Annonce

Kommuner bruger konsulenter til at finde besparelser på handicappede

Mere end hver fjerde kommune har hyret konsulenter til at finde besparelser på udsatte. Minister kalder det stærkt bekymrende.
Mindst 19 ud af landets 98 kommuner har indgået aftale med private konsulenter, som får til opgave at gennemgå kommunens sager på udsatte borgere med det klare formål at finde besparelser. Minister går nu ind i sagen.

Det skriver Altinget.

En række aktindsigter, som Altinget har fået, viser kontrakter og aftaler mellem kommuner og to private bureauer, Trancit og Brorson Consult, om at finde besparelser på udsatte borgere.

I langt de fleste tilfælde er kontrakten udformet ud fra et såkaldt no-cure-no-pay-princip, hvor kommunens betaling til rådgiverne er afhængig af, hvor stor en besparelse der opnås. Og er der ingen besparelser, så får konsulenterne ingen penge.

To juraeksperter vurderer overfor Altinget, at en del af samarbejdsaftalerne mellem kommunerne og konsulentbureauerne kan være på kant med loven.

Kommunernes brug af konsulenterne møder kritik fra både Enhedslisten og De Radikale.

”Når det eneste, der udløser betaling, er, at de finder besparelser hos borgerne, så lugter det af at være en konstruktion, som kun kan føre til ringere støtte for borgerne. Det er simpelthen uanstændigt,” siger partiets handicapordfører Jakob Sølvhøj til Altinget og kræver, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), der er ansvarlig for kommunerne, ser på sagen.

Det er simpelthen uanstændigt

De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, kalder det usympatisk.

”Godt nok usympatisk at kommuner ansætter konsulenter, der skal fratage hjælp fra personer med handicap,” skriver han på Twitter.

placeholder

Minister: Stærkt bekymrende

Hun mener, det er stærkt bekymrende, og vil nu have Ankestyrelsen til at se på kommunernes praksis.

”Det er stærkt bekymrende at se en aggressiv metode, hvor kommunerne betaler private konsulentfirmaer en resultatløn for at finde besparelser til nogle meget sårbare mennesker, som har brug for fællesskabets hjælp," siger Astrid Krag til Altinget.

Hun understreger, at kommunerne selvfølgelig skal forsøge at få mest mulig velfærd for pengene, men at det er de omtalte metoder, som man skal undgå.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Har 2 børnebørn med voldsomme handicap. Heldigvis bor de i en kommune, som tager hånd om dem. Håber det fortsætter sådan, og at diverse " jægere " ikke kommer på tæt hold.

Det er mere end LAVT udelukkende igen og igen at spare på samfundets allersvageste borgergrupper.
Enhver ansvarlig burde SKAMME sig.