Annonce

Kommunalt spin: Alle har vundet valget!

Partiformændene har haft travlt med at fortælle om, hvor godt et valg deres parti har haft.
Siden resultatet af kommunalvalget blev kendt natten mellem tirsdag og onsdag, har lederne af landets partier haft travlt med at fortælle omverdenen om, at de har haft et godt valg.

For mens der ikke er den store uenighed om, at Socialdemokratiet med knap en tredjedel af stemmerne og en markant fremgang i antallet af borgmesterposter har haft et godt valg og må betegnes som valgets vinder, så er det mere uklart, hvordan en række af de øvrige partier skal bedømmes, fordi de har haft både fremgang og tilbagegang på tværs af landet.

Og her er det gode jo, at der ved et kommunalvalg er 98 forskellige kommuner og 5 regioner. Så hvis man leder godt nok, kan man (næsten) altid finde en succeshistorie at hænge sit valgresultat op på.


Kilde: TV2

Netavisen Pio har samlet reaktionerne fra Folketingets partiformænd, som forsøger at udlægge valgresultatet:

Venstre: Vi fik halvanden million stemmer
Venstre gik tilbage med 3,5 procentpoint og står i øjeblikket til at miste omkring en tredjedel af sine borgmesterposter. Alligevel udtrykte Løkke på valgnatten tilfredshed med resultatet: ”Alt tegner til, at vi får et fornuftigt valg, nogenlunde på niveau med det, vi havde sidst, hvor vi fik omkring en fjerdedel af stemmerne. Det er jeg meget godt tilfreds med (…) Vi har taget hovedansvaret, og på trods af det, så har vi leveret et meget, meget flot resultat derude”. Og synes man alligevel ikke, at stemmetallet var helt højt nok, så kan man jo altid lægge stemmetallet for kommunal- og regionsrådsvalget sammen. I hvert fald glædede Løkke sig på Facebook over ”1.474.354 krydser ved Venstre”.

Dansk Folkeparti: Vi fik vores første borgmesterpost
Dansk Folkeparti gik 1,3 procentpoint tilbage og mistede sin borgmesterpost i København. DF-formand Kristian Thulesen Dahl anerkendte, at ”Det er bestemt ikke det resultat, vi kunne ønske os.” Næstformand Søren Espersen talte endda om, at partiet havde fået en ”syngende øretæve”. Men da det onsdag kom frem, at partiet havde sikret sig en borgmesterpost på Læsø, ændrede stemningen sig. ”Sådan! Dansk Folkeparti har fået borgmesterposten på Læsø!”, skrev Thulesen Dahl og langede samtidig ud efter dem, som måtte mene, at en borgmesterpost på Læsø ikke vejer lige så tungt som en i Guldborgsund eller Assens.

Konservative: Vi er Danmarks tredje største kommunale parti
De Konservative fik et nogenlunde uændret valgresultat i forhold til for fire år siden, men gik frem med 20 mandater. Partiet taber dog en række af sine borgmesterposter. Men takket være tilbagegangen for Dansk Folkeparti, så overtager De Konservative posten som Danmarks tredje største parti efter Venstre og Socialdemokratiet, og det er partiformand Søren Pape Poulsen selvfølgelig ikke sen til at udnytte: ”Vi kan ikke være andet end tilfredse. Vi er gået frem siden valget i 2013 og Det Konservative Folkeparti er nu det tredjestørste kommunale parti i Danmark.”, skrev Pape på Facebook.

Enhedslisten: Vi holdt fast i landvindingen
Enhedslisten oplevede en tilbagegang på et lille procentpoint ved kommunalvalget. Politisk ordfører Pernille Skipper vælger dog i stedet at fokusere på, at Enhedslisten bevarede mange af de byrådspladser, partiet vandt ved valget i 2013, der var historisk godt: ”I 2013 fik vi valgt 134 Enhedslistekandidater på tværs af fem regioner og 76 kommuner. Vi blev reelt landsdækkende, og det er en landvinding, vi holder fast i. Vi har mistet lidt nogle steder. Ja. Men andre kommuner fik i går et byrådsmedlem fra Enhedslisten for første gang, og vi er stadig andet største parti i rød blok. Det er sgu godt gået alt i alt.”

SF: Vi gik frem og fik en borgmesterpost
SF gik en smule frem i forhold til det katastrofale valg i 2013, og SF-formand Pia Olsen Dyhr kaldte sig dagen efter valget for ”en glad partiformand” og slog på, at ”SF går frem fra 116 mandater til 125 i kommunerne og 10 til 15 i regionerne. Vi er kommet ind i 9 kommuner, hvor vi ikke før var repræsenteret”. Hun fremhævede også det flotte valg til Tonni Hansen på Langeland, der kunne overtage borgmesterkæden og Villy Søvndal valg i Region Syddanmark, som tredoblede antallet af stemmer til SF.

Radikale Venstre: Vi fik 30 procent flere byrådspladser
Selvom det samlede stemmetal for Radikale Venstre var nogenlunde uændret, så glædede partiformand Morten Østergaard sig over, at Radikale Venstre gik frem i flere kommuner og får flere byrådspladser: ”Næsten 30 pct. flere byrødder. Det er helt, helt vildt og mere end vi havde turdet drømme om” skrev han på Facebook. I en udtalelse til Ritzau glæder Østergaard sig også over, at Radikale Venstre er blevet valgt ind i en række kommuner uden for de store byer: ”Jeg oplever det lidt, som om vi er ved at generobre nogle af de dele af landet, som har været uden for radikale rækkevidde”.

Alternativet: Vi skrev historie med 20 mandater
”Tak, tak, tak” skriver Alternativet på sin Facebook-profil, hvor paritet glæder sig over 20 mandater i 15 kommuner, borgmesterposten i København og viceborgmesterposten på Bornholm. ” Tak for jeres tillid, I skrev historie i går ”, skriver partiet videre. Alternativets leder Uffe Elbæk skrev på sine Facebook-profil, at ”For fire år siden var Alternativet bare en idé, nu er vi repræsenteret på tværs af landet - i både små og store kommuner. Det er altså noget helt nyt og særligt for os i Alternativet.”

Liberal Alliance: Men humøret har været i top
Liberal Alliance gik 0,3 procentpoint tilbage og tabte flere byrådspladser. Partiformand Anders Samuelsen nøjes dog med at konkludere, at ”det blev ikke til fremgang denne gang for LA - desværre tabte vi 0,3% og endte dermed ca. samme sted som sidst.”, og fremhæver, at partiet er gået frem i nogle kommuner og tilbage i andre. LA-formanden kan dog ikke fremhæve kommuner, hvor LA har fået et rigtigt godt valg. Til gengæld glæder LA-formanden sig over, at ”der er blevet knoklet og humøret har været i top”, og at ”i demokratiet kommer der altid en ny mulighed:”


Flere artikler om emnet