Kontanthjælpsloft rykker ledige til kommuner med få arbejdspladser

Kontanthjælpsloftet kan tvinge ledige til at flytte til kommuner med billige ledige boliger. Men det er samtidig de kommuner, hvor der er færrest job. Dermed kan de ledige blive rykket længere væk fra arbejdsmarkedet, viser rapport fra tænketanken Cevea.
Den 1. oktober 2016 trådte en række nye fattigdomsydelser – heriblandt kontanthjælpsloftet – i kraft. Ifølge Boligselskabernes Landsforening betyder de nye fattigdomsydelser, at en enlig forsørger på kontanthjælp mister op til 2900 kroner om måneden. Hvis kontanthjælpsmodtagere på grund af de nye, lavere ydelser ikke har råd til at blive siddende i deres bolig, er kommunens eneste mulighed at forsøge at henvise dem til en billigere almen bolig.

I en lang række kommuner er der dog ingen almene boliger ledige, viser en rapport fra centrum-venstre-tænketanken Cevea. I hovedstadsområdet er der eksempelvis kun én almen bolig ledig. Samtidig peger Ceveas analyse på, at udgifterne på det private udlejningsmarked er så høje omkring de større byer, at det ikke er muligt for kontanthjælpsmodtagerne at betale huslejen med de nye fattigdomsydelser.

Det vil ifølge Cevea føre til, at flere borgere bliver nødsaget til at flytte til områder af landet, hvor der står boliger ledige, kontanthjælpsmodtagerne kan betale. Det er ifølge Cevea hovedsageligt i Nord-, Vest- og Sønderjylland, at der er billige almene boliger, som kontanthjælpsmodtagerne kan betale. Problemet med, at kontanthjælpsmodtagere flytter for at få boliger, de kan betale, er blevet aktuelt, efter at Glostrup Kommune har anbefalet kontanthjælpsmodtagere at flytte til Lolland i jagten på billige boliger.

Kommuner med ledige boliger har få ledige job
De ledige, billige boliger ligger hovedsageligt i områder af landet, hvor der er meget få ledige stillinger, påpeger Cevea. Mens der er flest ledige stillinger i forhold til antallet af ledige i Hovedstaden, Aarhus, Odense og Trekantsområdet, kan de ledige altså blive tvunget til at flytte til områder af landet, hvor der er meget få arbejdspladser. Dermed bliver de ledige trukket længere væk fra arbejdsmarkedet, peger Cevea på.

Det er ellers regeringens mål, at kontanthjælpsloftet og de øvrige fattigdomsydelser skal få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Det er regeringens forventning, at 700 kontanthjælpsmodtagere vil komme i arbejde, men Cevea peger på, at regeringen i beregningerne ikke har taget højde for, at kontanthjælpsmodtagere vil flytte til dele af landet, hvor der er få ledige job. Dermed kan kontanthjælpsloftet ende med at virke mod hensigten, fordi det flytter kontanthjælpsmodtagerne væk fra de områder, hvor der er ledige stillinger.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce