Annonce

Kommunalvalg 2017: Hovedstadens bastioner vakler

Mange nye vælgere gør valget i to ellers sikre hovedstadskommuner meget spændende.
Netavisen Pio tager temperaturen på kommunalvalget i kommunerne i Københavns Storkreds og på Bornholm. Fem kommuner, hvor der kan komme drama og er spænding til det sidste.


København ser rød-grønt!

Kommunalvalget i København ser endnu en gang blevet mere spændende end man kunne forestille sig, i en kommune hvor det samme parti har siddet på magten, siden overborgmesterposten blev oprettet i 1938.

Meningsmålingerne viser endnu en gang tilbagegang til Socialdemokratiet, som står til det ringeste valg i årtier – hvilket mange socialdemokrater i øvrigt synes er dybt uretfærdigt, fordi partiet jo står i spidsen for en by i rivende udvikling:

Masser af mennesker vil gerne flytte til byen, der bliver skabt masser af private jobs, lejlighedspriserne er på himmelflugt og på alverdens ranglister figurere København som ”most liveable city” og byen modtager priser for at fremme cyklisme og grønne løsninger. Men alle resultaterne til trods, så må socialdemokraterne trøste sig med, at de også havde dårlige meningsmålinger før sidste valg og fik et bedre resultat end spået.

Vælgerne er skiftet ud
Socialdemokratiet er ved at blive kvalt i den positive udvikling som København har været igennem de sidste årtier.

Kernevælgerne er blevet udskiftet med en vælgergruppe som er rigere, yngre og mere højre- eller venstreorienteret end dem som normalt stemmer på Socialdemokratiet.

Ser man for eksempel på de nye bydele som for eksempel afstemningsområdet Teglholmen/Sluseholmen (9. Sydhavn) så fik Liberal Alliance ved folketingsvalget i 2015, 20 procent af stemmerne i området, mens Socialdemokratiet fik 18.

På den anden side af vejen, i det gamle Sydhavnen, fik Liberal Alliance 5,4 procent, mens S fik 23,7.

Og ser man på de gamle brokvarterer som Vesterbro og Nørrebro, så blev Socialdemokratiet reduceret til at være det tredjestørste parti efter både Enhedslisten og Alternativet.

Kompromiskandidaten Frank
Med kun omtrent hver fjerde vælger i ryggen er Frank Jensen derfor afhængig af at konstituere sig med andre partier. Og her er fordelen for S, at det virker ret usandsynligt, at nogen skulle lave en utraditionel konstituering hen over midten, hvor de blå partier peger på enten Enhedslisten eller Alternativet. Eller Enhedslisten går sammen med de borgerlige. Det virker søgt. Så hellere lade Frank Jensen fortsætte.

Frank Jensen er den eneste af de fire røde partiledere, der stiller op til endnu en periode. SF og Enhedslisten har frivilligt skiftet deres spidskandidater, mens den radikale spidskandidat Anne Mee Allerslev måtte gå efter sager om hendes bryllup og fødselsdag.

Alternativet står til at komme i Borgerrepræsentationen med masser af mandater og spidskandidat Nico Grünfeld får formentlig en af fagborgmesterposterne.

Tre ud af de fire borgerlige partier har skiftet spidskandidat siden sidste valg. Kun Dansk Folkepartis kulturborgmester Carl Chr. Ebbesen er igen i spidsen.

I Venstre valgte man at udskifte den siddende borgmester Pia Allerslev med det mere ideologiske funderede byrådsmedlem Cecilia Lonning-Skovgaard. Ikke umiddelbart et skifte, der ser ud til at være til Venstres fordel.

De konservative har skiftet Rasmus Jarlov ud med Jakob Næsager og hos Liberal Alliance er den tidligere spidskandidat Lars Duelund flyttet ud af kommunen og erstattet med unge Alex Vanopslagh.

Ifølge målingen, så er højrefløjens nye parti Nye Borgerlige på vippen til at få et mandat. Det vil i så fald give plads til den tidligere socialdemokrat og Dansk Folkeparti’st Aia Fog.

Som meningsmålingerne ser ud, så bliver fordelingen af borgmesterposter fortsat 5-2 til rød blok, men Alternativet formentlig tager borgmesterposten fra de radikale.

Prognose: Frank Jensen (S) bliver genvalgt

 

Den grønne farve famler på Frederiksberg
På Frederiksberg er situationen for borgmester Jørgen Glenthøj (K) lidt tilsvarende den som kollegaen Frank Jensen står i, nemlig at kernevælger-segmentet på Frederiksberg lige så langsomt er ved at blive udskiftet.

Vælgerne på Frederiksberg er blevet yngre og mere venstreorienterede og derfor er resultatet på Frederiksberg ikke givet på forhånd. De konservative er efter to valg med tilbagegang, fortsat det største parti med 35 procent af stemmerne.

Mandatfordelingen mellem rød og blå blok lå ved valget i 2013 på 11-14, men i praksis var det 10-15 fordi de radikale støttede de borgerlige. De radikales spidskandidat Lone Loklindt har dog til dette valg meldt ud, at hun ikke længere støtter de borgerlige og selv er det bedste bud på en ny borgmester.

Ved folketingsvalget i 2015 fik de Konservative kun 6 procent af stemmerne på Frederiksberg og partiet overpræsterer med noget der minder om faktor 6 til kommunalvalget.

Kommunens næststørste parti er fortsat Socialdemokratiet, der fik 17,5 procent ved seneste valg og gik et enkelt mandat tilbage til fire. Socialdemokratiet stiller med en ny spidskandidat, Michael Vindfeldt, det har taget over efter Katrine Lester, der fik 2.200 personlige stemmer sidst. Målet for partiet er i første omgang ikke borgmesterposten, men at skaffe den konservative borgmester af vejen. Vurderingen er, at hvis de konservative først taber borgmesterposten, så falder partiets opbakning på Frederiksberg sammen som en souffle.

Bevægelser mod yderfløjene
At Frederiksberg er en rødere kommune end rygtet, viser sig også hos Enhedslisten, der med 11,8 procent af stemmerne fik sit 5. bedste kommunalvalg på landsplan på netop Frederiksberg.

Alternativet burde realistisk set komme i kommunalbestyrelsen. Uffe Elbæks dansende gøglertrup fik 10,5 procent af stemmerne ved folketingsvalget og der skal blot fire procent til at få et af de 25 mandater. Det kommer formentlig til at ske.

Venstres spidskandidat er folketingsmedlem Jan E. Jørgensen, som er højt profileret i medierne for at tage liberale standpunkter. Jan E. Jørgensen har været medlem af kommunalbestyrelsen i 20 år og har i hele den tid været en del af det borgerlige samarbejde, nogle gange alene, andre gange med en enkelt partifælle ved sin side.

Også Liberal Alliance stiller med et folketingsmedlem i spidsen, nemlig Laura Lindahl. LA fik 5 procent ved sidste kommunalvalg, men ved folketinget omkring 11 procent. Frederiksberg har mange unge vælgere, studerende, og det er en vælgergruppe som LA har godt fat i. Kan de få dem ud og stemme, så er to mandater ikke urealistisk.

De konservative har dog indtil videre haft magten på Frederiksberg i 108 år og derfor er det mest sikre bud også, at de har den de næste fire.

Prognose: Jørgen Glenthøj (K) genvælges

 

Ny mand i spidsen i Tårnby
I Tårnby på Amager stopper borgmester Henrik Zimino efter 24 år på posten. Han overlader efter al sandsynlighed posten til partifællen Allan Steenberg Andersen, der er uddannet elektriker og senest har været forbundssekretær i Dansk El-Forbund. Han har været kommunalbestyrelsesmedlem siden 2005.

Ved valget i 2013 fik Socialdemokratiet 40 procent af stemmerne, hvilket var en lille tilbagegang på to procent. Partiet fik 8 af de 19 pladser og der er desuden rødt flertal på 56 procent.

Socialdemokratiet har tidligere haft absolut flertal i byrådet, senest i 2001, hvor partiet fik 51 procent af stemmerne.

Tårnby er en af de kommuner, hvor Dansk Folkeparti står stærkest. Ved sidste folketingsvalg fik partiet 28,8 procent af stemmerne, 0,4 procent mindre end Socialdemokratiet.

DFs spidskandidat Paw Karlslund har siden sidste valg forladt det borgerlige samarbejde og partiet regner med, at pege på Socialdemokratiet, hvis ikke selv de kan få borgmesterposten.

”Vi har langt mere til fælles med Socialdemokraterne end med de fire borgerlige partier i byrådet,” sagde Paw Karlsund, der til dagligt arbejder med bagagehåndtering i Københavns Lufthavn, til Politiken.

