Kommunerne fik halvanden milliard ekstra under S-regering

Modsat påstanden fra Venstre og Dansk Folkeparti, så fik kommunerne tilført flere penge under de fire år med en socialdemokratisk ledet regering. De kommende år står kommunerne derimod til at miste mange milliarder kroner.
Under gårsdagens hastedebat i Folketingssalen om det såkaldte ’omprioriteringsbidrag’ gentog ordførere fra Venstre og Dansk Folkeparti endnu engang myten om, at der var minusvækst i kommunerne under de seneste fire års socialdemokratisk ledede regering. Påstanden blev blandt andet fremført af Venstres Jacob Jensen, og ligeledes taget op af flere politikere fra Dansk Folkeparti.

Myten fik for alvor liv under valgkampen sidste sommer, da 49 Venstreborgmestre indrykkede en annonce med det budskab, at Venstres nulvækst ville være bedre for kommunerne end den minusvækst, der havde været ført under den socialdemokratisk ledede regering.

Men problemet med myten er, som det ofte er med myter, at den er forkert. Fra 2011 til 2015 steg de kommunale udgifter med halvanden milliarder kroner, viser tal fra Finansministeriet.

I 2011, det sidste år under Lars Løkke Rasmussen, brugte kommunerne 231,4 milliarder kroner. Det var nogenlunde uændret i både 2012 og 2013, mens forbruget steg til 232,9 milliarder kroner i 2014, inklusiv den såkaldte ældremilliard. Altså en stigning på halvanden milliard kroner. De endelige regnskabstal for 2015 er endnu ikke kommet, men ses der på budgetterne, er der tale om en stigning fra 2014 til 2015.

Figur 1: Kommunale serviceudgifter 2011-14, milliarder kroner (2015-pl)
kommuneudgifter

Når Venstrefolk hævder, at der blev ført nulvækst, henvises der ofte til, at den udgiftsramme, der var aftalt med staten, faldt omkring fra 239 milliarder kroner i 2011 til knap 235 milliarder kroner i 2015, altså et fald på cirka fire milliarder kroner. Men da kommunerne i ingen af årene har udnyttet den ramme fuldt ud, har det ikke betydet minusvækst i kommunerne, men altså tværtimod en mindre, positiv vækst.

Modsat denne positiv vækst står de blå partier nu over for at gennemføre et såkaldt omprioriteringsbidrag, der kan betyde markante nedskæringer i kommunerne. Regeringen har lovet, at pengene fra 2017 skal tilbage til kommunerne, men har ikke opbakning fra Liberal Alliance og De Konservative. Det er heller ikke aftalt hvad der skal ske i 2018 og 2019, så her kan blive tale om minusvækst i de kommunale udgifter.

Der har ikke været guld og grønne skove i kommunerne de seneste år, hvilket først og fremmest skyldes oprydningen efter den økonomiske krise. Men det er usandt, når Venstre og Dansk Folkeparti hævder, at der har været minusvækst. De kommunale udgifter steg under den socialdemokratisk ledede regering. Det er langt mere usikkert, hvad der sker under Venstreregeringen.


Kommentarer fra Facebook