Annonce

Kommunalvalg 2017: Whiskey-bæltet stemmer blå-sort

Nordsjælland er hjerteland for Liberal Alliance og Nye Borgerlige, men rummer også områder der minder mere om vestegnen. Her bør S have muligheder.
Nordsjælland har i flere år været en politisk prügelknabe for venstrefløjen, hvor ”Nordsjælland” er blevet synonym for de rigeste danskere. Virkeligheden er lidt mere kompleks, for selv om nogle af de nordsjællandske kommuner med adgang til Øresund, er blandt de mest velhavende, så er der også en lang række kommuner, som økonomisk og kulturelt har mere til fælles med kommunerne på Vestsjælland.

Status efter der seneste kommunalvalg var, at Socialdemokratiet tabte tre borgmesterposter (Frederikssund, Halsnæs og Hillerød), de konservatives kommunalvalg blev i høj grad reddet af Nordsjælland, hvor man gik to borgmesterposter frem, mens Venstre endte med sammenlagt at gå en frem.

Det betyder, at Venstre sidder på fem borgmesterposter, de konservative på fire og Socialdemokratiet på to.

Liberalt kerneland
Ser man på stemmefordelingen ved sidste folketingsvalg, så er Nordsjælland massivt borgerlig og Socialdemokratiets næstdårligste storkreds efter København. Partiet fik kun 22,6 procent af stemmerne mod 26,3 procent på landsplan. Venstres resultat flugtede nogenlunde med landsresultatet.

Dansk Folkeparti klarer sig ringe i de rige kommuner nord for København, men får omvendt nogle af partiets bedste resultater i Frederikssund og Halsnæs.

Omvendt er Nordsjælland kerneland for Liberal Alliance. Partiet fik 11,4 procent af stemmerne og igen er der en kæmpe forskel fra øst til vest. I Rudersdal, tæt på København, får LA 16,9 procent mens de i Frederikssund kun får 6,5 procent.

[read-also]

Siden folketingsvalget er partiet Nye Borgerlige blevet dannet og har særligt hentet sine medlemmer og opbakning i Nordsjælland. Partiets første valgte medlemmer, var således to medlemmer fra lokallisten ’Nyt Allerød’, der meldte sig kollektivt ind i partiet.

Partiformand for Nye Borgerlige Pernille Vermund er tidligere byrådsmedlem i Helsingør og en anden af de fremtrædende partimedlemmer Mette Thiesen er partiets kandidat i Hillerød. Meningsmålingsinstitutterne har svært ved at måle Nye Borgerlige, som ligger til at få mellem en halv og fire procent, alt efter hvem der måler.

Dansk Folkeparti har som sagt ikke fået det store kommunalpolitiske gennembrud i den del af Nordsjælland hvor Nye Borgerlige står stærkt, men det kan være at stram udlændingepolitik og kulsort økonomisk politik har større appel?

 

Hillerød: Konservative vandt trods tilbagegang
Hillerød var en af de kommuner, hvor de konservative trods et ikke imponerende valg - et resultat på 10,2 procent og 4 procents tilbagegang - alligevel formåede at sikre sig borgmesterposten i forhandlingslokalet. Venstre blev det største parti med 31,1 procent med stemmerne, men da Socialdemokraterne ikke kunne få flertal, valgte man at pege på den konservative Dorte Meldgaard for at undgå Venstres Klaus Markussen.

En gentagelse af det scenarie er ikke utænkeligt.

Socialdemokratiet stiller igen med tidligere borgmester Kirsten Jensen som spidskandidat. Hun blev borgmester efter folketingsvalget i 2007, hvor hun overtog pladsen efter Nick Hækkerup, der var blevet valgt til folketinget. Partiet fik 27,6 procent af stemmerne.

Der var tidligere intet Enhedslisten i Hillerød, som gengæld havde man noget der hedder Fælleslisten, hvis frontfigur Tue Tortzen, også er folketingskandidat for Enhedslisten. Fælleslisten har nedlagt sig selv og isteder stiller Enhedslisten op.

Hillerød har haft en del udskiftninger. Dels er Mette Thiesen skiftet fra de konservative til Nye Borgerlige, mens Kim Hendry, som blev indsuppleret da et byrådsmedlem fra Liberal Alliances først meldte sig ind hos Nye Borgerlige, men siden meldte sig ud igen,
da han blev droppet som spidskandidat til fordel for netop Thiesen.

Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er i øvrigt i valgforbund sammen.

Prognose: Dorte Meldgaard (K) genvælges


Helsingør: populær socialkonservativ borgmester
Efter blot en periode i borgmesterstolen, måtte Venstres Johannes Hecht overlade posten til tidligere konservative minister Benedikte Kiær, blandt andet på støtte fra de radikale. Benedikte Kiær, der i perioden også er blevet mor i en alder af 46, har en ret markant profil, som rækker langt ud over kommunegrænsen.

Der var pænt borgerligt flertal, 51,3 procent mod 38, foruden en lokalliste, Lokaldemokraterne, som har den tidligere socialdemokrat Jan Ryberg i spidsen. Lokaldemokraterne fik 6,5 procent sidst. De konservative fik 29,8 procent og Socialdemokraterne 22,2 procent.

Dansk Folkeparti har meldt ud, at de ikke nødvendigvis vil pege på Benedikte Kiær, men ikke på hvem alternativet i så fald skulle være.

Socialdemokratiet stiller igen med byrådsmedlem Henrik Møller, som stiller op til sin sjette periode i byrådet og sin tredje periode som spidskandidat. Det er svært at se hvad der skulle have ændret sig de seneste fire år.

Prognose: Benedikte Kiær (K) genvælger

 

Furesø: Ud af Brixtoftes skygge
Peter Brixtoftes gamle herredømme Farum, blev i forbindelse med kommunalreformen lagt sammen, under meget stor ballade, med Værløse.

Farum kommunes gæld blev overført til Furesø kommune, og borgerne i de to gamle kommuner havde forskellig skatteprocent, således at dem i Farum betalte 2,3 procent mere end dem der bor i Værløse. Furesø har på grund af især Brixtofte et ry som en rigmandskommune, men der er også socialt boligbyggeri i kommunen og derfor minder den mere om Gladsaxe end om Hørsholm.

Socialdemokratiet fik et af sine bedste valg i landet ved sidste valg i Furesø. Et godt personligt valg sikrede genvalg til borgmester Ole Bondo Christensen, der er bror til lærerformand Anders Bondo Christensen, sikrede partiet en fremgang på over 10 procent og 40,7 procent af stemmerne.

Venstre, med Luksusfældens vært Gustav Juul i spidsen, blev byrådets næststørste parti med 22 procent af stemmerne. Gustav Juul står igen i spidsen for Venstre.

Prognose: Ole Bondo Christensen (S) genvælges

 

Halsnæs – tidligere S-bastion på vippen
Ved valget i 2005 fik Socialdemokratiet 49,8 procent af stemmerne og absolut flertal. Valget i 2009 blev en skuffelse, hvor man gik 15 procent tilbage, men alligevel lod borgmester Helge Friis tage en periode mere.

Socialdemokratiet gik yderligere et par procent tilbage ved valget i ’13 og da SF tabte knap 10 procent, så kunne de borgerlige, det vil sige Dansk Folkeparti, hænge borgmesterkæden om halsen på Venstremanden Steen Hasseriis med 11 mandater mod 10.

Ny mand i spidsen for Socialdemokratiet er byrådsmedlem Steffen Jensen, der er skolelærer og som har siddet en enkelt periode i byrådet. Steffen Jensen var ude i et meget tæt opgør om spidskandidaturet, da han slog partifællen Annette Westh med stemmerne 95 mod 94. Det kan meget vel være make-or-break for Socialdemokratiet, hvis de vil holde fast i kommunen.

Dansk Folkeparti, der ledes af Ole Søhøj Nielsen, har fire mandater. Byrådets og partiets mest kendte medlem er dog en anden Ole fra DF, nemlig Ole Wedel Nielsen, der blev landskendt i tv-programmet ”48 timer – købt fri til kærlighed” om hans ægteskab med Tuc fra Thailand.

Prognose: Steffen Jensen (S) nyvælges

 

Fredensborg – Vestegnen ved Øresund
Fredensborg kommune er et lille stykke Vestegnen ved Øresund, kommunen består af blandt andet Nivå og Kokkedal, hvor der har været rigelig af udfordringer med integration og bandekriminalitet.

Der var et lille borgerligt flertal ved sidste valg; 47,6 procent mod 46,3 procent. Alligevel lykkedes det borgmester Thomas Lykke Pedersen (S) at stille sig i spidsen for en bred konstituering med alle byrådets partier.

Socialdemokratiet blev det største parti med 29 procent, mens Venstre er det næststørste med 26,7 og det er også de to partier der er i mere eller mindre direkte duel om borgmesterposten. Venstre har skiftet spidskandidat og stiller med veteranen Lars Søndergaard.

Venstre har i perioden været igennem en del intern ballade, som blandt andet resulterede i at byrådsmedlem Knud Løkke, der er bror til en anden kendt Venstre-mand, forlod byrådsgruppen sammen med en anden partifælle og meldte sig ind i Liberal Alliance.

Thomas Lykke Pedersen er 55 år gammel og har været borgmester siden 2010. Mere imponerende, så har han været medlem af byrådet uafbrudt siden 1986.

Prognose: Thomas Lykke Pedersen (S) genvælges

 

Frederikssund: Stauning eller … John Schmidt
Socialdemokratiet stillede i 2013 Tina Tving Stauning i spidsen som ikke formåede at løfte arven eller komme ud af skyggen efter forgængeren Ole Find Jensen. Der er et pænt blåt flertal i kommunen, efter at rød blok fik 41,5 og blå blok fik 52,7 procent af stemmerne.

I Frederikssund er der også en lokalliste, Borgernes Liste, som er en gruppe af tidligere socialdemokrater.

Socialdemokratiet tabte i hvert fald 10 procent og Venstres John Schmidt Andersen overtog borgmesterposten på et rent borgerligt flertal. Med et rimelig solidt flertal i ryggen skal der flyttes 1.700 stemmer (6,8 procent) før at flertallet skifter. Det er ikke umuligt, men ikke så sandsynligt-

Tina Tving Stauning, der har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2006 er igen spidskandidat for Socialdemokratiet. Hun er til dagligt bibliotekar.

Prognose: John Schmidt Andersen (V) genvælges

 

Gribskov
I Lars Løkke Rasmussens gamle kommune Græsted, sidder Venstres borgmester Kim Valentin rimelig sikkert i sadlen, men kommunen har siden 2006 haft borgmester fra både V og K. Der er stort borgerligt flertal. Rød blok fik sit 9. dårligste resultat på landsplan i Gribskov. Kun 27 procent stemte på et parti til venstre for midten. Socialdemokratiet fik 17,5 procent og SF gik fra fire til nul mandater, efter et gigantisk tab på 14 procent.

I Gribskov er der også en lokalliste Nytgribskov med den fra Hammerslag-kendte ejendomsmægler Anders G. Frost i spidsen. Anders G. Frost har siddet i kommunalbestyrelsen for Socialdemokratiet på Frederiksberg og valgt til kommunalbestyrelsen i Gribskov for de konservative, inden han stiftede sin egen borgerliste.

Socialdemokratiet fik 17,5 procent af stemmerne ved sidste valg, hvilket gav fem mandater. Undervejs har man dog tabt en, da byrådsmedlem Susan Kjeldgaard meldte sig ud og skiftede til Alternativet.

Partiet stiller igen med Bo Jul Nielsen som spidskandidat. Det er den uddannede landmålers fjerde valg og andet i spidsen for partiet. Det er ikke utænkeligt, at kommunen skal have ny borgmester, men som udgangspunkt er Venstre favoritter til at genvinde kommunen.

Prognose: Kim Valentin (V) genvælges.

 

Hvem mom flaskehalsen peger på i Allerøde?
Der var drama til de sidste, da Allerød sidste gang skulle finde borgmester. Det endte med at man ret overraskende skiftede den konservative Erik Lund ud med partifællen Jørgen Johansen.

Men Allerød er også en kommune, hvor kommunalbestyrelsens sammensætning er bygget til rævekager. Ikke færre end 10 forskellige partier og lister delte byrådets 21 pladser. Det kan sagtens blive en af de kommuner, hvor borgmesterkæden ender der hvor flaskehalsen peger.

Allerød er ikke socialdemokratisk kerneland. Partiet fik kun 16,5 procent ved sidste valg og rød blok kunne tilsammen mønstre 32,6 procent.

Spidskandidat for Socialdemokratiet er endnu engang viceborgmester Miki Dam Larsen. Han er 31 år gammel og stiller op til sin tredje periode i byrådet. Han er ikke favorit til at blive borgmester, men de socialdemokratiske stemmer kan være afgørende for hvem der så bliver det.

Prognose: Jørgen Johansen (K) genvælges

 

Hørsholm er højrefløjens suveræne højborg
Hørsholm er Danmarks mest borgerlige kommune, når man ser på kommunalvalg. Hele 77 procent stemte på et parti til højre for midten. Enhedslisten stillede ikke op, og S-SF fik tilsammen 11,8 procent af stemmerne.

Den konservative Morten Slotved valgte dog at konstituere sig med Socialdemokraterne, Radikale og Borgerlisten efter det seneste valg, mens Venstre blev sat på sidelinjen.

Og det er man naturligvis ikke så begejstrede for i Venstre. Så man har indgået ret alternativ politisk alliance i forsøget på at vælte Slotved. Her er Venstre nemlig gået i valgforbund med Alternativet.

Kampen står derfor mellem den konservative borgmester Morten Slotved og Venstres spidskandidat Annette Wiencken.

Socialdemokratiet fik sit absolut dårligste valgresultat i Hørsholm, kun otte procent af vælgerne stemte på partiet og spidskandidat Pernille Schnoor. Socialdemokratiet fik man to mandater, men Pernille Schnoor blev siden blevet valgt til folketinget og er derefter skiftet til Alternativet.

Den nye spidskandidat for Socialdemokratiet er byrådsmedlem Niels Lundshøj, der blot har to medkandidater på listen.

Prognose: Morten Slotved (K) genvælger

 

Rudersdal: Kan Lokallisten overleve?
Rudersdal består af de to tidligere kommuner Birkerød og Søllerød, og er ligeledes en borgerlig højborg. Kun 22 procent stemte på et parti til venstre for midten, mens 60 procent stemte blåt. Det betød genvalg til borgmester Jens Ive fra Venstre. Han genopstiller og er storfavorit til at blive genvalgt.

Sidste valg blev en kamp mellem Venstre og Lokallisten, en borgerliste som står stærkt i den gamle Birkerød kommune, hvor listen fik 25 procent af stemmerne.

Lokallistens frontfigur Maria Steno stopper efter 16 år i kommunalpolitik, heraf 12 i spidsen for lokallisten. Steno fik ved det seneste valg 2.500 personlige stemmer, hvilket var blot 300 færre stemmer end Jens Ive og var det bedste bud på et alternativ til borgmesteren.

Det er ikke erfaring som hendes afløser, Axel Bredsdorff, 64, mangler. Han har nemlig været medlem af kommunalbestyrelsen i 32 år.

Ved folketingsvalget i 2015 fik Liberal Alliance sit allerbedste resultat i netop Rudersdalkredsen, hvor 16,9 procent af stemmerne gik til partiet. Det burde kunne omsættes til mere end det ene mandat partiet fik ved kommunalvalget.

Socialdemokratiet fik 11 procent sidst og stiller denne gang med byrådsmedlem Kristine Thrane som spidskandidat. Den 47-årige geolog har siddet i kommunalbestyrelsen siden 2010 og var kandidat til folketingsvalget i 2011, hvor hun fik 1023 personlige stemmer.

Prognose: Jens Ive (V) genvælges

 

Dette er den femte af Netavisen Pios optakter til kommunalvalget i alle landets kommuner.

Læs også:
Kommunalvalg 2017: Kampen om Nordjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Midt- og Vestjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Østjylland
Kommunalvalg 2017: Kampen om Fyn

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet