Annonce

Kommunalvalg 2017: Her skal kampen stå for S

Analyse: De mest oplagte mål for S ved kommunalvalget. Netavisen Pio udpeger de kommuner, hvor partiet kan vinde magten.
Til november skal vælgerne sammensætte by- og regionsråd og ikke mindst følge spillet om hvem der tager de eftertragtede borgmesterposter. Det bliver et speget spil, hvor ven hurtigt kan blive til fjende og hvor tidligere fjender ofte finder sammen i nye og interessante koalitioner.

I sidste ende afgøres spørgsmålet om hvem der bliver borgmester af de aftaler som partierne er i stand til at indgå med hinanden, umiddelbart efter at stemmerne er talt op. Men det er samtidig lige så klart, at det udgangspunkt som partierne har for at forhandle med hinanden er forskelligt.

Læs også: Fem spørgsmål til årets kommunalvalg

Socialdemokratiske muligheder
Vi starter med at se på Socialdemokratiets muligheder, der ved sidste valg tabte 16 borgmesterposter og endte på 33.

De kommuner der har socialdemokratiske borgmestre får partiet i gennemsnit 38,4 procent af stemmerne (Lejre kommune er i den sammenhæng regnet fra) og der er kun tre kommuner med socialdemokratisk borgmester, hvor partiet ikke er det største, det er Samsø, Lolland og Faxe. Og endelig, så får rød blok over 50 procent af stemmerne i 25 ud af de 33 kommuner, hvor der er S-borgmester.

Analysen her tager derfor udgangspunkt i, at en given socialdemokrat som udgangspunkt skal have en realistisk mulighed for at blive det største parti og at der tilsvarende bør være en realistisk chance for et rødt flertal.


Nummer 1: Nyborg kommune
Fra Venstre til Socialdemokratiet. Sandsynlighed: Over middel

Socialdemokraterne, med borgmester Erik Christensen, havde egentlig vundet valget, men en af partiets medlemmer valgte at skifte side og sikrede i stedet Venstre-manden Kenneth Muhs borgmesterposten, under ret meget palaver.

Ved valget i 2013 Socialdemokratiet fik 38,6 procent af stemmerne, syv procent mere end Venstre, og rød blok havde samlet flertal på 50,1 procent.

Hvis Socialdemokraterne og den nye spidskandidat Vibeke Ejlertsen og hendes partifæller kan holde resultatet fra sidst, så hersker der alle muligheder for, at Nyborg igen skal have ny borgmester. Og altså for første gang i kommunens historie en kvinde.

Nyborg bør stå øverst på Socialdemokratiets liste, når ressourcerne skal fordeles.


Nummer 2: Mariagerfjord kommune
Fra Venstre til Socialdemokratiet. Sandsynlighed: Over middel

Nordjyske Mariagerfjord, som for tiden måske er mest kendt for fjorden, der har givet kommunen sit navn og fodboldklubben Hobro, bør også være højt på socialdemokratiets mål-skive.

Med 37,7 procent af stemmerne til partiet og 13 ud af 29 mandater, plus et til SF, så skal der kun flyttes et mandat over midten for at Mariagerfjord skifter. Rød blok fik samlet 46,4 procent af stemmerne. Et mandat i Mariagerfjord koster omkring 750 stemmer, så det bliver tæt.

Hos Socialdemokratiet har viceborgmester Leif Skaarup, der til dagligt er faglig sekretær i FOA, overtaget spidskandidaturet fra veteranen Per Husted, der også i flere omgange har været i folketinget.


Nummer 3: Kerteminde
Fra Venstre til Socialdemokratiet. Sandsynlighed: Over middel

En anden fynsk kommune, hvor Socialdemokratiet ligesom Nyborg, har gode muligheder er den nordfynske kommune Kerteminde.

Kommunalpolitik i Kerteminde har været en noget omtumlet affære de seneste år. Ved valget i 2005 var det en solid S-kommune, hvor partiet fik 41 procent af stemmerne. Fire år senere mistede Socialdemokratiet dog magten, da socialdemokraten Sonja Rasmussen valgte at forlade det parti der havde valgt hende, for selv at blive borgmester i  en koalition uden om Socialdemokratiets daværende borgmester Palle Hansborg-Sørensen. Efterfølgende skiftede hun hun til en borgerliste, som nu er gået i opløsning.

Ved valget i 2013 fik Sonja Rasmussen og hendes liste et rigtig fint valg, men de andre partier, anført af Socialdemokratiet, gik sammen uden om hende og gjorde Venstremanden Hans Luunbjerg til borgmester.

Ved det valg fik Socialdemokratiet kun 25,4 procent, men det er 10,4 procent mere end Venstre og rød blok er også større end blå blok (44,1 mod 34,8 procent), så der er lidt at arbejde med.

Sonja Rasmussen genopstiller ikke denne gang og dermed er det ret interessant hvor hovedparten af de 21 procent af stemmerne ender. Går de overvejende tilbage til Socialdemokratiet eller om borgmester Luunbjerg kan samle lidt op på borgmestereffekten.

