Kommunalvalg 2017: Det blegrøde Østjylland

På trods af stolte S-bastioner og stærke spidskandidater, så kan Socialdemokratiet afvente nogle neglebidder-opgør i Østjylland.
Østjyllands Storkreds, der går fra Randers i nord til Hedensted i syd, er en socialdemokratisk højborg, men også de nye partier vinder frem. Det gælder især Liberal Alliance og Alternativet, som begge fik rigtigt gode valg i kredsen og endnu bedre i Aarhus. LA fik 8,3 procent i Østjylland mod 7,5 på landsplan og Alternativet fik 6,1 procent mod 4,8 procent på landsplan.

Der er ti kommuner i Østjyllands Storkreds. Socialdemokratiet har borgmesterposten i seks og Venstre i fire.

Det bliver interessant at følge i et landspolitisk perspektiv, om Socialdemokratiets nye, lidt mere indvandrerkritiske linje, flytter stemmer fra det mere venstreorienterede Aarhus til de mellemstore provinsbyer rundt om kulturbyen.

Dansk Folkeparti får ikke så mange stemmer i selve Aarhus, men særligt i udkantskommunerne Hedensted, Norddjurs og Syddjurs stemte mellem hver tredje og hver fjerde på DF.


Aarhus – S-dominans trodser nye partier
Borgmester Jakob Bundsgaard (S) behøver ikke være så bekymret for genvalget.

Selvom valget i 2013 ikke var godt for rød blok, som samlet gik 5 procent tilbage, så fik de røde partier stadig 62,7 procent af stemmerne, mens blå blok kun fik 34,5 procent. Hvis flertallet skal skifte, skal der flyttes næsten 30.000 stemmer. Så det kommer nok ikke til at ske.

Valget handler derfor ikke så meget om borgmesterposten, men mere om fordelingen af de fem rådmandsposter.

Det næststørste parti i Aarhus er Venstre, som igen stiller med rådmand Bunyamin Simsek som spidskandidat. Simsek fik 8.000 personlige stemmer ved sidste valg, hvilket er 35.000 færre end tidligere borgmester Louise Gade fik i 2005.

Alternativet fik lige knap 10 procent af stemmerne ved folketingsvalget i de fire Aarhus-kredse og burde i hvert fald få to mandater. Partiet har selv meldt ud, at de går efter fire og en rådmandspost, men partiet har også valgt den lidt særlige konstruktion, at de ikke har nogen spidskandidat. Alle kandidaterne er lige.

Liberal Alliances byrådsmedlem er skiftet til Nye Borgerlige og han stopper i byrådet. I spidsen for Liberal Alliance står i stedet socialrådgiver, forfatter, foredragsholder og dobbelt danmarksmester i triatlon for handicappede Almaz Mengesha, der har rødder i Etiopien. En meningsmåling sidste år viste, at hun kan forvente at få en enkelt partifælle med i byrådet.

Prognose: Jacob Bundsgaard (S) genvælges.

 

Randers – det mest spændende valg af alle
Kommunalvalget i Randers tegner blive et af de opgør, som mest af alt vil minde om et spil mikado. Det kan falde ud på virkelig mange forskellige måder, det vil kræve en ekstremt forsigtig hånd i konstitueringen og på valgnatten kan det blive et af de steder, hvor man skal trække vejret ekstra dybt.

Ved valget i ’13 gik Socialdemokratiet tre mandater tilbage og Venstres Claus Omann Jensen kunne snuppe borgmesterposten. Tabet af Jens Otto Krags fødeby gjorde ondt på Socialdemokratiet, der med meget få undtagelser har haft borgmesterposten siden 1919. Det var derfor ikke helt tilfældigt, at partiet havde lagt sit sommergruppemøde og starten på Mette Frederiksens kommunalvalgsturné i netop den gamle arbejder-by Randers.

Det er en kommune som Socialdemokratiet meget gerne vil vinde tilbage, men det virker lidt op ad bakke, selv om borgmester Claus Omann Jensen ikke har den store opbakning fra vælgerne. I en meningsmåling fra TV2 / Østjylland fra 2015, var det kun 35 procent der synes han gjorde det godt.

Der er lokallisten Velfærdslisten, Enhedslisten og Sociallisten er er gået i valgforbund med de radikale og de fire har allerede nu meldt ud, at de vil pege på den radikale Mogens Nyholm som ny borgmester. SF har også meldt ud, at deres spidskandidat Charlotte Broman Mølbæk også gerne selv vil være borgmester.

