Konkurstruede AMU-centre får økonomisk hjælpepakke

Regeringen og Folketingets partier minus Nye Borgerlige, har aftalt hjælpepakke til arbejdsmarkedsuddannelserne.
Der er økonomisk hjælp på vej til arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU).

Et bredt flertal bestående af regeringen og alle Folketingets partier på nær Nye Borgerlige, har aftalt at give AMU-udbydere et særtilskud, hvis de har oplevet faldende indtægt i 2020.

AMU-centrene står for erhvervsrettede efteruddannelse af faglærte og ufaglærte medarbejdere og ledige. Og med nedlukningen af store dele af samfundet, har centrene været hårdt ramt på pengepungen.

Netop nu, hvor vi desværre ser stigende arbejdsløshedstal, spiller AMU-udbydere en ekstra vigtig rolle

Den økonomiske hjælp er vigtig, fordi AMU-sektoren skal stå klar på den anden side af coronakrisen, når nye ledige skal hjælpes videre, mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S): 

“Med hjælpepakken er vi enige om at spænde et sikkerhedsnet ud under de AMU-udbydere, der mister penge, fordi der er færre kursister i år end sidste år. Netop nu, hvor vi desværre ser stigende arbejdsløshedstal, spiller AMU-udbydere en ekstra vigtig rolle i vores samfund,” siger ministeren i en pressemeddelelse.
 

Venstre: Tilskud sikrer mod konkurser

Tilskuddet vil være på 100.000 kroner per mistede årselev, det svarer til 75 procent af det statslige tilskud.

Hos Venstre er man glade for aftalen, som man mener sikrer, at AMU-centre må dreje nøglen om som følge af nedlukningen.

“Aftalen om Arbejdsmarkedsuddannelserne er vigtig for Venstre, for med den slår vi fast, at staten garanterer en økonomisk hånd under AMU-udbydernes økonomi resten af året, så vi ikke risikerer at se konkurser i AMU-sektoren, når vi samtidig skal sikre opkvalificering af vores nyledige arbejdsstyrke,” siger Ellen Trane Nørby, der er undervisningsordfører i Venstre.

Hvor stort et samlet tilskud til sektoren, der bliver tale om, er endnu uvist.

“Det er først ved årets udgang, at man kender det samlede beløb. Det kommer an på, hvor længe de skal holde lukket,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Pengene vil blive udbetalt i januar 2021, når man har overblik over, hvad corona-nedlukningen har kostet skolerne i tabt omsætning sammenlignet med 2019.

For de AMU-centre, som ikke kan holde skindet på næsen så længe, er der aftalt en statslig låneordning.

 

Fagbevægelse og arbejdsgivere takker

I fagbevægelsen tager man godt imod aftalen.

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Nanna Højlund, takker  regeringen og ministeren for håndsrækningen, der holder hånden under AMU-uddannelserne.

“Vi har brug for stærke voksenuddannelser, når vi skal løfte indsatsen,” skriver hun på Twitter.

placeholder
Hos danmarks største fagforbund 3F er man også glade for aftalen, som forbundssekretær Søren Heisel dog ikke mener løser alle AMU-centrenes økonomiske udfordringer.
placeholder
Aftalen får også støtte fra arbejdsgiver-siden.

“Der er brug for fleksibel efteruddannelse - også efter COVID-19,” skriver Jannik Bay, der er uddannelseschef i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), på Twitter.
placeholder

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Jeg kan blot konstatere at man skriver nyledige arbejdesstyrke (som nu skal hjælpes tibage på arbejdesmarket så efektivt og hurtig som muligt)..og samtidig skal langtidsledig betale 1000 kr i dummebøde på grund af 225 timers reglen som ikke blev dropet

Annonce