Socialdemokratiets spidskandidat hedder Kasper Ejsing Olesen, han er 42 år gammel, uddannet skolelærer og ansat som projektleder i Kerteminde Kommune. Han har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2013.


Nummer 4: Slagelse
Fra Venstre til Socialdemokratiet. Sandsynlighed: Over middel

Det var en mindre overraskelse, at borgmester Lis Tribler efter sidste valg, trods fremgang til Socialdemokratiet, måtte overlade borgmesterkæden til Venstres Sten Knuth. Rød blok kunne ikke gevinde det tabte efter SF’s voldsomme tilbagegang på hele 10,2 procent. Derfor kunne V sammen med DF og LA danne flertal.

Socialdemokraternes spidskandidat er tidligere folketingsmedlem John Dyrby Paulsen, der har taget over efter Lis Tribler, som ved sidste valg fik 6.000 personlige stemmer. Socialdemokratiet fik 34,7 procent af stemmerne og er dermed 5,5 procent større end Venstre.

Den samlede rød blok står dog ikke super stærkt i Slagelse, hvor Dansk Folkeparti ved sidste kommunalvalg, ligesom i de øvrige kommuner på Sjælland, fik lidt af et kommunalpolitisk gennembrud. Det gav 14,5 procent af stemmerne i Slagelse.

Slagelse er også en af de kommuner hvor Liberal Alliance fik et rigtigt godt valg, qua brødrene Villum og Troels Christensen, der begge har eller sidder i folketinget, med 5,5 procent af stemmerne fik to mandater.

At alt ikke kan gøres op i rød og blå blok, er Slagelse et levende bevis på. For torsdag meldte Liberal Alliance ud, at de under ingen omstændigheder vil pege på Sten Knuth som borgmester, som de beskylder for magtmisbrug. Heller ikke Dansk Folkeparti afviser, at vende Venstre-borgmesteren ryggen. Og John Dyrby Paulsen står i hvert fald klar, hvis nogen vil tale med ham.


Nummer 5: Halsnæs
Fra Venstre til Socialdemokratiet. Sandsynlighed: Middel

Nordsjællandske Halsnæs kommune er også et tidligere socialdemokratisk ”stronghold” som partiet tabte i 2013. Ved valget i 2005 fik partiet 49,8 procent af stemmerne, men ved de to seneste valg er man gået kraftigt tilbage.

Det betød at Venstre-manden Steen Hasselriis kunne overtage borgmesterkæden fra Helge Friis. Socialdemokratiet står dog stadig i en stærk position med 31,9 procent af stemmerne og den samlede røde blok fik 46,1 procent. Der skal 775 stemmer til, før at flertallet skifter.

Halsnæs er solidt DF-land. Partiet fik 16,2 procent ved sidste folketingsvalg og ved sidste folketingsvalg stemte lidt mere end hver femte vælger på Liste O. De støttede Venstre ved sidste valg, men der er jo blæst nye vinde over dansk politik siden.

Socialdemokratiet har en ny spidskandidat, Steffen Jensen, som er byrådsmedlem og til dagligt arbejder som folkeskolelærer. Han fik 183 stemmer ved sidste valg og har brug for en solid valgkamp for at blive kendt i lokalområdet.


Nummer 6: Glostrup
Fra Venstre til Socialdemokratiet. Sandsynlighed: Middel

Glostrup er den eneste kommune på den københavnske vestegn med en Venstre-borgmester. I alle kommunerne uden om Glostrup får Venstre mellem 8 og 14 procent af stemmerne. Men i Glostrup får Venstre hele 28,7 procent, hvilket ikke mindst er takket være et godt personligt valg til borgmester John Engelhardt.

John Engelhardt overtog borgmesterposten efter valget i 2009, hvor han fik et af SF’s nyvalgte medlemmer til at pege på sig.

Ved valget i 2013 fik Socialdemokratiet 31,2 procent af stemmerne og blev det største parti. Rød blok fik samlet 46,9 mens de borgerlige, hovedsageligt V og DF fik det samme. Med mindre at Socialdemokratiet selv formår at hive stemmer over midten, vil borgmesterposten nok blive afgjort af DF.

Socialdemokratiets spidskandidat hedder Lisa Ward, og er SFO- og indskolingsleder på en af kommunens folkeskoler. Hun har dog en opgave med at blive et mere kendt ansigt i kommunen, for ved sidste valg fik hun kun 66 stemmer og opnåede ikke valg.

Et særligt kuriosum ved valget i Glostrup er, at Socialdemokratiet stiller med kommunens tidligere borgmester Søren Enemark, som i 2012 blev idømt 30 dages fængsel for at have hentet fortrolige oplysninger om den føromtalte SF’er. Og spørgsmålet er om vælgerne har tilgivet den hændelse?

 

Udover de her nævnte, så er der en lille håndfuld borgerligt-ledede kommuner, der også kan komme i spil, og her kan blandt andet nævnes Thisted, Syddjurs, Holbæk, Hillerød og Randers.

 

Læs i næste uge: Disse kommuner skal Socialdemokratiet forsvare

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet