Annonce

Kommuner får grønt lys til at stoppe el-løbehjulskaos

Ny lov skal sikre, at det er slut med el-løbehjul, som flyder på gaden
El-løbehjul, som roder på gader og stræder, er over de sidste år gået hen og blevet en stadigt større hovedpine for en række danske kommuner.

Særligt i Københavns Kommune har udlejningen af løbehjul resulteret i mere eller mindre kaotiske tilstande.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

For at komme problemet til livs fremsatte transportminister Benny Engelbrecht (S) tidligere på året et lovforslag, der skulle give kommunerne muligheden for at sætte en stopper for kaoset.

Et lovforslag, der onsdag er blevet vedtaget af et flertal i Folketinget.

Kommunerne skal have de redskaber, der skal til

“Jeg er glad for, at et flertal af Folketingets partier er enige med mig i, at kommunerne skal have de redskaber, der skal til for at sikre, at udlejningsløbehjul ikke står henkastet i gaderne til stor gene for andre,” siger transportminister Benny Engelbrecht (S) i pressemeddelelsen.

Den nye lov, som gælder fra den 1. januar 2021, giver kommunerne ret til at beslutte, om udlejede el-løbehjul er ønsket i den enkelte kommune eller ej, og hvor mange der i givet fald er plads til i byen.

Mulighed for at forbyde 

Det vil være op til den enkelte kommune at lave aftaler med de forskellige operatører, der står for udlejning af el-løbehjul, så de sammen kan fastlægge vilkårene for, hvor el-løbehjul må benyttes. Og dermed også hvor de ikke må stå.

På den måde får Københavns Kommune også mulighed for at gennemføre den politiske beslutning om at forbyde udlejning el-løbehjul i bymidten.

“Lige siden de første udlejningsløbehjul ramte byerne, har der været tvivl i kommunerne om, hvordan de skal administrere dem i forhold til gældende regler. Med vedtagelsen af denne lov skabes der klarhed til gavn for borgerne,” siger Benny Engelbrecht.

Klarhed til gavn for borgerne

Kommunerne får også ret til at for at fjerne de el-løbehjul, som ikke står parkeret, som de skal.

Hvis kommunen fjerner el-løbehjul, kan kommunen opbevare dem og udlevere dem mod betaling af et gebyr, der skal dække kommunens udgifter til transport, opbevaring og administration.

Læs mere om den nye lov her.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet