Kontroversiel moske taler med to tunger

Den kontroversielle shiamuslimske Imam Ali-moske, der er mødtes med den radikale politiker Sofie Carsten Nielsen, præsenterer sig forskelligt alt efter, om de skriver på dansk, arabisk eller farsi.
Imam Ali-moskeen i det københavnske nordvestkvarter forsøger at udstille sig selv som en moderat og moderne moske. Hvor ekstremistisk islam ikke trives, og hvor imamerne bakker op om demokrati og det vestlige samfund. Moskeen laver eksempelvis rundvisninger for skoleklasser og foreninger, og moskeens hjemmeside er – udover arabisk og farsi – også på dansk.

I går kunne Netavisen Pio afsløre, at en af moskeens ledende medarbejdere, Saif Shah Muhammed, er en del af den fundamentalistiske islamiske organisation Wilayah, der blandt andet støtter op om terrororganisationen Hizbollah og mener, at mænd må slå deres kone, hvis de ikke lever efter islams love.

I dag kan Netavisen Pio afsløre, at moskeen tegner helt forskellige billeder af sig selv, afhængig af, om moskeen skriver på dansk, arabisk eller farsi.

Taler med to tunger
Imam Ali-moskéens beskrivelse af dem selv afhænger fuldstændig af, hvilket sprog, de præsenterer sig på. På deres hjemmeside kan man således både få præsenteret moskéen på farsi, arabisk og på dansk. I den danske udgave skriver moskéen således, at de efter muhammedkrisen satte sig for at ”arbejde med integration og sameksistens mellem herboende danskere og muslimer.” De beretter også om, hvordan ”værdier som åbenhed, gennemskuelighed og respekt” blev sat på dagsordenen – alt sammen beskyttet af ”demokratiet, vi både som muslimer og ikke-muslimer værner om.”

I beskrivelsen af moskeen på arabisk og farsi – som Netavisen Pio har fået oversat – står der imidlertid hverken noget om sameksistens og demokrati. I begge de to oversættelser står der i stedet lange lovprisninger af de islamiske lærde, der grundlagde moskeen og oplysninger om, at man i moskeen blandt andet kan lære om islamisk filosofi og islamisk ret.

Kan kun blive gift med fars samtykke
Imam Ali-moskeen giver danske muslimer mulighed for at blive islamisk viet. Det reklamerer moskéen med på både dansk, arabisk og farsi.

De formkrav, man skal opfylde, før moskeen vil vie par i overensstemmelse med deres tro, står dog kun på farsi.

Udover at hver af parterne skal medbringe identifikationspapirer og indsætte et beløb på moskeens bankkonto, skal kvinden også have et skriftligt samtykke med fra sin far for at blive gift. En kvinde må altså ikke selv vælge, hvem hun vil giftes med – hvis hendes far siger nej, vil moskeen ikke vie dem.

Studerer fundamentalistisk islam
På Imam Ali-moskeens hjemmeside reklamerer de for en konference, hvor deltagerne skal diskutere moderat islam og faren ved radikaliserede, islamiske bevægelser.

Hvad man ikke kan læse på moskeens hjemmeside men kun kan se, hvis man følger dem på Facebook er, at de også afholder studiekreds, hvor de studerer den iranske imam Morteza Motahhari. Motahhari var en af de vigtigste ideologiske tænkere bag den islamiske revolution i Iran i 1979. Det var Motahharis ideologiske projekt at skabe en islamisk stat (ikke at forveksle med sunni-muslimske IS i Syrien), fordi Motahhari mente, at vestlige værdier havde fået for meget magt i Iran.

I den persiske udgave af moskeens hjemmeside hylder de også Morteza Motahhari, som de omtaler som ”martyr”, fordi han blev dræbt af en modstridende islamisk gruppe umiddelbart efter den iranske revolution. Der er i den persiske udgave af hjemmesiden også en hyldest til Irans tidligere religiøse leder Ayatollah Khomeini, som moskeen under fanen ”meddelelser” kalder ”en stor islamisk tænker”.

Det har trods talrige henvendelser ikke været muligt at få en kommentar fra Imam Ali-moskeen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og debattør.


placeholder

Annonce