Også forholdet mellem Venstre og De Konservative er dårligt, efter at Venstre-borgmesteren fyrede de konservatives byrådsmedlem Daniel Madié som udvalgsformand. Dansk Folkeparti har i hele perioden haft et tæt samarbejde med borgmesteren og virker ikke til at være på vippen til at søge mod nye konstellationer med for eksempel Socialdemokratiet.

Socialdemokratiet stiller med tidligere folketingsmedlem og fagskolelærer Torben Hansen som spidskandidat. Han fik et rigtigt fint valg i 2013, med 3.300 personlige stemmer - kun 500 færre end den siddende borgmester, Henning Jensen Nyhuus.

Men uden opbakning fra de øvrige partier og lister i rød blok kan det blive svært for Socialdemokratiet, at tage borgmesterposten, så måske en radikal kan blive kompromiset, som flest kan samles om?

Prognose: Lige nu kan det nærmest ende alle steder, både V, S, K eller R men et frisk bud: Mogens Nyholm (RV) nyvælges.

Opdateret 29-08-2017 med præcisering af at det var den tidligere borgmester, som Torben Hansen fik flere stemmer end.

 

Favrskov – overraskelsen der fortsætter
Kommunen der ligger mellem Aarhus og Randers, består blandt andet af byerne Hadsten, Hinnerup og Hammel, og var indtil 2009 en sikker Venstre-kommune, under ledelse af borgmester Anders G. Christensen. Ved valget i 2009 blev borgmesteren dog lidt overraskende væltet og socialdemokraten Nils Borring blev borgmester.

Nils Borring sidder dog på et yderligt mandat, med opbakning fra kun 13 ud af byrådets 25 pladser og ved sidste valg var det under 1.000 stemmer der skilte de to blokke.

Venstre har skiftet spidskandidat og sagt farvel til Anders G. Christensen og i stedet for ham står Flemming Nørgaard i spidsen. Han er til dagligt kriminalassistent ved Østjyllands Politi og været kommunalpolitisk aktiv siden 2001.

Prognose: Nils Borring (S) genvælges.


Norddjurs: At slås mod  vindmøller
Valget i Norddjurs kommune var det tætteste sidst, men i sidste ende trak borgmester Jan Petersen (S) sig sejrrigt ud af opgøret og lavede efterfølgende en bred konstituering. Sølle 92 stemmer skilte de to blokke.

Jan Petersen mistede 25 procent af sine personlige stemmer i forhold til valget i 2009 - han gik fra 3.900 til 3.000 personlige stemmer, hvilket normalt er et dårligt tegn. Jan Petersens tilbagegang kan dog forklares lidt valgteknisk med, at Socialdemokratiet gik fra ikke at have bynavne på stemmesedlen til at have det, hvilket delte listestemmerne ud på de andre kandidater på listen. Specielt i landkommuner med mange små landsbyer, betyder det at vælgerne stemmer på en lokal kandidat fra deres by, frem for at stemme på borgmesteren. Samlet set gik Socialdemokratiet også frem med 1,2 procent til 39,8 procent og det sikrede lige akkurat, at rød blok fik 50,1 procent af stemmerne og de nødvendige 14 ud af 27 mandater, på trods af en stor tilbagegang til SF. Den blå blok fik 41,8 procent og en borgerlig lokalliste, Borgerlisten, fik 8 procent.

Borgerlisten har skiftet spidskandidat og det kan godt komme til at koste stemmer, for den tidligere spidskandidat, Norddjurs' første borgmester Torben Jensen, genopstiller ikke efter 32 år i lokalpolitik, og han trak over 80 procent af listens stemmer selv. Spørgsmålet er hvor Torben Jensens stemmer havner? Dansk Folkeparti fik hver fjerde stemme ved folketingsvalget, og der burde være mulighed for at partiet kan forbedre sit resultat på 8,0 procent. Der var i runde tal 5.000 flere i Norddjurs, der stemte på DF ved folketingsvalget i '15 end der gjorde ved kommunalvalget i '13.

Borgerlistens nye spidskandidat har ladet forstå ud, at listen støtter Venstre. Norddjurs er en af de kommuner hvor Socialdemokratiet har et godt samarbejde med både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative og det giver Socialdemokraterne nogle muligheder for at splitte den borgerlige blok, hvis det rene røde flertal ryger.

En sag om opstilling af tre kæmpevindmøller ved Grenaa Havn har fået to byrådsmedlemmer til at forlade S-gruppen. Det ene af medlemmerne, havde partiet dog allerede fået fra Enhedslisten. Den slags ballade er aldrig rigtig godt. Jan Petersens approval rating i en meningsmåling fra TV 2/ØSTJYLLAND lå i 2015 på kun 31. Målingen viste, at 48 procent synes han gjorde det godt, mens 17 procent synes han gjorde det dårligt. Målingen er dog foretaget mens vindmøllesagen kørte på sit højeste og det kan spille ind.

