Annonce

Kommunale socialdemokrater i front på bekæmpelse af skattesnyd

Kommunale socialdemokrater markerer sig i ny kampagne fra Oxfam IBIS, der skal stoppe kommuners brug af skattely-selskaber.
Foto: billede fra Oxfam IBIS twitter-profil. 

Som et led i organisationen Oxfams globale kamp imod skattely, har den danske afdeling, Oxfam IBIS, lanceret en kampagne målrettet de lokale kandidater til kommunalvalget.

”KÆRE KOMMUNE - VED DU GODT AT DE ER UTRO? Skal utro virksomheder sende dine kommunale skattekroner i skattely, så de ender i skumle skuffeselskaber og luksusyachts? Det er ikke for meget at forlange, at dine politikere kan svare på så simpelt et spørgsmål. Bed dem om at tage stilling – nu!”

Sådan skriver Oxfam IBIS på deres hjemmeside, og opfordrer dermed alle danskere til at tage kontakt til deres lokale spidskandidat, for at afkræve et løfte om skattely-frie kommuner.

859 spidskandidater har svaret på henvendelserne. Heraf har 436 kandidater sagt ’ja’ til at kæmpe for, at kommunale udbud ikke ender i skattely. 427 kandidater har ikke svaret, og 6 har svaret nej.

87 milliarder kroner
Der købes, ifølge Oxfam IBIS, ind for mere end 87 milliarder kroner hos private virksomheder i alle landets 98 kommuner. Men der er ingen, der tjekker, hvor de penge ryger hen, når kommunen betaler for indkøb og services.

Tidligere i år kunne netavisen Kommunen.dk berette, at 4,4 milliarder af de penge blev betalt til virksomheder, som helt eller delvist havde placeret deres virksomheder i skattely.

Det var de kommet frem til, ved at kortlægge virksomhedsstrukturerne for de 1000 største leverandører til kommunerne.  Og kortlægningen kunne altså afsløre, at 32 ud af de 1000 største leverandører sendte deres penge i skattely.

46 s-kandidater siger ja
Oxfam IBIS’s kampagne er målrettet spidskandidaterne for alle partier, der stiller op til kommunalvalget, og på kampagnens hjemmeside kan man finde en oversigt over de kandidater, som har sagt ja til, at kommunernes penge ikke skal ende i skattely.

Ud af de 436 kandidater, der har sagt ja, kommer 46 fra Socialdemokratiet. Her finder man spidskandidaterne for landets største byer, Frank Jensen i København, Jacob Bundsgaard i Aarhus og Thomas Kastrup-Larsen i Aalborg, sammen med 43 andre socialdemokratiske spidskandidater.

Det giver en besvarelsesprocent på 47 procent af de socialdemokratiske spidskandidater.

Socialdemokratiet vandt ved seneste kommunalvalg 33 borgmesterposter, mod Venstres 48.

Alligevel finder man kun 11 spidskandidater fra Venstre, som har tilsluttet sig hensigtserklæringen. Hvilket efterlader Venstre med en besvarelsesprocent på godt 11 procent.

Hvad skal kandidaterne gøre?
Men hvad er det så spidskandidaterne nikker ja til hos Oxfam IBIS?

På hjemmesiden fremgår det, at det er en lovning på, at de vil arbejde for, at deres kommune kan sige nej til at handle med skattely. Dertil skal de ”skrive under på et charter, hvor de forpligter sig til at stille krav om skattepolitik og gennemsigtighed til de virksomheder, de indgår kontrakter med.”

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet