen og tilføjer:

"Disse spørgsmål besvarede Lars Løkke Rasmussen, da han afgav forklaring for kommissionen. Lars Løkke Rasmussen oplyste desuden slutteligt i afhøringen, at han ikke havde yderlige oplysninger, som han fandt relevante at frembringe for kommissionen."

Rigsretten

Lars Løkke Rasmussen kom med de nye oplysninger tirsdag i forbindelse med Folketingets debat - og afstemning - om at stille tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) for en rigsret.

Juraen var klar

Her forklarede den tidligere statsminister, at "jeg blev selv forud for en værdipolitisk forespørgselsdebat her i salen 4. marts 2016 briefet af embedsmænd i både Statsministeriet og Udenrigsministeriet (Udlændingeministeriet, red.) om at være opmærksom på, at den politiske retorik måske nok var lidt hård og firkantet, men at juraen var klar, og at man ikke uden individuel vurdering undtagelsesfrit kunne adskille ægtepar".

Afhøringsprotokol i høring

Men den udlægning harmonerer umiddelbart dårligt med Instrukskommissionens referater. Af delberetningen fremgår det således om afhøringen af Lars Løkke Rasmussen:

"Han erindrer ikke, at han i perioden fra slutningen af januar 2016 til begyndelsen af marts 2016 deltog i møder vedrørende dette emne bortset fra, at han formentlig havde et internt møde med sine egne folk om forberedelse af forespørgselsdebatten i Folketinget."

Spørgsmålet er væsentligt, fordi man som statsminister har en særlig pligt til at føre tilsyn med sine ministre.

Barren for lavt

Lars Løkke Rasmussen stemte mod at stille Inger Støjberg for Rigsretten og advarede om, at Folketinget med beslutningen sætter "barren for lavt." Løsgængeren tror, at den tidligere udlændinge- og integrationsminister vil ende med at blive frikendt på grund af manglende beviser. Og skulle den tidligere minister blive dømt, vil straffen "formentlig være i den meget milde ende".

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Man får klamme fødder af at høre på Lars L. Rasmussen. Os der følger med i politik, har længe vidst L.L.R. var blevet briefet af Udlændingeministeriet. En simpel Google søgning kan også dokumentere det. Utroligt nogen kan have tillid til den tidligere Statsminister.

Hvem f..... regner med den lille myre til LLR...

Han manipulerer alt til at det skal passe ind i hans verden...

Rejs dog til Færøerne, og nyd din fede ministerpension...

Sådan er han, Løkke i en nøddeskal. Altid sig selv nærmest. Utrolig at kendte erhvervsfolk har tillid til ham. Som politiker upålidelig.

Har altid været og vil altid være stærkt utroværdig !

Annonce