Venstre, der er det næststørste parti med kun 23,1 procent af stemmerne, stiller med det lidt yngre byrådsmedlem Kasper Juncher Bjerregaard, som spidskandidat. Han er forholdsvis ny i kommunalpolitik, da han først i denne periode blev indsuppleret, da en af partifællerne gik bort. Kasper Juncher Bjerregaard tager over for kiropraktor Hans Husum fra Grenå der, med 1.200 personlige stemmer, ikke var den helt store stemmesluger. Om afløseren så kan gøre det bedre, bliver interessant at se. Kan han forbedre stemmetallene, så har han en mulighed, men Jan Petersen og socialdemokraterne er på nuværende tidspunkt favoritter.

Prognose: Det bliver tæt.
 

Syddjurs: Kan rød blok finde sammen igen?
Syddjurs er den kommune, som ved sidste valg gav rød blok det bedste samlede resultat i Østjylland, 51,3 procent, men som alligevel endte på Venstre-hænder, da Socialdemokraterne og SF ikke kunne blive enige om hvem der skulle være borgmester.

Socialdemokratiet havde fået to mandater mere end SF, men Kirstine Bille havde fået det klart bedste personlige stemmetal, så begge partier mente de havde krav på borgmesterposten, men kunne ikke finde en løsning.

Så det endte med, at SF, med den nu tidligere borgmester Kirstine Bille i spidsen, valgte at pege på Venstres Claus Wistoft. Venstremanden har nu fordel af at sidde i borgmesterstolen og med den øgede opmærksomhed og flere personlige stemmer, er han favorit til at blive genvalgt, på trods af at kun 44 procent af vælgerne synes han gør det godt.

Socialdemokratiet stiller denne gang med byrådsveteranen Ole Bollesen, 67, der er pensioneret gymnasielærer fra Knebel.

Prognose: Claus Wistoft (V) genvælges.

 

Rimelig rødt i Skanderborg
Skanderborg er mest kendt for festival og togstation, men det er også en spændende kommune i kommunalpolitisk sammenhæng, hvor kommunen og kommunalbestyrelsen arbejder efter den såkaldte – og meget omdiskuterede - Skanderborgmodellen, hvor politikerne i højere grad skal koncentrere sig om at formulere politik og forvaltningen tage sig af administration.

Kritikken af modellen lyder på, at forvaltningen har tiltaget sig for meget magt og en revision af modellen er blevet et emne i valgkampen.

Socialdemokraten Jørgen Gaarde har siddet på borgmesterposten i Skanderborg siden valget i 2009. Ved valget i ’13 fik han 4.500 personlige stemmer og partiet gik frem til 37,3 procent af stemmerne.

Rød blok (med de radikale) sidder på 17 ud af 29 mandater og der skal således flyttes tre mandater over midten for at flertallet skifter.

Venstre har haft lidt udfordringer med at finde en spidskandidat. Sidste år indrykkede man en annonce for at finde en kandidat, og her fandt man flødebolleproducenten Esben Karstensen (Den er god nok!). Han valgte dog at trække sig igen og så blev Anders Rosenstand Laugesen, der er 33 år gammel og arbejder som adjunkt på Aarhus Universitet, i stedet opstillet. Det er første gang, at den nye spidskandidat stiller op til byrådet.

Dansk Folkepartis spidskandidat, Martin Frausing, har også meldt ud at han er borgmesterkandidat. Men han har indtil videre kun opbakning fra sit eget parti.

Prognose: Jørgen Gaarde (S) genvælges.

 

Odder med populær V-borgmester
Odder var en af de kommuner, der skiftede borgmester sidst, ikke mindst grundet en stor tilbagegang til SF, som her gik 10,4 procent tilbage. Samlet gik rød blok tilbage med 3,4 procent og da Venstre gik frem med 13,2 procent og det sikrede Uffe Jensen borgmesterposten, efter at socialdemokraten Elvin Hansen havde haft den i en enkelt periode.

Ved folketingsvalget i 2015 fik rød blok 49,8 procent af stemmerne og blå blok fik 49,3 procent, så der er tale om en kommune, hvor en eventuel landstendens mod den ene eller den anden blok vil betyde en del.

En måling som TV 2/ØSTJYLLAND lavede forrige år viste dog, at 64 procent af vælgerne var tilfredse med borgmesterens arbejde, mens syv procent var utilfredse. Det giver en approval rating på 57, så ham skifter de formentlig ikke ud.

Socialdemokratiet har skiftet spidskandidat, tidligere borgmester Elvin Hansen er stoppet og i stedet stiller partiet med Lone Jakobi Sørensen, der blev valgt første gang ved sidste valg med 313 stemmer.

Prognose: Uffe Jensen (V) genvælges.

 

Populær borgmester fortsætter i Horsens
Socialdemokratiet fik et fint valg og fremgang, ikke mindst takket være et godt personligt valg til borgmester Peter Sørensen, 10.009 personlige stemmer, som sikrede partiet 40,8 procent af stemmerne.

Det var stadig kun 3,4 procent, eller godt 1.500 stemmer, der skilte de to blokke.

Peter Sørensen er fortsat populær, en TV 2/ØSTJYLLAND fra meningsmåling fra 2015 gav ham en ”approval rating” på 60 procent. 67 procent af vælgerne synes han gør det godt, mens kun syv procent synes, at han gjorde det dårligt. Det var bedste af alle i TV2/Østjyllands område.

Venstre har skiftet spidskandidat og stiller med pressefotograf Martin Ravn, der er tredje generation i byrådet. Hans farfar var medlem af byrådet i 50’erne og 60’erne for Venstre og hans far sad i byrådet i 20 år for en lokalliste.

Horsens er en af Liberal Alliance store højborge uden for storbyerne, hvilket kan forklares med at partiformand Anders Samuelsen og kulturminister Mette Bock begge kommer fra byen. Partiet fik 9,8 procent ved folketingsvalget og burde realistisk kunne få to mandater i byrådet.

Prognose: Peter Sørensen (S) genvælges.

 

Det mørkeblå og indre missionske Hedensted
Da den nye Hedensted kommune blev dannet i 2005, blev socialdemokraten Jørn Juhl Nielsen borgmester, da han som en af de første socialdemokrater konstituerede sig med Dansk Folkeparti. Det holdt dog kun en periode og i 2009 tog Venstres Kirsten Therkildsen over som borgmester.

Ved valget i 2013 fik hun og Venstre 43,6 procent af stemmerne og partiet sidder derfor alene på 13 af byrådets 27 pladser.

Hedensted var seneste folketingsvalg en solid DF-kreds. Partiet fik over 30 procent af stemmerne og derfor bør man forvente, at partiet får yderligere fremgang.

Det eneste men er, at DF’s spidskandidat i Hedensted, folketingsmedlem Hans Kristian Skibby ikke er den store stemmesluger. 1.400 fik han ved sidste KV-valg og på trods af at partiet fik dobbelt så mange stemmer ved seneste folketingsvalg, fik han kun 600 flere personlige stemmer mere end ved kommunalvalget.

Kristendemokraterne har et medlem af byrådet i Hedensted, hvilket skyldes at Indre Mission står meget stærkt på egnen. I 2013 var Hedensted den kommune med fleste kristendemokratiske kandidater.

Socialdemokratiet stiller denne gang med Kasper Glyngå som spidskandidat, der ved det seneste valg fik 885 stemmer, hvilket kun var tre færre end den forrige spidskandidat.

Prognose: Kirsten Therkildsen (V) genvælges.

 

Socialdemokrat på Samsø?
På Samsø sidder den socialdemokratiske borgmester Marcel Meijer på et meget yderligt mandat. Partiet fik kun 19,6 procent af stemmerne og har tre af kommunalbestyrelsens 11 mandater.

En meningsmåling fra 2015 – med betydelig statistisk usikkerhed – viste, at S står til en lille fremgang på 4 procent, men den kan man nok ikke lægge så meget i.

Et borgmesterskifte kræver, at Venstre og Konservative kan finde sammen om at pege på en borgerlig, hvilket ikke kunne lade sig gøre efter sidste valg.

Borgmesterposten på Samsø har hidtil gået lidt på omgang. Ved valget i 2009 gik K sammen med S og tog posten fra V-borgmester Carsten Bruun, og ved det seneste valg valgte Venstre så at pege på socialdemokraten for at slippe af med K.

Det er derfor ikke helt utænkeligt, at borgmesterstolen endnu en gang skal have ny indehaver. Venstre stiller denne gang med Henrik Kjær og han må anses til at være favorit til at tage borgmesterposten.

Prognose: Henrik Kjær (V) nyvælges.

Dette er den tredje af Netavisen Pios optakter til kommunalvalget i alle landets kommuner.

Læs også:
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Midt- og Vestjylland

Den næste optakt bliver om Fyn.

Artiklen opdateret 28-08-17 med forklaring på Jan Petersens faldende personlige stemmetal og lidt om Dansk Folkeparti.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce