Annonce

Kommunalvalg 2017: Bykongerne sidder tungt på de københavnske forstæder

I Københavns Omegn er sygdom og alder en større forhindring for borgmestrene end vælgerne. Det er bykongernes land.
Billede: Morten Just

Set i kommunalvalgs sammenhæng er det dét område, hvor der er mindst spænding om udfaldet. I fem af kommunerne har borgmesterpartiet absolut flertal (Herlev, Ballerup, Ishøj, Gentofte og Vallensbæk) og i fire andre er der massivt rødt flertal (Rødovre, Brøndby, Albertslund og Gladsaxe).

Socialdemokraterne og Konservative står stærk. Det samme gør Dansk Folkeparti, mens Venstre kun er en magtfaktor i én kommune, nemlig Glostrup. Også Enhedslisten klarer sig bedre i Københavns omegn end på landsplan, særligt i Albertslund og Gladsaxe er partiet stærkt.

Nærmest helt fraværende er til gengæld lokallisterne. Det er kun i Hvidovre, at sådan en eksisterer, nemlig Hvidovrelisten. Der var også tidligere en lokalliste i Glostrup, Glostruplisten, men den røg ud ved valget i 2009.

Det betyder også, at kun en borgmesterpost skiftede ved sidste valg. Det var i Lyngby-Taarbæk, hvor Venstres Søren P. Rasmussen røg ud efter en enkelt periode, og blev erstattet af den konservative Sofia Osmani.

I det hele taget har borgmestre i Københavns Omegn for vane at sidde længe. Op igennem 80’er og 90’erne var særligt vestegnen hjemsted for en gruppe stærke, og meget langtidsholdbare, socialdemokratiske borgmestre som Brøndbys Kjeld Rasmussen, Ishøjs Per Madsen, Ballerups Ove E. Dahlsgaard og Herlevs Ib Juul.

Landets længst siddende borgmester er i øvrigt Gentoftes Hans Toft, der har siddet på posten siden 1993, mens Rødovres Erik Nielsen og Ishøjs Ole Bjørstorp begge er i top 10.


Lyngby-Taarbæk – tilbage til normalen
Lyngby-Taarbæk nord for København var den eneste af kommunerne i storkredsen, der skiftede borgmester sidste gang, hvor Sofia Osmani (K) tog posten fra Venstres Søren P. Rasmussen, der havde haft perioden i fire år. Dermed er man tilbage ved den situation, hvor Konservative og Socialdemokraterne deler magten, som de har gjort de seneste 60 år.

38-årige Osmani, der undervejs i perioden har overvundet en kræftsygdom, er storfavorit til at blive genvalgt. Hun fik 4.500 personlige stemmer sidst, og det var inden hun kunne drage fordel af borgmestereffekten.

De konservative vandt sidste kommunalvalg, hvor de gik frem med 6,2 procent til 24,4 procent, mens Socialdemokratiet blev det næststørste med 22. De store tabere blev SF, der gik 11 procent tilbage og Venstre der tabte 5,7 procent.

Se i øvrigt konstitueringsmødet fra 2009, hvor en noget overrasket borgmester Rolf Aagaard-Svendsen finder ud af, at han er ved at blive gjort arbejdsløs.

Prognose: Sofia Osmani (K) genvælges

 

Gladsaxe - ny borgmester skal møde vælgerne
Efter knap 40 år i byrådet og 14 år som borgmester sagde Gladsaxes Karin Søjberg Holst (S) farvel i denne periode, da hun i begyndelse af året meddelte, at hun trak sig. Hun blev erstattet af partifællen Trine Græse, der altså skal møde vælgerne som partiets spidskandidat.

46-årige Trine Græse er uddannet teknonom i produktionsplanlægning og har været medlem af kommunalbestyrelsen siden 2000.

Gladsaxe var rød bloks syvende bedste kommune ved valget i 2013, hvor de røde partier fik 62,3 procent af stemmerne tilsammen. Det skyldtes både Socialdemokratiet, som fik 36,9 procent af stemmerne, men også Enhedslisten, der, med tidligere folketingsmedlem Søren Søndergaard i spidsen, fik 12,2 procent af stemmerne.

Socialdemokratiet har haft borgmesterposten i Gladsaxe, siden Erhard Jacobsen tog posten i 1958, med undtagelse af en kort periode i 2002, hvor en SF’er var vikar, da daværende borgmester Ole Andersen døde.

Kommunens næststørste parti er Venstre, der ved sidste valg fik 15 procent af stemmerne. Partiet har skiftet spidskandidat siden sidste valg, og stiller denne gang med byrådsmedlem Pia Skou i spidsen.

Dansk Folkeparti har siden valget mistet deres største profil og stemmesluger i byrådet, tidligere folketingsmedlem og Europa-parlamentariker Mogens Camre. Partiet stiller med samme spidskandidat som sidst.

Prognose: Trine Græse (S) genvælges


Glostrup – Venstres eneste bastion
Glostrup er den eneste kommune på den københavnske vestegn med en Venstre-borgmester. I alle kommunerne uden om Glostrup får Venstre mellem 8 og 14 procent af stemmerne. Men i Glostrup får Venstre hele 28,7 procent, hvilket ikke mindst er takket være et godt personligt valg til borgmester John Engelhardt.

John Engelhardt overtog borgmesterposten efter valget i 2009, hvor han fik et af SF’s nyvalgte medlemmer til at pege på sig, mod at hun blev formand for Socialudvalget.

Ved valget i 2013 fik Socialdemokratiet 31,2 procent af stemmerne og blev det største parti. Rød blok fik samlet 46,9 mens de borgerlige, hovedsageligt V og DF fik det samme. Med mindre at Socialdemokratiet selv formår at hive stemmer over midten, vil borgmesterposten nok blive afgjort af DF, der indtil videre har forlovet sig med Venstre.

Socialdemokratiets spidskandidat hedder Lisa Ward, og er SFO- og indskolingsleder på en af kommunens folkeskoler. Hun har dog en opgave med at blive et mere kendt ansigt i kommunen, for ved sidste valg fik hun kun 66 stemmer og opnåede ikke valg.

Et særligt kuriosum ved valget i Glostrup er, at Socialdemokratiet stiller med kommunens tidligere borgmester Søren Enemark, som i 2012 blev idømt 30 dages fængsel for at have hentet fortrolige oplysninger om den føromtalte SF’er, med den hensigt at sværte hende i pressen.

Prognose: John Engelhardt (V) genvælges


Hvidovre – Holder S/DF alliancen?
Socialdemokraterne blev det største parti sidst, med 33 procent af stemmerne, mens Dansk Folkeparti blev det næststørste med 19,3 procent. Efter et lidt længere forløb blev borgmester Helle Adelborg (S) genvalgt, efter at hun lavede en aftale med DF og SF, som blandt andet sikrede et kommunalt betalt juletræ på Hvidovre Torv og dansk mad i kommunens daginstitutioner.

Dermed blev Dansk Folkepartis folketingsmedlem Mikkel Dencker ikke borgmester, men han sikrede sig selv en række velbetalte poster, udover de politiske indrømmelser. Hans kone Mette Dencker genopstiller ikke denne gang, da hun er flyttet hjem til Djursland.

Hvidovre er den eneste af omegnskommunerne, hvor der er en lokalliste, Hvidovrelisten, som gør konstitueringsspillet lidt mere broget.

Hvidovrelisten fik tre mandater valgt ved sidste valg, men et af dem, Kashif Ahmad, har i perioden meldt sig ud og stiftet Nationalpartiet, som han er formand for. Nationalpartiet meldte i sidste uge ud, at de opstiller entertaineren Amin Jensen som kandidat i kommunen.

I Hvidovre er Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti gået i valgforbund med hinanden, og Mikkel Dencker siger i den forbindelse, at han håber samarbejdet fortsætter.

”Valget for os har enten været at stå alene eller stå sammen med socialdemokraterne, som vi har haft et rigtig godt samarbejde med. Så synes jeg, at valget har været nemt for os. Vi vil gerne sikre, at det flertal, vi har sammen med socialdemokraterne, også består efter valget,” sagde Mikkel Dencker til TV 2 Lorry.

Uden Dansk Folkeparti i den borgerlige blok er der ikke de store muligheder for systemskifte. V og K fik tilsammen valgt tre medlemmer af byrådet, og Liberal Alliance var med 1,9 procent af stemmerne ikke engang tæt på.

Prognose: Helle Adelborg (S) genvælges.

 

Høje Taastrup - Ung, men erfaren borgmester genvælges
To partier har haft borgmesterposten i Høje Taastrup siden 1960'erne, Socialdemokratiet og de Konservative. Op gennem firserne og halvfemserne var det en sikker socialdemokratisk kommune, under ledelse af borgmester Anders Bak, men partiet tabte borgmesterposten i 2005 til den konservative Michael Ziegler, der har siddet lige siden.

Rød blok fik et samlet resultat på 41 procent, mens de blå partier tilsammen fik 58,3 procent, så der skal flyttes rigtigt mange stemmer over midten, hvis flertallet skal flyttes.

Ved det sidste valg fik de Konservative 41,2 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet blev det næststørste parti med 28,2 procent. Michael Ziegler, trods at han har været borgmester i snart 12 år, er kun 49 år gammel genopstiller, mens Socialdemokratiet har skiftet spidskandidat, og denne gang stiller med Peter Hamborg Faarbæk, der er konsulent i fagforbundet 3F.

Venstre fik kun et mandat valgt sidst, men har i denne omgang fået tilgang af tidligere undervisningsminister Tina Nedergaard, der forsøger at kickstarte sin politiske karriere. Tina Nedergaard var ved sidste valg spidskandidat for Venstre i Mariagerfjord, indtil hun et par måneder før valget trak sig. Nedergaard sagde "definitivt farvel" til politik i 2015.

Der har op til valget været en lille splittelse begge blokke, således at de konservative er i valgforbund kun med DF, mens Venstre, LA og en lokalliste er en anden. På den anden side er de radikale gået i valgforbund med Alternativet, så det er heller ikke en samlet rød blok, der går til valg. Med Dansk Folkeparti sikkert på de konservatives side, er der ikke meget, der tyder på et magtskifte.

Prognose: Michael Ziegler (K) genvælges


Rødovre – Rød kommune gør klar til borgmesterskifte
Kommunen, der er mest kendt for ishockeyhold og Damhuskroen, er endnu en socialdemokratisk mønsterkommune, hvor partiet har siddet på borgmesterposten siden krigen. Den nuværende borgmester Erik Nielsen har været borgmester siden 1994 og har i perioder haft absolut flertal.

Det fik man ikke i 2013, hvor Socialdemokratiet gik tilbage med 5,6 procent til 46,6 procent af stemmerne, hvilket gav 9 ud af 19 pladser i byrådet. Efterfølgende indgik partiet en konstitueringsaftale sammen med SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, der er kommunens næststørste parti med tre mandater.

Erik Nielsen, 64, var en periode formand for Kommunernes Landsforening og kunne også godt være på vej ud i næste periode. Et godt bud på en afløser er formanden for Sundhedsudvalget, Britt Jensen, 47.

Udover Dansk Folkeparti, så står Enhedslisten også pænt i Rødovre. Partiet fik 10 procent af stemmerne, hvilket var det sjette bedste resultat på landsplan.

Venstre og de konservative er med to mandater hver ikke inde i billedet til en borgmesterpost.

Prognose: Erik Nielsen (S) genvælges

 

Brøndby – Ny borgmester skal møde vælgerne
Kommunen, som er mest kendt for sit fodboldhold, har i perioden skiftet borgmester. Den socialdemokratiske borgmester Ib Terp blev syg af kræft og måtte gå af i begyndelsen af 2016, og efterfølgende blev partifællen Kent Max Magelund valgt som borgmester.

Kent Max Magelund var nummer to på listen sidst, men fik alligevel lige over 1.000 personlige stemmer, blot 750 færre end spidskandidaten. Socialdemokratiet behøver derfor ikke frygte, at et lavt personligt stemmetal til spidskandidaten bliver et problem.

Socialdemokraterne fik et rigtigt fint valg sidst, hvor partiet gik frem med 7,2 procent af stemmerne, og genvandt det absolutte flertal, som man havde tabt ved sidste valg. Socialdemokratiets fremgang skete hovedsageligt på bekostning af SF, som mistede 3 ud af de 4 stemmer, som de havde fået ved valget i '09.

Der er to borgerlige partier i kommunalbestyrelsen i Brøndby, DF har fire mandater og Venstre har tre, hvoraf spidskandidaten Mette Engelbrecht i den grad skiller sig ud for kollegerne. Hun er nemlig kommunalbestyrelsens eneste kvinde.

Prognose: Kent Max Magelund (S) genvælges


Ishøj –
Sidste valg for borgmester
Ole Bjørstorp er også i slutningen af sin politiske karriere. Den 71-årige Bjørstorp har været borgmester siden 2001, hvor han overtog posten efter Per Madsen, der havde haft den siden 1974.

Socialdemokratiet fik ved sidste valg 51,2 procent af stemmerne, hvilket rakte til 11 ud af byrådets 19 pladser, og S kan dermed tåle at tabe et enkelt mandat og stadig bevare det absolutte flertal. Det næststørste parti er Dansk Folkeparti, der har tre mandater, mens Venstre og SF har to og Enhedslisten et enkelt. Med 69,3 procent af stemmerne til partierne i rød blok, er det Danmarks næst-rødeste kommune efter Herlev.

Ole Bjørstorp er en relativt populær borgmester, der personligt får lige under 20 procent af alle stemmerne i kommunen. Det svarer i runde tal til lige knap fire mandater.

Er man interesseret i arvefølgen, så er nummer to på den socialdemokratiske liste, og den mest oplagte afløser til Bjørstorp, gruppeformand Merete Amdisen, 45, der er lærer og har siddet i byrådet siden 2005.

Ishøj er den kommune med flest indvandrere, hovedsageligt fra Tyrkiet og Pakistan, og de udgør godt en tredjedel af vælgerne. Det kan også ses i kommunalbestyrelsen, hvor 6 af de 19 medlemmer har indvandrerbaggrund.

Tidligere på året blev det en stor sag i de landsdækkende medier, at en af kommunens politikere, socialdemokraten Seyit Ahmet Özkan mente, at zionister stod bag Islamisk Stat, hvilket gjorde, at han måtte trække sig, og ikke genopstiller. Spørgsmålet er. om det får nogen betydning.

Prognose: Ole Bjørstorp (S) genvælges


Albertslund – den yderste venstrefløjs bastion
Socialdemokraterne har siddet på borgmesterposten i Albertslund, siden kommunesammenlægningen i 1970 og fra 1. januar 1978 til 31. december 2009, altså i lige knap 32 år, hed borgmesteren Finn Aaberg.

Siden 1. januar 2010 har borgmesteren heddet Steen Christiansen, og han sidder på et ganske komfortabelt rødt flertal efter et valg, hvor rød blok fik 2 ud af 3 stemmer. Han genopstiller. Socialdemokratiet gik marginalt tilbage ved sidste valg (0,2 procent) og endte på 39,7 procent.

Steen Christiansen er endnu ikke slået igennem som bykonge, hvilket kan ses på hans personlige stemmetal, som ved sidste valg var på blot 1.300, omtrent halvdelen af hvad Finn Aaberg fik ved sit sidste valg i 2005.

Så i modsætning til de andre vestegnsborgmestre, så er der en ret stor opposition til venstre for Socialdemokratiet. For næsten hver fjerde stemte på et parti til venstre for Socialdemokratiet. Enhedslisten fik 15 procent og SF fik 8,6 procent af stemmerne.

Alternativet stiller op i Albertslund, og selv om spærregrænsen er forholdsvis høj (4,7 procent), så er kommunen ideel for partiet. Alternativet fik sit bedste resultat – 5,4 procent – på Vestegnen i netop Albertslund.

Det største borgerlige parti er Dansk Folkeparti, der fik 13,7 procent sidst. Partiet stiller med samme spidskandidat som sidst, og hvis meningsmålingerne holder stik, så kan partiet godt tage et mandat fra Venstre og dermed ende på 4.

Prognose: Steen Christiansen (S) genvælges.

 

Ballerup – Mette Frederiksens hjemmebane
Socialdemokratiet fik med 54 procent af stemmerne ved sidste kommunalvalg, sit næstbedste resultat i Ballerup kommune, som også er der, hvor partiformand Mette Frederiksen bor og er opstillet.

Det gav partiet absolut flertal med 14 ud af 25 mandater. Der er derfor intet, der tyder på, at Jesper Würtzens borgmesterkæde skulle være i fare. For folk, der følger meget med i dansk politik, vil man kunne genkende en af de opstillede på Socialdemokratiets liste. Det er nemlig den tidligere skattedirektør Erling Andersen, der i en kort periode var meget omdiskuteret, da han havde en stor rolle i Helle Thornings – eller rettere Stephen Kinnocks – skattesag.

Også Jack Nør Petersen, den tidligere DF’er, der i perioden skiftede til Socialdemokratiet, er blevet genopstillet.

Hos oppositionen er det mest interessante, om Venstre kan forblive det største borgerlige parti, eller om de også her bliver overhalet af Dansk Folkeparti.

Ballerup kommune blev dannet ved sammenlægningen af en række sogn tilbage i 1970 og har siden haft tre socialdemokratiske borgmestre, Kaj Burchardt (1970-1982), Ove E. Dahlsgaard (1982-2012) og altså nu Jesper Würtzen, der, inden han blev borgmester, var skoleinspektør.

