Annonce

Kompliceret socialdemokratisk stoleleg omkring ny mega-region

En række landskendte S-profiler har været i spil som tung spidskandidat til den nye store Region Østdanmark
Foto: Miljømin./Lars Bertelsen, Folketinget/Marie Hald, Folketinget Steen Brogaard, S og Handletanken Holbar Velfærd - Fotografik: Anders Bredsdorff
Magnus Heunicke, Astrig Krag, Kaare Dybvad, Lars Gaardhøj og Torben K. Hollmann
En række landskendte socialdemokratiske profiler har i kulisserne været i spil som mulig tung spidskandidat - og stemmesluger - til den nye store kæmpe region, som opstår ved den forestående sammenlægning af Region Hovedstaden og Region Sjælland.

Men ifølge Netavisen Pios oplysninger lader det til, at posten som S-spidskandidat ikke just er et ønskejob blandt landskendte S-profiler.

Plan A: Magnus Heunicke

Først handlede stolelegen om, om miljøminister, tidligere sundhedsminister Magnus Heunicke, ville stille sig til rådighed.

Heunicke har vælgertække og er en stor stemmesluger

Heunicke har vælgertække og er en stor stemmesluger - selv ved det seneste valg i 2022, hvor andre top-socialdemokrater ellers fik noget af en lussing i form af lavere personlige stemmetal end ved det forrige valg til Folketinget.

Heunicke er opstillet i Næstved-kredsen, som er en del af Sjællands Storkreds. Og så bor han privat i Københavns-området.

Det har ligget i kortene, at hvis en Magnus Heunicke meldte sig på banen som S-spidskandidat, så ville de to nuværende kandidater til posten, nuværende regionsrådsformand for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj og centerchef i Næstved Kommune, tidligere sektorformand i FOA, Torben Klitmøller Hollmann, begge trække sig.

Men planen er gået i vasken, for Magnus Heunicke har signaleret - allerede før S-ledelsen fik spurgt ham - at han ikke er interesseret, erfarer Netavisen Pio fra en række kilder.

Plan B: Astrid Krag

Plan B var så angiveligt at opstille tidligere sundheds- og ældreminister i Helle Thorning-regeringen, tidligere social- og ældreminister Astrid Krag, som Socialdemokratiets spidskandidat til Region Østdanmark.

Astrid Krag er opstillet i Køge-kredsen, som er en del af Sjællands Storkreds. Og så bor hun i Københavns-området.

fordi Astrid Krag på de indre linjer har signaleret, at hun ikke er interesseret

Men heller ikke plan B kunne realiseres, fordi Astrid Krag på de indre linjer har signaleret, at hun ikke er interesseret. Et signal, der blev afsendt allerede før S-ledelsen nåede at spørge Astrid Krag officielt, erfarer Netavisen Pio.

Plan C: Har ingen gang på jord

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad var - overraskende for mange - Socialdemokratiets særlige forhandler på sundhedsreformen.

Så selv om han ikke har været hverken sundhedsminister eller sundhedsordfører, så er han alligevel rent fagligt klædt mere end godt på til at stå i spidsen for Region Østdanmark.

Akkurat som Magnus Heunicke og Astrid Krag, så er Kaare Dybvad valgt i Sjællands Storkreds. Han er opstillet i Roskilde-kredsen. Og så bor han - akkurat som Heunicke og Krag - i Københavns-området.

Kaare Dybvad har tydeligt signaleret

Men ideen om at gøre Kaare Dybvad til spidskandidat ved regionsvalget har ingen gang på jord, for Kaare Dybvad har tydeligt signaleret, at han - hvis nogen ville driste sig til at spørge ham - ikke er interesseret, erfarer Netavisen Pio. Læg hertil at S-toppen har brug for Dybvad på ministerholdet som problemknuser.

Tilbage til start

Derfor ser det pt. ud til, at stolelegen ender med, at kampen om spidskandidaturet kommer til at stå mellem de to nuværende officielle bejlere til posten, Lars Gaardhøj og Torben Klitmøller Hollmann.

Valget til regionerne finder sted samtidig med kommunalvalget 18. november næste år.

Opdateret 6/12 kl. 6.15

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg forstår ikke helt strategien med at bringe Heunicke - Astrid Kragh samt Kåre Dybvad i spil. -Tro dog på at den nuværende formand for region hovedstaden Lars Gaardhøj er den rette til jobbet . - Han har masser af erfaring fra området på sit cv , har liget landet en budgetaftale for region hovedstaden 2025 , hvor samtlige partier i regionen er medunderskrivere.
Jeg er ikke bekendt med at han har “noget liggende “ der skulle tale imod hans egnethed til at kunne bestride en tilsvarende post i region Østdanmark .

( Jeg er nok lidt “farvet” af at selv at bo i region hovedstaden og derfor har jeg ikke det helt store kendskab til den anden spidskandidat Torben Klitmøller Hollmann )

Ja han har da gjort fint. Helt enig.

Jeg er helt enig med dig, Nielsen i at det er en underlig strategi at bringe landspolitikere i spil til regionen. Lars Gaardhøj gør det rigtig flot og får også mit kryds.

Hvorfor skal det i det hele taget luftes (lækkes) offentligt at der tilsyneladende er panik i det socialdemokratiske hovedkvarter.

Løbet er kørt i Københavns kommune, men hovedstadsområdet har da i Lars en dygtig socialdemokrat, som skal fastholdes på posten. Underligt at så tvivl om ham

Er det ikke lisom' lortesagerne klæber til Magnus Heunicke?
Så det lover jo ikke godt for den nye region hvis han bliver formand
.

Er ved at være lidt træt af den topstyring der foregår i S. Først er det muligheden for at modtage ordner så beslutter man at Pernille R T skal være overborgmester kandidat, så udarbejder man opstillings regler byggende på køn og ikke ud fra hvilken stemmetal man opnår, er det en måde at få medlemmer på? Og dermed en fremtid for Socialdemokratiet?

Region Hovedstaden har ikke politiske ledelses eller faglige problemer
og det har fungeret under alle os 3 socialdemokrater i det almindelige vedvarende arbejde mellem valgene
Så det er klogest at holde sig til Lars Gårdhøj selvom han ikke bruger sin tid som linselus i medierne
Region hovedstadens erfaring med ledelse i bredt samarbejde med de andre partier
har gjort at den lagte hospitalsplan holder og opdateres fagligt løbende. Og skulle jo nødigt mistes. Stor ståhej er der ikke om arbejdet - når man udfører det ordentligt . Vælgerne har kvitteret positivt - pressen og folketinget mangler mere cirkus . man bør respektere og se på det der fungerer. og tage de nye muligheder op
se at kom videre og læg feks praksissektor udvikling og apotekerrollen ud til virkeligheden mellem region og kommuner .
Og find redskaberne til at styre denne del af sundhedsvæsenet , der hvor tampen brænder . Der er mange penge og bedre service og god kvalitet at hente - mender er brug for mere værktøj ikke blot her men i den værktøjskasse, der tales så meget om -hvis ikke afstanden mellem det der siges og gøres bliver større end det opleves idag .Jo vist meget mere skal til hvis det nye regionsprojekt skal lykkes. Men ordentlighed ,samarbejde og stabiltet og troværdighed kan ikke undværes i sundhedsektoren . ikke mindst i det politiske arbejde

Mon ikke livet som folketingsperson er noget mere behageligt en det vil være som øverste politiske regional-chef?

Annonce