Kontanthjælpsloft: 1.500 på barsel mister 1.500 kroner

Det skal kunne betale sig at arbejde. Også selvom man er på barselsorlov og slet ikke søger arbejde. Derfor er 1.500 på barselsorlov nu blevet ramt af blå bloks kontanthjælpsloft.
Det skal bedre kunne betale sig for småbørnsforældre på barselsorlov at komme i arbejde. Også selvom idéen med en barselsorlov netop er, at man går hjemme og passer sit spædbarn, frem for at søge arbejde.

Derfor har cirka 1.500 arbejdsløse på barselsorlov mistet i gennemsnit 1.500 kroner om måneden som en konsekvens af kontanthjælpsloftet, oplyser beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i et svar til socialdemokraternes beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen.

800 enlige rammes hårdt af kontanthjælpsloft
Kontanthjælpsmodtagere har ikke ret til barselsdagpenge, men fortsætter med at få kontanthjælp i den tid, de er på barsel, blot uden forpligtigelse til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Alligevel valgte regeringen og Dansk Folkeparti sidste år, at kontanthjælpsmodtagere på barsel ikke skulle være undtaget fa loftet, selvom de jo altså af gode grunde er afskåret fra at komme i arbejde i de måneder, de holder barselsorlov.

”Kontanthjælpsloftet skal sikre, at det bedre kan betale sig at arbejde. Det er sund fornuft, at der er en forskel på at være på offentlig forsørgelse og på at forsørge sig selv. Med kontanthjælpsloftet er der en bedre balance mellem et mærkbart incitament til at tage et arbejde, og et helt rimeligt og midlertidigt rådighedsbeløb”, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen i svaret.

Tallene viser, at 1.497 personer på barselsorlov per 1. november 2016 var berørt af kontanthjælpsloftet, mens 74 personer var berørt af den såkaldte 225-timers regel. 16 personer var berørt af både kontanthjælpsloft og 225-timers regel. Det svarer til, at 30 procent af barslende personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse var berørt af kontanthjælpsloft og/eller 225-timers regel.

I gennemsnit mister de 1.555 personer, der er berørt, 1.565 kroner om måneden. Det tal dækker dog over, at de godt 800 enlige på kontanthjælp mister knap 1.900 kroner om måneden, mens gifte og samlevende mister 1.200 kroner om måneden.

På arbejde med et barn på armen
Det vakte allerede sidste år undren flere steder, da det stod klart, at kontanthjælpsloftet også ville omfatte kvinder på barsel. Ved at lade person på barsel være omfattet af kontanthjælpsloftet trækker man nogle økonomiske incitamenter ned over hovedet på folk, som de netop ikke er i stand til at reagere på, lød det fra blandt andet Majbrit Berlau, formand Dansk Socialrådgiverforening.

”Den politiske intention med de lave ydelser er jo at motivere folk til at komme på arbejdsmarkedet. Der er vel ikke nogen på Christiansborg, der forestiller sig, at vi skal sende folk på arbejdsmarkedet med små babyer på armen”, sagde hun sidste år til DR.


placeholder

Annonce