Prognose: Jesper Würtzen (S) genvælges

 

Herlev – Sikker socialdemokratisk kommune
Socialdemokratiet og rød blok fik sit absolut bedste kommunalvalg i Herlev, hvor et solidt personligt valg til borgmester Thomas Gyldal Petersen sikrede partiet 58,7 procent af stemmerne, en fremgang på 3 procent, og rød blok 74,7 procent.

Socialdemokratiet sidder på 13 ud af 19 mandater, og det næststørste parti er DF, som har to mandater.

Herlev har været en socialdemokratisk kommune, siden at Ib Juul vandt posten fra de konservative tilbage i 1970, og der er intet, der tyder på, at valget ændrer sig nok til, at borgmesterkæden skifter ejer.

Prognose: Thomas Gyldal Petersen (S) genvælges.

 

Gentofte – Kan Hans Toft genvinde det absolutte flertal
Gentoftes Hans Toft er landets længst siddende borgmester. Han har været borgmester siden 1993 og har i alle årene haft absolut flertal. Men da byrådsmedlem Ann-Kathrine Karoff ikke blev genopstillet, valgte hun at skifte til Nye Borgerlige, og dermed røg det absolutte flertal.

Også Liberal Alliance har vinket farvel til deres byrådsmedlem, Poul V. Jensen, der ligeledes er skiftet til Nye Borgerlige, så partiet har to medlemmer af kommunalbestyrelsen.

Socialdemokraterne stiller igen med viceborgmester Søren Heisel i spidsen. Partiet fik 12,4 procent ved sidste valg, hvilket gør det til det næststørste. Blå blok sidder dog ret massivt på magten, 69% stemte på et parti til højre for midten, hvilket gør Gentofte til den tredjemest borgerlige kommune på Sjælland efter Hørsholm og Vallensbæk.

To små borgerlige partier kan dog betyde, at Hans Toft og de konservative må permanent vinke farvel til det absolutte flertal. Liberal Alliance fik et fremragende folketingsvalg i Gentoftekredsen med 17,5 procent af stemmerne, mens altså Nye Borgerlige har to siddende kommunalpolitikere, som også vil trække stemmer. Men Hans Toft skal nok blive genvalgt, til sin -formentlig – sidste periode som borgmester. Han fyldte trods alt 70 i år.

Gentofte har i øvrigt haft konservativ sognerådsformand og borgmester, siden før partiet Konservativt Folkeparti blev dannet i 1915. Før hed det var det partiet Højre.

Prognose: Hans Toft (K) genvælges


Vallensbæk – den grønne ø i Det Røde Hav
Klemt inde mellem de socialdemokratiske kommuner Brøndby, Albertslund og Ishøj ligger den lille kommune Vallensbæk, som i modsætning til de øvrige kommuner på vestegnen, er en solid konservativ kommune og har været det siden,  kommunen blev oprettet i 1970.

Den nuværende borgmester Henrik Rasmussen er kommunens kun tredje borgmeste,r og han har været det siden, at han overtog posten efter sin forgænger Kurt Hockerup, som døde på posten.

Ved det seneste valg fik de konservative absolut flertal med 52,6 procent af stemmerne, ikke mindst takket være et godt personligt valg til borgmesteren, der fik hver fjerde af alle stemmer afgivet i kommunen. De konservative sidder på 8 ud af 15 mandater, mens Socialdemokraterne – der er næststørste parti – har tre. Partiet stiller igen med viceborgmester Søren Wiborg i spidsen. Han stiller op til sin sjette periode i byrådet.

Borgmester Henrik Rasmussen har tidligere siddet i Folketinget for partiet, men kommunalbestyrelsens mest kendte – om end ikke for noget som helst positivt – er Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth. Partiets andet byrådsmedlem er i øvrigt Carina Kristensen Berth, der er gift med Kenneth.

Kenneth Kristensen Berth har i øvrigt meldt ud, at han kategorisk afviser samarbejde med S, så selv hvis de konservative skulle miste flertallet, så fortsætter Henrik Rasmussen formentlig.

Prognose: Henrik Rasmussen (K) genvælges

 

Dette er den sjette af Netavisen Pios optakter til kommunalvalget i alle landets kommuner.

Læs også:
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Midt- og Vestjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Østjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Fyn
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordsjælland

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet