Kongen af meningsmålinger: Johnson står til genvalg

En kæmpestor meningsmåling viser, at Boris Johnson står til at blive genvalgt. Labour håber, at målingerne retter sig.
Foto: Colourbox
Premierminister Boris Johnsons konservative parti står til at vinde 359 mandater ved valget til det britiske underhus den 12. december.

Det viser en omfattende måling fra instituttet YouGov, som blev offentliggjort torsdag aften.

Hvis valget blev afholdt i dag, så ville de konservative, eller ’The Tories’ som de kaldes, vinde 359 pladser i underhuset (42 flere end de vandt i 2017) og 43 procent af stemmerne, hvilket er nogenlunde det samme som sidste gang.

Det vil give partiet et flertal på 62 mandater i parlamentet og samtidig vil det være partiets bedste præstation siden Margaret Thatcher vandt over Helle Thorning-Schmidts svigerfar Neil Kinnock ved valget i 1987.

Det sker især på bekostning af Labour, som står til at miste 51 pladser – et fald fra 262 pladser i 2017 til 211 nu - og partiet står til at få 32 procent af stemmerne (et fald på ni procentpoint).

Målt på antallet af mandater ville dette være partiets dårligste præstation siden katastrofevalget i 1983.

Målingen viser, at det især er valgkredse i det nordlige England, som står til at skifte farve fra rød til blå på valgaftenen, mens Labour vil holde fast i sine bastioner i London og omkring de store byer Manchester, Liverpool og Newcastle.

Valgsystem giver sært resultat

Det britiske valgsystem med flertalsvalg i enkeltmandskredse betyder også denne gang, at der ikke er den store sammenhæng mellem det landsdækkende resultat og hvor mange mandater partierne får.

Liberaldemokraterne står til næsten en fordobling af stemmerne, fra otte til 14 procent, men i det engelske valgsystem giver det kun et mandat mere. Det skyldes bl.a., at partiet står til at tabe tre pladser i Skotland til det skotske uafhængighedsparti, SNP, som de sidste gang vandt med hårfin margin.

SNP står til gengæld til fremgang. På trods af at partiet kun står til tre procent af stemmerne på landsplan, så står de til at vinde 43 pladser i parlamentet, hvilket kan lade sig gøre, fordi de kun stiller op i Skotland.

Nigel Farages Brexit Party står ikke til at komme ind nogen steder, men ifølge YouGovs måling, så vil deres opstilling på stemmesedlen hjælpe Labour til at fastholde flertallet i otte kredse, fordi de primært trækker stemmer fra de konservative.

YouGovs MRP-måling er baseret på ikke færre end 100.000 interviews med vælgere (normalt spørger man kun mellem 1000 og 3000 vælgere) og ved valget for to år siden ramte den plet i 93 procent af de 650 valgkredse. Målinger bryster sig desuden ved at lægge alle mulige avancerede statistiske modeller ned over hver enkelt valgkreds.

Labours håb: Intet flertal til Johnson

Meningsmålingen er selvfølgelig ikke opløftende læsning hos Labour, men i partiet håber man alligevel, at målingen rammer forkert og man trøster sig med, at der fortsat er næsten to uger tilbage af valgkampen.

”De seneste meningsmålinger viser bevægelse i den rigtige retning for Labour, men arbejdet med at indsamle MRP-målingen skete mellem 20. og 26. – og ikke bare over en eller to dage,” skriver redaktør Sienna Rodgers i en analyse på LabourList.

Labour håber, at især de nye, unge vælgere vil støtte partiet.

”Et rekordstort antal personer er blevet registreret til at stemme inden fristen udløb. 37% af dem, der har registreret sig, siden valget blev udskrevet, er under 25 år,” skriver hun.

Endelig skriver hun, at hvis resultatet flasker sig for Labour, og man kun taber med syv procent, så kan man sørge for, at Boris Johnson ikke får absolut flertal.

Der er valg til underhuset den 12. december.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce