Krænkende beskeder får konsekvenser i DSU

Striben af sager om krænkelser i de politiske ungdomsorganisationer fortsætter. Tre ledende DSU’ere er blevet tvunget til at trække sig fra deres tillidsposter
En række krænkende udsagn i en Facebook-tråd fra 2015 får nu konsekvenser for tre medlemmer af den socialdemokratiske ungdomsorganisation, DSU, som er blevet bedt om at trække sig fra deres poster i organisationen. Det skriver Information.

Som udgangspunkt er der tale om en privat tråd kun mellem mændene. Men på et tidspunkt bliver flere af kvinderne tilføjet tråden og ser derefter flere af beskederne om dem selv.

På en Facebook-tråd lavede de tre medlemmer samt syv andre mænd ”sjov” med voldtægt, vold mod kvinder, homoseksualitet, pædofili og hinanden.

’Kan i ikke bare nakke hendes knæskaller’

Beskederne i tråden blev udvekslet under et hovedbestyrelsesmøde i organisationen tilbage 2015, og ifølge Information handler flere af beskederne om navngivne kvinder fra organisationen, som også var tilstede ved samme møde.

”Kan i ikke bare nakke hendes knæskaller,” og ”der kunne man godt lige snige et par lodne pikkemænd op,” lyder et par af beskederne, ligesom at den daværende formand, Alexander Grandt, angiveligt lytter for meget til kvinder ”fordi han er bøsse”.

Den nuværende formand for DSU, Frederik Vad, fortæller til avisen, at han har bedt de pågældende om at trække sig, fordi man ikke kan sidde i ledelsen, hvis man har skrevet ”så grimme ting” om andre medlemmer.

”De har kommenteret om konkrete kvinder, mens kvinderne har stået på en talerstol til et hovedbestyrelsesmøde. Det er enormt grænseoverskridende, og så kan jeg ikke bevare tilliden til, at de her personer kan varetage deres ledende poster,” siger Frederik Vad til avisen.

En decideret ulækker kultur

I et interview med Information siger Frederik Vad, at problemet med grænseoverskridende adfærd ikke begrænser sig til DSU, men er en del af en udbredt dårlig kultur blandt ungdommen:

”Jeg har de seneste dage talt med mange, der kan berette om den samme kultur i spejderforeninger, vi har hørt om puttemiddage på gymnasierne, grænseoverskridende rusture på universiteterne og så videre.

Der har været en kultur blandt nogle i ungdommen, som har været skræmmende, enormt krænkende og til tider decideret ulækker. En kultur, der har givet plads til homofobi, voldtægtstrusler og nedladende udtalelser om kvinder. Og en stemning af, at det har været konsekvensfrit. Og den er desværre blevet spejlet i dele af DSU,” lyder det.

Lignende betragtninger om en krænkende ungdomskultur, som også var en del af debatten om puttemiddage på flere af landets gymnasier.

Vil sikre trygge og sikre miljøer

DSU-formanden vil nu se på om organisationens regler og retningslinjer for adfærd og samvær skal strammes, så man kommer den grænseoverskridende adfærd til livs.

”Noget der gør mig rigtig ked af det, er mennesker som skriver på sociale medier, at de ikke tør overlade deres samfundsengagerede børn til os,” skriver Frederik Vad Nielsen på Facebook, og fortsætter:

”Vi gør alt hvad vi kan for at sikre trygge og sikre miljøer - og vi kommer til at gøre endnu mere i fremtiden,” skriver han og fortæller at man har et lederkodeks under udarbejdelse, som omfatter unge ledere på alle niveauer, og at DSUs ledelse skal evaluere organisationens fest- og alkoholpolitik.

Sagen om de grænseoverskridende Facebook-beskeder kommer lige i kølvandet på, at det er kommet frem, at organisationens tidligere formand, Lasse Quvang Rasmussen, trådte tilbage på grund af beretninger om krænkende adfærd overfor en række kvinder.

Formanden havde i første omgang begrundet sin afgang med stress og resten af DSU havde officielt bakket op om denne forklaring, som den daværende hovedbestyrelse havde fuld indsigt i.

placeholder

Venstre vil have sagen til at klistre til Frederiksen

Udover de to sager i DSU, har der i den seneste tid været sager om krænkelser i både Liberal Alliances Ungdom og Konservativ Ungdom.

Men hos især regeringspartiet Venstre har man ikke været sene til at tage sagerne i DSU op politisk.

Flere fremtrædende Venstre-folk med politisk ordfører Britt Bager, som har skrevet et blogindlæg om sagen på TV2.dk, og innovationsminister Sophie Løhde i spidsen, forsøger at blande den socialdemokratiske statsministerkandidat, Mette Frederiksen, ind i sagerne om DSU.

”Mette Frederiksen har erkendt, at hun kendte til krænkelser af unge piger i DSU, men påfaldende, at hun ikke har taget klart afstand fra hændelserne?? Alle bør da tage afstand, hvis får kendskab - også hende der gerne vil være børnenes statsminister,” skriver Sophie Løhde i et tweet.

placeholder

Hvor godt det angreb bliver modtaget blandt brugerne på Twitter, vil jeg lade være op til læserne at vurdere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er altid skræmmende at erfare, hvordan forsmåede og småtpræsterende mænd er villige til at hævde sig socialt og fagligt ved at krænke og udskamme kvinder. Men vi må turde at se sandheden i øjnene. Her i ungdomspartierne. Måske har vi her en slags forklaring på mysterierne om, hvorfor vi ikke har reel ligeløn og barsel i DK. Hvorfor vores voldtægtslovgivning, sagsbehandling og erstatningsproces er umenneskelig. Hvorfor der er så få kvinder i mandefag. Hvorfor der er så få kvinder i bestyrelser, råd og nævn. Hvorfor fagbevægelsen, "Pio" og socialdemokratiet er en mandeklub, hvor ikke bare all boys netværkene, men altså også the young boys holder kvinder systematisk nede åbenbart med fysiske krænkelser og grov udskamning? Det er sikkert ens for alle partier. Lad os få flere rystende afsløringer, der kan skabe forståelse for,hvorfor der ikke arbejdes hårdere på Christiansborg for at sætte kvinder fri til at indfri deres drømme.

Annonce