Den borgerlige fløjs største parti er Venstre, der ved sidste valg fik 19 procent af stemmerne. Partiets har dog skiftet spidskandidat siden sidst, hvor byrådsmellem Heidi Ladegaard har overtaget plads nummer et fra Frants Nielsen, der ikke havde tid til både at være spidskandidat og arbejde.

Frants Nielsen er dog fortsat nummer to på listen.

Prognose: Allan Steenberg Andersen (S) nyvælges

 

Alt kan ske i Dragør - lokallisternes paradis
Dragør Kommune på spidsen af Amager er den politiske modsætning til naboen Tårnby. Hvor man i Tårnby har haft stabilt socialdemokratisk flertal har man i Dragør haft borgmestre fra henholdsvis lokallisten Liste T, konservative, Socialdemokratiet og nu Venstre. Tre af dem stiller op ved dette valg.

Borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) var ved sidste valg en af de sidste der kunne tage en borgmesterkæde om halsen, efter et konstitueringsspil, hvor både Socialdemokratiet og lokallisten Liste T nåede at have den om halsen.

Eik Dahl Bidstrup, der i øvrigt er en af de borgmestre som fik allerfærrest personlige stemmer, 259, genopstiller og kan formentlig se frem til at det stemmetal bliver øget.

Der er intet dominerende parti i kommunalbestyrelsen, hvor fire partier og lister har tre mandater hver, der er to lokallister og derfor bliver konstitueringsspillet meget nemt rodet.

Trods lokallisterne er der dog lige akkurat blåt flertal i byrådet. De fire blå partier fik tilsammen 50,1 % af stemmerne.

Siden valget har den lille af listerne Amagerlisten valgt at nedlægge sig selv. Listen gik til valg på at sammenlægge Dragør med Tårnby kommune. Partiets byrådsmedlem Svend Mathiasen er skiftet til Liste T. Svend Mathiasen var i en kort periode også medlem af Alternativet.

Håndgemæng og ekskludering
Men også klimaet i byrådet har været antændt. I efteråret blev et af Liste Ts byrådsmedlemmer anmeldt af borgmesteren for at have overfaldet ham.

Et af Venstres gruppemedlemmer har forladt partiet og er nu også medlem af Liste T, der har fem af de 15 pladser.

De konservative har siden valget ekskluderet tidligere borgmester Asger Larsen, som i dag repræsenterer og er spidskandidat for Liberal Alliance.

LA fik 11,6 procent af stemmerne i Dragør ved sidste folketingsvalg og burde realistisk set få et mandat i kommunalbestyrelsen.

Socialdemokratiet stiller igen med tidligere borgmester Allan Holst i spidsen. Han var tæt på borgmesterposten sidst, men det er spørgsmålet om han igen kan blive den flaskehalsen peger på, når politikerne i Dragør finder sammen på valgnatten.

Prognose: Dragør får en borgmester, det er i hvert fald sikkert.

 

Genvalg til Grosbøll
På Bornholm er Socialdemokratiet kommunalt det dominerende parti og borgmester Winni Grosbøll var med 7.600 personlige stemmer, det største trækplaster på øen.

En meningsmåling fra september måned viste, at Socialdemokratiet trods nærmest uændret opbakning på over 40 procent, står til at tabe to ud af partiets nuværende 12 mandater.

Kommunalbestyrelsen skal dog reduceres fra 27 til 23 mandater og det er i hvert fald en del af forklaringen på tilbagegangen.

Det næststørste parti er Venstre, som fik 15 procent og nummer tre er Enhedslisten, der fik 7 procent. Dansk Folkeparti var meget få stemmer for at blive det næststørste parti ved folketingsvalget, men kommunalpolitisk har gennembruddet ladet vente på sig.

Ifølge målingen, så tyder det dog på at det kommer denne gang.

Bornholm er en af de få kommuner hvor Kristendemokraterne har et medlem af kommunalbestyrelsen.

Også på Bornholm har der været gang i svingdøren. De konservative har mistet begge deres medlemmer af kommunalbestyrelsen. Den ene til DF og den anden til en lokalliste.

Hvis man skal tro meningsmålingen, så er Bornholm en af de kommuner, hvor Alternativet formentlig får en plads.

Prognose: Winni Grosbøll (S) genvælges

 

Dette er den syvende af Netavisen Pios optakter til kommunalvalget i alle landets kommuner.

Læs også:
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Midt- og Vestjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Østjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Fyn
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordsjælland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Københavns Omegn

 

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet