Konsulenthæren er et sygdomstegn for velfærdsstaten

Det eneste rigtige er at tvinge besparelser ned over konsulentforbruget. Det skal bare omsættes til virkelighed. SF er klar.
Når man bruger private konsulenter til velfærdsopgaver sker der tre ting. For det første er det ofte uigennemskueligt, hvad man får for konsulenternes arbejde. For det andet forhindre det, at kommunen opbygger sin egen viden om hvordan man bedst løser velfærdsopgaver ved selv at gøre det. For det tredje sender man penge der kunne have været beholdt i kommunen, til store virksomheder der skal skabe profit. Der er ikke noget galt med profit, men jeg ser hellere, at de ekstra penge kommer borgerne til gode.

Med flotte titler, velsiddende jakkesæt og lange rapporter har eksterne konsulenter gjort deres eftertrykkelige indtog i velfærdsstaten

Med flotte titler, velsiddende jakkesæt og lange rapporter har eksterne konsulenter gjort deres eftertrykkelige indtog i velfærdsstaten. I 2018 blev der brugt 11 milliarder på konsulenter alt imens forældre efterspurgte flere voksne i daginstitutionerne og hver en håndøre på handikapområdet i kommunerne blev vendt.

Eksemplerne tale deres tydelige sprog

I flere kommuner er der ikke et samlet overblik over hvad penge til eksterne konsulenter bruges til. Det er et problem i sig selv. Men når det kommer frem, fordi kritiske byrådsmedlemmer spørger ind, så virker flere sager himmelråbende. Konsulentbestillinger er ikke længere specialistopgaver. Et eksempel er at der ofte bruges rekrutteringsbureauer til ansættelser i det offentlige. Mon ikke det i højere grad kunne klares med et godt ansættelsesudvalg.

Andre steder bruges konsulenter til at skulle finde ubehagelige løsninger på et simpelt problem. Når mindst 19 kommuner har indgået aftale med private konsulenter, som kun bliver betalt efter hvor meget de kan spare på handicapsager, så er årsagen nok nærmere at økonomien på området er sløj.

19 kommuner har indgået aftale med private konsulenter, som kun bliver betalt efter hvor meget de kan spare på handicapsager

Andre steder igen kommer konsulenter med gode ideer, men som medarbejderne ikke har en kimandschance for at nå i en travl hverdag. Kort sagt, vi bruger penge på opgaver vi burde kunne klare selv eller får løsningsforslag der ikke kan gennemføres.

De tager vigtig velfærdsviden med sig

Et andet kæmpe problem er at konsulenterne bliver betalt for at dræne kommunekontorerne, sygehusdirektionen og styrelserne for vigtig viden. Når en konsulent har fået sin løn for et færdig projekt, så tager de også den viden de har opbygget med. Selvfølgelig bliver der skrevet rapporter og så videre, men alle der har arbejdet indgående med et område ved, at ikke alt kan skrives ned. Så når problemet opstår igen kan det offentlige være afhængig af konsulenterne igen.

Der ikke noget værre end at se velfærdsmilliarder sive uden at vide hvad borgerne får til gengæld

Der ikke noget værre end at se velfærdsmilliarder sive uden at vide hvad borgerne får til gengæld. Beløbet til konsulenter er i dag højt, fordi lønningerne ofte er det samme. Oven i hatten er der senest konstruerede uetiske incitamentsstrukturer, hvor indhentede nedskæringer på handikappede borgere betød større løn til konsulenterne.

Hvis man holder af velfærdsstaten så skal det stoppes øjeblikkeligt og konsulenthæren bespares. Alternativet er borgere der mister tilliden til den offentlige velfærd.

Tving besparelser ned over konsulentforbruget

Det eneste rigtige er at tvinge besparelser ned over konsulentforbruget. Derfor er det positivt at der både kommuneaftalerne og i finansloven tages fat med krav om at skære ned på udgifterne til konsulenthæren. Nu skal det bare omsættes til virkelighed. SF er klar.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Signe Munk er klima-, energi- og forsyningsordfører for SF.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Når man ser på den nationalistiske regering og deres overforbrug af konsulenter, kan man kun være enig!
Mon ikke Martin Rossen er den første i køen!

Annonce